Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Το ΜΠΑΧΑΛΟ με τον ΕΝΦΙΑ και η απίστευτη ανικανότητα του Υπ.Οικ. προκαλούν εγκεφαλικά στα νοικοκυριά

Ατελείωτες ουρές στις εφορίες, αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία για να πάρουν ενημερότητα, θα υποχρεωθούν να στήσουν χιλιάδες αναξιοπαθούντες, για να κάνουν αίτηση και να βρουν δικαιολογητικά-που μπορούσε και από μόνο του να διασταυρώσει το ελληνικό Δημόσιο-για να αιτηθούν πλήρη ή μερική εξαίρεση από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.
Μπορεί η κυβέρνηση έχει χάσει τα «αυγά και τα πασχάλια» στο να «μπαλώσει» τα κενά του νόμου για τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και εκεί όπου ο νόμος ήταν σαφής και ξεκάθαρος για το πώς απαλλάσσονται οι ευπαθείς ομάδες από την υποχρέωση πληρωμής του νέου φόρου ακινήτων, το υπουργείο Οικονομικών κάνει τα εύκολα-δύσκολα. Θα χρειαστεί, λένε, δύο εβδομάδες χρόνο για να εκδώσει εγκύκλιο και να αρχίσουν οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων.
Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι από τους ενδιαφερόμενους κινδυνεύουν να μην προλάβουν να καταθέσουν καν αίτηση πριν τις 29 Αυγούστου και έτσι θα αναγκαστούν να πληρώσουν την α΄ δόση από τα «παραφουσκωμένα» εκκαθαριστικά τους.

Ο ίδιος ο νόμος καθόριζε με σαφήνεια ποιοι εξαιρούνται από τον ΕΝΦΙΑ και τα περισσότερα –αν όχι όλα- από τα στοιχεία που απαιτούνται θα μπορούσε να τα γνωρίζει το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να μην εκδώσει καν εκκαθαριστικά για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις, αλλά αυτά ίσως σε μία χώρα που δεν γίνονται υπουργοί Οικονομικών οι πλέον αποτυχημένοι πρώην τραπεζικοί….
Με τα σημερινά δεδομένα όμως, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ψαχτούν για να βρουν βεβαιώσεις περί μη οφειλής στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Υπολογίζεται έτσι ότι έως και 1 εκατομμύριο δικαιούχοι αναστολής πληρωμής του ΕΝΦΙΑ (κατά 50%-100%) θα πρέπει να τρέξουν άμεσα για να συγκεντρώσουν αποδεικτικά που να δείχνουν ότι:
α) το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα τους το προηγούμενο φορολογικό έτος δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος,
β) το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα και
γ) ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Επιπλέον, για  έκπτωση 100% πρέπει να προσκομίζονται στοιχεία που αποδεικνύουν πως πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε. δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος,
β) το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.,
γ) ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία και
δ) ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία, ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του έχει αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω.
Επίσης χορηγείται αναστολή πληρωμής του φόρου και σε νομικά πρόσωπα. Η αναστολή πληρωμής χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝ.Φ. Ι. Α. ενός έτους και μπορεί να επαναχορηγηθεί μέχρι τρεις φορές εντός διαστήματος 10 ετών από τη χορήγηση της πρώτης αναστολής. Για τη χορήγησή της πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) ο συνολικός κύκλος εργασιών του νομικού προσώπου, κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε. δεν υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του συνολικού φόρου,
β) ο συνολικός κύκλος εργασιών, όπως ορίζεται στο προηγούμενο εδάφιο, έχει παρουσιάσει μείωση άνω του 30% σε σχέση με το προηγούμενο προς αυτό φορολογικό έτος, και
γ) το νομικό πρόσωπο δεν έχει ή δεν ευθύνεται για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Οργή στο Μαξίμου από τους χειρισμούς Χαρδούβελη
Την οργή του και το Μεγάρου Μαξίμου όμως φέρεται να έχουν προκαλέσει οι τουλάχιστον ερασιτεχνικοί χειρισμοί της νέας ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών γύρω από το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ, καθώς το υπουργείο σκορπά εγκεφαλικά στους φορολογουμένους και δεν έχει την παραμικρή ιδέα πώς να μαζέψει τα ασυμμάζευτα… Από την πλευρά τους στο Μέγαρο Μαξίμου απαιτούν ωστόσο να άμεσα να βρεθούν λύσεις και να διορθωθούν όλα τα σφάλματα.
koutipandoras 

Δεν υπάρχουν σχόλια: