Για "συντονισμένη προσπάθεια" από την "αντιδημοκρατική κυβέρνηση" του κ. Σαμαρά να ματαιώσει το δημοψήφισμα για το νερό, το οποίο θα διεξαχθεί αύριο στη Θεσσαλονίκη, κάνει λόγο ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση "να πάρει πίσω απειλές και μεθοδεύσεις που δηλητηριάζουν το προεκλογικό κλίμα".
"Από το πρωί, σήμερα, έχουμε γίνει μάρτυρες μιας συντονισμένης προσπάθειας από την κυβέρνηση υπό την ηγεσία του κ. Μιχελάκη να ματαιωθεί το από καιρό προγραμματισμένο δημοψήφισμα «υπέρ ή κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη», δηλαδή του νερού", αναφέρει ο Δημ. Βίτσας, σημειώνοντας ότι "με εγκυκλίους, εισαγγελικές παρεμβάσεις και απειλές ενορχηστρώνουν την παρεμπόδιση του δημοψηφίσματος που οργανώνουν η πρωτοβουλία SOSτε το νερό και οι δήμοι της Θεσσαλονίκης αύριο παράλληλα με τη διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών".

"Η αντιδημοκρατική κυβέρνηση του κ. Σαμαρά επιθυμεί την απαγόρευση του δημοψηφίσματος, ενώ μια δημοκρατική κυβέρνηση θα διευκόλυνε την έκφραση της θέλησης του λαού. Είμαστε σίγουροι πως ο λαός της Θεσσαλονίκης με τη μαζική του συμμετοχή αύριο θα ματαιώσει τα σχέδιά της και θα αποτρέψει την ιδιωτικοποίηση του νερού", προσθέτει ο Γραμματέας της Κ.Ε και συνεχίζει λέγοντας:
"Ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, η δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» και η περιφερειακή παράταξη της Κεντρικής Μακεδονίας «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» μαζί με τις υπόλοιπες δημοτικές κινήσεις της πόλης που υποστηρίζουμε, θα υπερασπιστούν και θα στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις το δημοψήφισμα, την ίδια τη δημοκρατία. Είμαστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δε θα αφήσει κανένα περιθώριο υλοποίησης του σχεδίου καταστροφής που απεργάζεται η κυβέρνηση".
"Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω απειλές και μεθοδεύσεις που δηλητηριάζουν το προεκλογικό κλίμα. Σε κάθε περίπτωση ο λαός μας με τη ψήφο του θα φροντίσει ώστε οι σημερινές αντιδημοκρατικές ενέργειες της κυβέρνησης Σαμαρά να είναι από τις τελευταίες", καταλήγει η δήλωση του Δημ. Βίτσα.

Χρυσόγονος και Καμτσίδου: Κατάφωρη παραβίαση συνταγματικών ελευθεριών

"Η απόφαση της κυβέρνησης να παρεμποδίσει την διενέργεια ενός άτυπου δημοψηφίσματος με έκφραση γνώμης για την αποτροπή ιδιωτικοποίησης του νερού, παραβιάζει κατάφωρα και αδικαιολόγητα σημαντικές συνταγματικές ελευθερίες", τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ Κ. Χρυσόγονος και η υποψήφια δημοτική σύμβουλος για το Δήμο Θεσσαλονίκης, καθηγήτρια του ΑΠΘ, Ιφιγένεια Καμτσίδου.
Όπως σημειώνουν οι δύο υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, "οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης της Κ. Μακεδονίας στήριξαν το αίτημα των πολιτών της Περιφέρειας και σημαντικού αριθμού συλλογικοτήτων να θέσουν στον δημόσιο διάλογο το κρίσιμο ζήτημα της διαφύλαξης του χαρακτήρα του νερού ως δημόσιου αγαθού και συνακόλουθα να διατηρήσουν μια από τις προϋποθέσεις ίσης κοινωνικής αξιοπρέπειας για όλους τους ανθρώπους. Για τον λόγο αυτό, διοργανώθηκε υπό την αιγίδα των ΟΤΑ  και με την συνδρομή και δικηγορικών συλλόγων της Περιφέρειας, η διαδικασία του άτυπου δημοψηφίσματος, η οποία θα επιτρέψει στους πολίτες να εκφράσουν την γνώμη τους, ειρηνικά και με τάξη, για το σπουδαίο αυτό ζήτημα".
"Οι συγκυβερνώντες, που εδώ και μια δεκαετία ασκούν διαδοχικά την εκτελεστική εξουσία, παραλείπουν αδικαιολόγητα να εκδώσουν το προβλεπόμενο από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων προεδρικό διάταγμα για την διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων. Έτσι, οι Δήμοι δεν έχουν την δυνατότητα να ζητούν την γνώμη των δημοτών για τα κρίσιμα προβλήματα της αρμοδιότητάς τους και οι πολίτες στερούνται το δικαίωμα πολιτικής συμμετοχής που τους παρέχει ο νόμος", προσθέτουν, και καταλήγουν λέγοντας:
"Με την σημερινή απόφαση της κυβέρνησης οι πολίτες της Κ. Μακεδονίας στερούνται και την ελευθερία να εκφράσουν δημοκρατικά την γνώμη τους και να πραγματώσουν ένα σκοπό της συλλογικής τους δράσης".
avgi.gr