Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

A Τσίπρας: Ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι ανίκητος

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κάλεσε του Σλοβένους να στηρίξουν την Αριστερά στις ευρωεκλογές, επισημαίνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα είναι δημοκρατική ή δεν θα υπάρχει». «Ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι ανίκητος», τόνισε
«Στόχος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι να βγάλουμε την Ευρώπη από το βαθύ σκοτάδι του νεοφιλελευθερισμού, ποτέ στο παρελθόν, από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι Ευρωπαίοι δεν ήταν τόσο καχύποποπτοι ο ένας για τον άλλον», τόνισε κατά τη διάρκεια ομιλίας στη Λουμπλιάνα στο Ιδρυτικό Συνέδριο της «Ενωμένης Αριστεράς» και στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Σλοβενία ως υποψήφιου για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει από μόνη της τις προϋποθέσεις για αλλαγή πολιτικής και ένα νέο συσχετισμό πολιτικών δυνάμεων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θα είναι η αρχή του τέλους για τη λιτότητα στην Ευρώπη», ανέφερε, σημειώνοντας πως τους επόμενους μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι πλέον κυβέρνηση εν αναμονή αλλά θα είναι η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ιστορία της Ελλάδας.

«Και θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Ανεξάρτητα από το τι ψηφίζουν. Ανεξάρτητα από την ιδεολογία τους και τις πολιτικές πεποιθήσεις. Η εκλογική νίκη μας θα υποδηλώνει μια βαθιά ρήξη με το παρελθόν της Ελλάδας. Ο λαός και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα βαδίσουν μαζί τον μακρύ, δύσκολο, αλλά γεμάτο ελπίδα και θετικές προσδοκίες δρόμο της ανασυγκρότησης και της ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητές του ως υποψήφιου για την προεδρία της Κομισιόν ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως η υποψηφιότητά του δεν είναι τυπική αλλά πρόκειται για εντολή ελπίδας και αλλαγής στην Ευρώπη ενάντια στη λιτότητα που βιώνουν οι ευρωπαίοι ανεξάρτητα από τη χώρα που κατοικούν. «Είναι στο χέρι μας, το Μάη που έρχεται, να τους πετάξουμε στο καλάθι των άχρηστων της ιστορίας. Κάθε πολίτης σε κάθε γωνιά αυτής της ηπείρου κρατάει το κοινό μας μέλλον στα χέρια του. Ψηφίζοντας Αριστερά. Τότε η Ευρώπη θα στραφεί προς τ' αριστερά. Και τότε η κρίση στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να λυθεί συλλογικά, δίκαια και αξιόπιστα».

Όπως τόνισε στόχος της υποψηφιότητά τους είναι:
  • Να μπει τέλος στη λιτότητα και να ξανακερδίσουμε τη Δημοκρατία
  • Η αναχαίτιση των κοινωνικών διεργασιών που αναβιώνουν εθνικιστικές τάσεις και ξενοφοβία και που αναζωπυρώνουν τον δεξιό λαϊκισμό και εξτρεμισμό.
  • Η επανένωση των λαών και των χωρών που χωρίζει ο νεοφιλελευθερισμός
  • Η οικοδόμηση της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας ενάντια στη λιτότητα
  • Η προώθηση της αλληλεγγύης των νέων, των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων ενάντια στην αλληλεγγύη του κεφαλαίου. «Είναι η μόνη αλληλεγγύη που μπορεί να σπάσει τη διαίρεση Βορρά-Νότου, και να γκρεμίσει το νέο «τείχος του χρήματος» ανάμεσα στους πιστωτές και τους οφειλέτες, που ακόμη πιο πολύ διαιρεί την Ευρώπη», σημείωσε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους λαούς της Ευρώπης σε ρήξη με τις πολιτικές που ασκούνται, υπογραμμίζοντας πως ο ευρωσκεπτικισμός γεννιέται λόγω αυτών των πολιτικών. «Η Ευρώπη του κ. Γιούγκερ και του κ. Σουλτς είναι ακριβώς η Ευρώπη που θέλουμε να αλλάξουμε», ανέφερε και συνέχισε τονίζοντας πως «παλεύουμε για μια δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική Ευρώπη».

«Υποστηρίζουμε την άμεση ακύρωση των μνημονίων και την συντονισμένη αναθέρμανση όλων των Ευρωπαϊκών οικονομιών. Θέλουμε μια γνήσια Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που να λειτουργεί ως δανειστής ύστατης καταφυγής, όχι μονό για τις τράπεζες άλλα και για τα κράτη. Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη χρειάζεται την δική της νομοθετική πράξη «Glass-Steagall» για να διαχωριστεί η εμπορική από την επενδυτική τραπεζική και να αποτραπεί η συγχώνευση των αντίστοιχων κινδύνων σε μια ανεξέλεγκτη οντότητα. Θέλουμε αποτελεσματική Ευρωπαϊκή νομοθεσία που φορολογεί τις εξωχώριες οικονομικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες. Υποστηρίζουμε την συλλογική, αξιόπιστη και οριστική λύση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, μέσω μιας Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Χρέος, βασισμένης στην Διάσκεψη του Λονδίνου του 1953 για το γερμανικό χρέος», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Ουκρανία. «Είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο ότι το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο ανέχεται το νεοναζιστικό «Δεξιό τομέα» σε θέσεις εξουσίας. Είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο ότι το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο ανέχεται έναν Πρωθυπουργό που χαιρετά ναζιστικά. Υπάρχουν ισχυρές χώρες στην Ευρώπη με την ιστορική ευθύνη να μην επιτρέψουν να ξαανασυμβεί η δίωξη των Εβραίων, των μειονοτήτων και των κομμουνιστών. Αυτό που χρειαζόμαστε αμέσως είναι ειρηνική διευθέτηση της κρίσης. Ο μόνος που δικαιούται να αποφασίσει για το μέλλον του είναι ο ίδιος ο ουκρανικός λαός, με δημοκρατικό τρόπο»

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι φυσικό φαινόμενο – ούτε και είναι ανίκητος. Έχουμε τη βεβαιότητα ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα είναι η θετική έκπληξη των εκλογών του Μάη. Έχουμε τη βεβαιότητα ότι εσείς, η Ενωμένη Αριστερά στην Σλοβενία, θα είστε η θετική έκπληξη του επόμενου Μάη. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά υπολογίζει σε σας. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζει σε σας. Όλοι μας σας ευχόμαστε κάλους και νικηφόρους αγώνες. Το μέλλον της Ευρώπης είναι στην Αριστερά. Αυτός θα είναι ο Μάης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Αυτός θα είναι ο Μάης της ελπίδας και της αλλαγής για την Ευρώπη».
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: