Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Το Βατερλό των εργαζομένων

Η κυβέρνηση κόβει τους μισθούς των μακροχρόνια ανέργων, διευκολύνει την ενοικίαση της εργασίας και μειώνει τις παροχές στους αδύναμους
Του Τζώρτζη Ρούσσου 

Στη λογική του «πετσόκοβε δικαιώματα για να πετύχεις πλεόνασμα» κινούνται οι τομές στα εργασιακά και τα ασφαλιστικά θέματα που εισάγει η κυβέρνηση διά του πολυνομοσχεδίου. Οπως είχε αποκαλύψει δε η «Εφ.Συν.», χωρίς να υπάρξει διάψευση, η κυβέρνηση επιλέγει να πετσοκόψει τον μισθό των μακροχρόνια ανέργων που θα βρουν από τούδε και στο εξής εργασία, διευκολύνει περαιτέρω την ενοικίαση εργαζομένων και βέβαια στρώνει τον δρόμο με τη μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων ώστε να περάσουν οι νέες μειώσεις στις συντάξεις, που έχει προβλεφθεί να συζητηθούν τον επόμενο Οκτώβριο με στόχο να ισχύσουν από τις αρχές του 2015!

Λεπτή ειρωνεία

Αναλυτικότερα, υπό τον τρομακτικά περιπαικτικό τίτλο «Εκτακτα-Κατεπείγοντα μέτρα στήριξης των μακροχρονίων ανέργων και διευκόλυνσης εισόδου τους στην αγορά εργασίας», η κυβέρνηση επιδιώκει να περάσει το ξήλωμα των επιδομάτων που προστίθενται στον βασικό μισθό μέσω της ομάδας των μακροχρόνια ανέργων. Ετσι και υπό το βάρος των αντιδράσεων η κυβέρνηση υπαναχώρησε τουλάχιστον προσωρινά και πάντως εν όψει των επικείμενων ευρωεκλογών και των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης της συμφωνίας με την τρόικα για πλήρη κατάργηση των τριετιών στους μακροχρόνια ανέργους. Βέβαια ουδείς γνωρίζει πώς θα αντιδράσει η τρόικα σ’ αυτή την υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα που έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.».

Για τις τριετίες

Σύμφωνα λοιπόν με τα οριζόμενα στο προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο, «για τους εγγεγραμμένους ανέργους στα οικεία μητρώα ανέργων, άνω των 25 ετών με διάρκεια συνεχόμενης ανεργίας μεγαλύτερη των 12 μηνών που προσλαμβάνονται ως υπάλληλοι, ο κατώτατος μισθός [586,00€] προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία και συνολικά με 15% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τους υπόλοιπους «τυχερούς» η προσαύξηση κάθε τριετίας ανέρχεται στο 10%.

Παράλληλα ο ΟΑΕΔ εντέλλεται να συνεχίσει τα κοινωφελή προγράμματα εργασίας για τα έτη 2014-2015 και για ανέργους με διάρκεια συνεχόμενης ανεργίας μεγαλύτερη των 12 μηνών.

Σε σχέση με την ενοικίαση εργαζομένων, η κυβέρνηση δίνει γην και ύδωρ στις Εταιρείες Προσωπικής Απασχόλησης με προφανή στόχο να ανθήσει ο δανεισμός των εργαζομένων – θεσμός που δεν έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

Αναλυτικότερα:

Μειώνει από 6 σε 3 μήνες την απαγόρευση πρόσληψης ενοικιαζόμενου προσωπικού στην περίπτωση που ο εργοδότης προβεί σε απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους και από 12 μήνες σε 6 αν έχει προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις

Επεκτείνει τον θεσμό της ενοικίασης εργαζομένων και στους οικοδόμους που απασχολούνται σε έργα αρχικού προϋπολογισμού 10.000.000,00 € και άνω, τα οποία χρηματοδοτούνται ή συγχρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους και διεξάγονται μετά από παραχώρηση ή εργολαβία για λογαριασμό του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, δημόσιων, δημοτικών και κοινοτικών επιχειρήσεων δημόσιας ή κοινής ωφέλειας και γενικά επιχειρήσεων και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός καθορίζεται από την κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία.

Επιτρέπει την ενοικίαση εργαζομένων σε κάθε περίπτωση, και όχι μόνο αν υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που δικαιολογούνται από έκτακτες, πρόσκαιρες ή εποχικές ανάγκες (σημαίνει ότι από την ψήφιση και μετά όλοι οι εργοδότες ανεξαρτήτως λόγου θα μπορούν να νοικιάζουν εργαζόμενους από τις ΕΠΑ).

Από την άλλη, μειώνει τις κοινωνικές παροχές προς τους αδύναμους μέσω της κατάργησης λογαριασμών του ΟΑΕΔ με στόχο να περικοπεί το μη μισθολογικό κόστος, ενώ μόνο για το 2014 (αφού για το 2015 δεν θα υπάρχουν) μειώνει στο 50% την καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΑΕΔ.

Κατάργηση εισφορών

Ετσι από 1-7-2014 καταργούνται:

• Η εισφορά 1% του εργοδότη και 1% του εργαζόμενου υπέρ του ΔΛΟΕΜ του ΟΑΕΔ.

• Η εισφορά 1% του εργοδότη υπέρ του κλάδου στράτευσης.

Αντίστοιχα οι πόροι σε σχέση με τον ΛΑΕΚ διαμορφώνονται από ποσοστό 0,81% σε ποσοστό 0,46%.

Στο Ασφαλιστικό ουσιαστικά οι παρεμβάσεις είναι μικρές, αλλά λειτουργούν ώστε να στρώσουν το χαλί για τη νέα μείωση των συντάξεων λόγω των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων.

Ετσι με το πολυνομοσχέδιο καταργούνται οι 24 από τους 90 συνολικά κοινωνικούς πόρους (μέχρι το τέλος 2014 αναμένετται να έχουν καταργηθεί όλοι) που σημαίνει περαιτέρω συρρίκνωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.

Παράλληλα ενισχύονται οι εισπρακτικοί μηχανισμοί για την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών που δεν έχουν καταβληθεί (ουσιαστικά προβλέπεται η παρακράτηση κάθε είδους επιδοτήσεων ή επιστροφών ΦΠΑ και φόρου υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων). Πλέον δε στον ΟΑΕΕ οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να καταβάλλουν μηνιαίως τις εισφορές τους. Παράλληλα προβλέπεται η υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ σε εργαζόμενους που παράλληλα απασχολούνται με μερική απασχόληση σε άλλον εργοδότη και διατηρούν και δική τους επιχείρηση.
efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: