Κυριακή, 18 Μαΐου 2014

Τσίπρας: Εθνική συναίνεση αλλά όχι με αυτές τις ηγεσίες

Εκτός μνημονιακών
O ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την εθνική συναίνεση αλλά μόνο έπειτα από εθνικές εκλογές, δηλώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής. Ξεκαθαρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνεργαστεί «με τις ηγεσίες και το πολιτικό προσωπικό που επέβαλαν το Μνημόνιο» και επισημαίνει ότι «η δυναμική των εκλογών θα αναγκάσει τα μνημονιακά κόμματα να αλλάξουν ηγεσίες και πολιτική». Παράλληλα, τονίζει ότι ο πρωθυπουργός θα υποχρεωθεί να προκηρύξει εθνικές εκλογές μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι «ο πρωθυπουργός θα είναι αναγκασμένος να προκηρύξει εθνικές εκλογές μετά την απώλεια της εμπιστοσύνης που θα υποστεί στις ευρωεκλογές, για τις οποίες ο ίδιος έχει αποδεχθεί ότι πρόκειται για δημοψήφισμα».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, σε σχετική ερώτηση, ο Αλ. Τσίπρας σημείωνει: «Επιδιώκουμε την εθνική συναίνεση, αλλά μόνο έπειτα από εθνικές εκλογές. Σαράντα χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση έρχεται η ώρα για μια νέα Μεταπολίτευση. Χρεοκόπησαν τη χώρα με την πολιτική τους. Κατέστρεψαν τις περιουσίες και τις προοπτικές εκατομμυρίων οικογενειών. Και τώρα έχουν το θράσος να εμφανίζονται ως εγγυητές της διάσωσης. Επιτέλους, τέλος».
Παράλληλα, τονίζει ότι «με τις ηγεσίες και το πολιτικό προσωπικό που επέβαλαν το Μνημόνιο δεν μπορούμε να συνεργαστούμε. Η δυναμική των εκλογών θα αναγκάσει τα μνημονιακά κόμματα να αλλάξουν ηγεσίες και πολιτική».
Σε ερώτηση αν θα μπορούσε να συνεργαστει με τα σημερινά κυβερνητικά κόμματα αν αποκηρύξουν τις ηγεσίες και την πολιτική τους, ο πρόδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντά: «Δεν μπορώ να προεξοφλήσω ότι στα κόμματα αυτά δεν υπάρχουν και πρόσωπα ή δυνάμεις που δεν έχουν την ιδιοτέλεια και δεν φέρουν την ευθύνη των επιλογών των ηγεσιών τους. Ωστόσο σήμερα δεν πρωταγωνιστούν. Και ασφυκτιούν. Αν χειραφετηθούν από τις ηγεσίες τους, θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμβάλουν στο μεγάλο και δύσκολο έργο της κοινωνικής σωτηρίας, το οποίο δεν θα είναι κομματικό σχέδιο αλλά εθνική υπόθεση».
Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, εκφράζει τη βεβαιότητά του για την ευρεία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο λαός «θα υποστηρίξει μια νέα πολιτική προάσπισης των θεμελιωδών δικαιωμάτων της χώρας και των πολιτών μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», υπογραμμίζει.
Σε ό, τι αφορά το ελληνικό χρέος αναφέρει ότι «η διαγραφή είναι απαραίτητη. Αλλιώς είτε ενεργό είτε εν υπνώσει, το χρέος θα είναι εκεί και θα βαραίνει την οικονομία». Επίσης, σημειώνει ότι το ερώτημα που συνοδεύει τη διαγραφή του χρέους είναι «αν θα συνοδεύεται με νέα λιτότητα, που θα ξαναδημιουργήσει χρέος, ή με ανάπτυξη, που θ

Δεν υπάρχουν σχόλια: