Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΗ ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΗ – ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΤΟ 17% ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ 70% ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ, ΟΠΩΣ ΕΙΧΕ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Με τον αέρα… του θριαμβευτή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βγήκε σε εθνικό δίκτυο να διαψεύσει τον εαυτό του αναφορικά με τη δέσμευσή του να διανείμει το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα προκύψει από το 2013, όπως πρώτη φορά είχε πει σε συνέντευξή του στην «Κ.Ε.».
Η πραγματικότητα όμως δεν συνάδει με τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, καθώς σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών το πρωτογενές πλεόνασμα ίσως να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ. Δηλαδή, η εξαγγελία του κ. Σαμαρά ότι η κυβέρνηση θα επιστρέψει με μορφή κοινωνικού μερίσματος μόλις 500 εκατ. ευρώ, σημαίνει ότι το «κοινωνικό μέρισμα» από το πλεόνασμα δεν ξεπερνά ούτε το 17%.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, αν και έσπευσε να ανακοινώσει ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, ξέχασε να αναφέρει ότι η κυβέρνησή του δεσμεύτηκε στην τρόικα ότι το 1 δισ. ευρώ που θα επιστρέψει αναδρομικά στους ενστόλους, μετά την απόφαση του ΣτΕ, θα προέλθει από νέα ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι οι φορολογούμενοι.


Οι πανηγυρικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν ταιριάζουν ούτε με την επίθεση που θα δεχθούν το επόμενο διάστημα τα εργασιακά δικαιώματα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τις απολύσεις, την περικοπή των μισθών και τις νέες μειώσεις στις συντάξεις, καθώς στις 250 σελίδες του επικαιροποιημένου Μνημονίου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, κρύβονται νέες επιβαρύνσεις και νέα απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, τα 500 εκατ. ευρώ θα τα λάβουν υπό μορφή εφάπαξ επιδόματος 1 εκατ. Ελληνες με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αντίστοιχα με αυτά των οικογενειακών επιδομάτων, μεταξύ αυτών και οι ένστολοι με μηνιαίο μισθό κάτω των 1.500 ευρώ.
Τα υπόλοιπα 2,5 δισ. κυβέρνηση και τρόικα αποφάσισαν να τα ρίξουν στις τρύπες που θα προκύψουν στον προϋπολογισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και στην επιστροφή των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Συγκεκριμένα, τα 3 δισ. ευρώ του πλεονάσματος θα χρησιμοποιηθούν ως εξής:
* 1 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους της χώρας (όπως προβλέπεται από τη δανειακή σύμβαση).
* 1 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
* 350 εκατ. ευρώ θα καλύψουν τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και των εισφορών των εργαζομένων κατά 3,9% για το 2014.
* 20 εκατ. ευρώ στις υπηρεσίες που προσφέρουν τροφή και στέγαση σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.
* 60 εκατ. ευρώ θα δοθούν για τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις των δικαστηρίων αναφορικά με τους μισθούς των δικαστικών.
* Και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ που απομένουν θα δοθούν ως κοινωνικό μέρισμα.
πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: