Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Ενας πλανήτης με χρέος 100 τρισεκατομμύρια δολάρια

Ένας πλανήτης γεμάτος χρέος. Στα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια ανήλθε συνολικά το παγκόσμιο χρέος, αυξημένο σημαντικά στα μέσα του 2013, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών. Τα “σωσίβια” για τα τραπεζικά ναυάγια και τα προγράμματα τόνωσης της οικονομίας με μαζικές «εκτυπώσεις» χρήματος για να αποφευχθούν τα χειρότερα αλά 1930 διόγκωσαν τα χρέη μετά το τέλος της φούσκας, η οποία βασίστηκε στην οικονομία του χρέους για να υποστηρίξει την πτωτική τάση των εταιρικών κερδοφοριών σε συνθήκες μείωσης των εισοδημάτων.
Το παγκόσμιο χρέος σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο σχεδόν 40% από το ξέσπασμα της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Βank of International Settlements - BIS) το 2007, το παγκόσμιο χρέος ανερχόταν σε 70 τρισ. δολάρια. Σήμερα, οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν συνολικά χρέη 43 τρισ., ένα ποσό αυξημένο κατά 80% σε σύγκριση με τα μέσα του 2007.
Οι εταιρείες θέλησαν να εκμεταλλευτούν τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων και οι κυβερνήσει να δανειστούν ώστε να βγάλουν τις οικονομίες τους από τη δίνη της ύφεσης, ρίχνοντας το βάρος της αποπληρωμής στην πλειοψηφία των ανθρώπων της δουλειάς, με παράλληλα προγράμματα λιτότητας και περικοπών στο δημόσιο και στις κοινωνικές ανάγκες.

Οι τράπεζες εμφανίζονται όλο και πιο διστακτικές να δανείζουν πέραν των συνόρων και ο όγκος των διακρατικών χορηγήσεων μειώθηκε εκ νέου το τρίτο τρίμηνο του 2013.
Ο διατραπεζικός δανεισμός επίσης υποχώρησε, με την Ευρώπη να εμφανίζει την πιο σαφή πτωτική τάση, σε συνθήκες οικονομικής συρρίκνωσης και φόβου για το μέλλον, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
"Δεν είναι υγιές να μην ρέουν ελέυθερα τα κεφάλαια παγκοσμίως. Ωστοσο, στα επόμενα χρόνια, αυτό θα ομολοποιοήθεί", επισημαίνει ο Κιτ Τζάκες αναλυτής της Societe Generale, προσθέτοντας ότι η απομόχλευση εισέρχεται στα τελευταία της στάδια.
 
K. Σαρρής
 enet.gr

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Τελικά υπάρχει απόδειξη.Υπάρχουν εξωγήινοι.Να που χρωστάνε όλοι,(ετός της Μηχαλούς που χρωστάμε οποσδήποτε