Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Ύμνος της Washington Post στο μεγάλο συλλαλητήριο στο Αρκάδι

Ύμνος της Washington Post στο μεγάλο συλλαλητήριο στο Αρκάδι κατά της καταστροφής των χημικών της Συρίας νοτιοδυτικά της Κρήτης. 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι πολίτες που συμμετείχαν ξεπέρασαν τους 10.000, ενώ, όπως αναφέρεται, το μαρτυρικό Αρκάδι και η εκδήλωση διαμαρτυρίας «σηματοδοτεί την τελευταία επίδειξη της τοπικής αντίστασης στη διεθνή επιχείρηση».
 Όποιος κι αν ήταν ο αριθμός των διαδηλωτών, η συμμετοχή ήταν πρωτοφανής αφού τουλάχιστον 50 λεωφορεία μετέφεραν διαδηλωτές ενώ το μήνυμα που εστάλη ήταν εκκωφαντικό!


Ενωμένοι οι Κρητικοί έδωσαν "απάντηση" από το Αρκάδι











Στο συλλαλητήριο δυναμική ήταν και η συμμετοχή των ξεναγών της Κρήτης.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Washington Post:
«Anthee Carassava
23 Μαρτίου
ΑΘΗΝΑ, Ελλάδα - Από τους ιερείς μέχρι τους οικολόγους και από τους ψαράδες μέχρι τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, χιλιάδες Έλληνες βγήκαν στους δρόμους της Κρήτης την Κυριακή για να διαμαρτυρηθούν για το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στην περιοχή της Μεσογείου, μετατρέποντας ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη διακοπών της Ευρώπης σε ένα πιθανό νεκροταφείο, αφήνοντας ελεύθερα ιδιαίτερα τοξικά στοιχεία.

Η διαμαρτυρία που διεξήχθη στο Αρκάδι, σε ένα μικρό χωριό χωμένο στα ορεινά της Κρήτης και φημισμένο για την αιματηρή τοπική εξέγερση του ενάντια στους Οθωμανούς κατακτητές πριν από 150 χρόνια, σηματοδοτεί την τελευταία επίδειξη της τοπικής αντίστασης στη διεθνή επιχείρηση, την οποία οι διαδηλωτές θεωρούν ως την πλέον θανατηφόρα απειλή μέχρι στιγμής για το περιβάλλον και τα μέσα βιοπορισμού τους.

Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με την αστυνομία της Κρήτης και τους διοργανωτές, και ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν πάνω από 10.000, καθιστώντας τη διαμαρτυρία αυτή τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα στην Ευρώπη, κατά αυτού του σχεδίου παροπλισμού, υπό την καθοδήγηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

"Δε θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό", δήλωσε ο Γιάννης Χαρωνίτης, ακτιβιστής και διοργανωτής της διαμαρτυρίας. "Θέλουν να καταστρέψουν αυτά τα όπλα - ωραία, ας κάνουν την πίσω αυλή της Συρίας μια τοξική χωματερή, όχι τη δική μας".
Βάσει της συμφωνίας, με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας όλο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας πρέπει να παροπλιστεί και να καταστραφεί μέχρι τις 30 Ιουνίου - ένας στόχος που γίνεται ολοένα και πιο απίθανος εν μέσω μη τηρουμένων προθεσμιών και κωλυσιεργίας από τη Δαμασκό.

Επιπλέον, καθώς οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας είναι κακές, εν μέσω των ρωσικών κινήσεων στη Χερσόνησο της Κριμαίας, οι διεθνείς παρατηρητές φοβούνται ότι το σχέδιο για να καθαρίσουν τη Συρία από το χημικό της οπλοστάσιο ενδέχεται να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο. Η Ρωσία παραμένει ο πιο ισχυρός υποστηρικτής της Συρίας και ο ρόλος της στη διαμεσολάβηση της συμφωνίας παροπλισμού στο πλάι των Ηνωμένων Πολιτειών το περασμένο φθινόπωρο αποδείχτηκε καθοριστικός».

Δεν υπάρχουν σχόλια: