Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Guardian: «Ο ΣΥΡΙΖΑ η πρώτη ριζοσπαστική κυβέρνηση της Ευρώπης»

“ «Η Ελλάδα ίσως είναι η καλύτερη ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Αριστερά. Η αντίσταση του κόσμου βούλιαξε δύο κυβερνήσεις που προωθούσαν την λιτότητα και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η πρώτη ριζοσπαστική κυβέρνηση της Ευρώπης» ”
H γνωστή εφημερίδα γράφει για την άνοδο της Αριστεράς στην Ελλάδα, σχολιάζοντας και αναλύοντας τα διάφορα κινήματα διαμαρτυρίας όπως αυτό των Αγανακτισμένων, ενώ αναφέρεται εκτενώς και στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και την προοπτική να σχηματίσει κυβέρνηση.
«Η αποτυχία, η ήττα και οι διωγμοί είναι χαρακτηριστικά της Αριστεράς. Έχει μάθει να βρίσκεται υπό επίθεση, να χάνει και να πνίγεται από την ήττα. Είναι αλήθεια ότι η Αριστερά έχει χάσει πολλά: Ένα ενωτικό κίνημα και την εργατική τάξη ως πολιτικό υποκείμενο», τονίζει ο Κώστας Δουζίνας στην Guardian.


Ακόμη, η εφημερίδα αναφέρεται και στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «η Ελλάδα ίσως είναι η καλύτερη ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Αριστερά. Η αντίσταση του κόσμου βούλιαξε δύο κυβερνήσεις που προωθούσαν την λιτότητα και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η πρώτη ριζοσπαστική κυβέρνηση της Ευρώπης. Η ιστορική αυτή ευκαιρία, δεν υπάρχει λόγω του κόμματος, ή της ιδεολογίας του, αλλά από συνηθισμένους ανθρώπους που τα ξεπερνούν και υιοθέτησαν αυτό το μικρό κόμμα διαμαρτυρίας σαν την μηχανή που θα μετασχημάτιζε στο Κοινοβούλιο την οργή των διαδηλώσεων».

Ο Κώστας Δουζίνας αναφέρεται και «στις τρεις νέες τάξεις που δημιουργήθηκαν από τις ανάγκες του καπιταλισμού:

"Πρώτον οι αναλώσιμοι, αυτοί που απολύονται. Αυτοί είναι για παράδειγμα οι παράνομοι μετανάστες, για τους οποίους η Μεσόγειος έχει γίνει με πλωτό νεκροταφείο. Δεύτερον, οι άνεργοι και αυτοί που δεν μπορούν να προσληφθούν, νέοι και γέροι, άνθρωποι που υπάρχουν κοινωνικά αλλά είναι αόρατοι στο πολιτικό σύστημα. Τέλος, όσοι έχουν απογοητευτεί από την έλλειψη δημοκρατίας.

Ο κυριότερος τρόπος διαμαρτυρίας είναι η συγκέντρωση σε πλατείες από χιλιάδες ανθρώπων όλων των ιδεολογιών, πολλών ανέργων και άλλων τέτοιων κατηγοριών. Οι κατειλημμένες πλατείες είναι το μέρος όπου όλοι οι απογοητευμένοι εφαρμόζουν στην πράξη τις πολιτικές τους θεωρίες. Οι νέοι οι οποίοι εδώ και 30 χρόνια ακούν ότι θα βρουν μια καλή δουλειά εάν σπουδάσουν και πάνω από το 60% των νέων έχουν τελειώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και έχουν τα ίδια προσόντα με τα αφεντικά τους. Αυτοί είναι οι Αγανακτισμένοι της Ταχρίρ, της Puerta Del Sol, του Συντάγματος και της πλατείας Ταξίμ».
periodista 

Δεν υπάρχουν σχόλια: