Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Και στο βάθος νέα μέτρα έδειξε ο Άδωνις!

Κι όμως η κάλυψη για τους ανασφάλιστους πολίτες αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση! Εκτιμάται μάλιστα στα 700 εκατ. ευρώ. Χρήματα τα οποία θα πρέπει να βρει η κυβέρνηση έως τις αρχές του 2015. Πως θα καλυφθεί αυτή η νέα τρύπα; Από το πρωτογενές πλεόνασμα; Μάλλον δύσκολο. Περικοπές στην Υγεία; Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια. Άρα το ποσό αυτό θα βαρύνει τον προϋπολογισμό και θα καλυφθεί από φόρους.
Αυτά προκύπτουν από την απάντηση που έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλη: «Αυτά που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία ως αποθεματικά κεφάλαια είναι χρήματα που δεν φθάνουν για να καλύψουν τους ανασφάλιστους. Μετά βίας φθάνουν για τους ασφαλισμένους. Άρα ο μόνος τρόπος να καλύψουμε τους ανασφάλιστους μπορεί να γίνει από τον προϋπολογισμό, δηλαδή από τους φόρους».
Oι πρώτες εκτιμήσεις υπολογίζουν τους ανασφάλιστους πολίτες σε περίπου 2.500.000. Πηγές του υπουργείο Υγείας επισημαίνουν ότι το κονδύλι για την κάλυψη τους ανέρχεται σε περίπου 700.000.000 και ότι μέχρι το καλοκαίρι ο υπουργός θα έχει στα χέρια του σχετική μελέτη για το θέμα.
Πέραν όλων των παραπάνω, ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι η θέσπιση του 5ευρου έγινε επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου και ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί από 1.1.2015 όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η νέα μορφή του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, τα έσοδα από το συγκεκριμένο μέτρο δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10 εκατ. ευρώ.

Σταγόνα στον «ματωμένο» ωκεανό των χαρατσιών.  
Λευτέρης Γαλανός
topontiki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: