Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Ρεύμα Νέων Σοσιαλιστών ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Λέμε όχι στα Χημικά στη Μεσόγειο

Ρεύμα Νέων Σοσιαλιστών ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πραγματοποιήθηκε χθες με μεγάλη επιτυχία συλλαλητήριο στο Αρκάδι ενάντια στην καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, δυτικά της Κρήτης. Η αμφισβητούμενη μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά για την καταστροφή τέτοιου είδους όπλων, η υδρόλυση εν πλω, δεν πείθει κανέναν για την ασφάλεια της. Άλλωστε, η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα και οποιαδήποτε περιβαλλοντική αστοχία θα επιφέρει ανεπανόρθωτες βλάβες στο οικοσύστημά της. Η επίσημη ενημέρωση από αρμόδια κυβερνητικά χείλη είναι ελλιπής και αυτό μεγαλώνει έτι περεταίρω την καχυποψία και την επιφυλακτικότητα των Κρητών, αλλά και ολόκληρου του ελληνικού λαού.
Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η καπιταλιστική κρίση βρίσκεται στο ζενίθ της. Ο ελληνικός λαός προσπαθεί να επιβιώσει και να ανασάνει οικονομικά κυρίως μέσα από την άνοδο του τουρισμού. Ας αναλογιστούμε πόσο μεγάλη ζημιά μπορεί να προκαλέσει έστω και η φήμη για υποβάθμιση των ελληνικών θαλασσών, πόσο μάλλον ένα απευκταίο περιβαλλοντικό ατύχημα.

Το ζήτημα των χημικών όπλων, όπως και τα περισσότερα προβλήματα σήμερα, είναι παγκόσμιο. Δε χωράει η λογική «μακριά από μας και όπου θέλουν ας τα πάνε». Αλλά, επιτέλους, οι χώρες που δημιούργησαν, πούλησαν, στηρίχτηκαν και κέρδισαν από την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ευθύνες που μόνο μια Ευρώπη των λαών και μια ευρωπαϊκή προεδρία ισχυρή και όχι απλός διεκπεραιωτής θα μπορούσε να παλέψει να αποδοθούν.

Η προσοχή και το ενδιαφέρον μας μεσοπρόθεσμα οφείλει να στραφεί στον αγώνα για παγκόσμια ειρήνη, δημοκρατία και σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Αυτός είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για τη μη ύπαρξη χημικών όπλων, την ευημερία των λαών και για την προστασία του περιβάλλοντος. Τασσόμαστε ενάντια στην καταστροφή που η επιδίωξη του κέρδους με κάθε μέσο προκαλεί. Από την Κρήτη ως τη Χαλκιδική στέλνουμε το μήνυμα ότι δε θα επιτρέψουμε και θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις να μη δημιουργηθούν «γκρίζες ζώνες» όπου η ζωή θα είναι αδύνατη, για την εξυπηρέτηση των σκοπών του μεγάλου κεφαλαίου και τα υπερκέρδη που θα επιφέρει στους λίγους η περιβαλλοντική καταστροφή.

Πρέπει να οργανώσουμε τον αγώνα μας, μέσα από το συντονιστικό φορέων και συλλόγων της Κρήτης ενάντια στα Χημικά, που σε ένα δεύτερο επίπεδο θα συνδέεται και θα αλληλεπιδρά με τα συντονιστικά στην υπόλοιπη χώρα ενάντια στην καταστροφή που επιφέρει στο περιβάλλον η καπιταλιστική βαρβαρότητα. Η νέα γενιά και η Αριστερά θα είναι μπροστά σε αυτόν τον αγώνα για υγεία, αξιοπρέπεια, περιβάλλον, αειφόρο ανάπτυξη. Στον αγώνα για την ίδια τη ζωή. Διότι ο άνθρωπος και οι λαοί θα πρέπει να καταλάβουν τη θέση που τους αρμόζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: