Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Σημαντικό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ σε ευρωεκλογές και βουλευτικές

Σημαντικό προβάδισμα άνω των 3,5 μονάδων για το ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές καταγράφεται σε δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs.gr. Στην πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές η διαφορά ανέρχεται σε 5 μονάδες.Tα υψηλά ποσοστά της αδιευκρίνιστης ψήφου ενδέχεται να επηρεάσουν τα τελικά αποτελέσματα όχι μόνο των δύο πρώτων κομμάτων αλλά και των υπολοίπων, ανάμεσα στα οποία η Χρυσή Αυγή διατηρεί σταθερό προβάδισμα.Αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 19,9% και η ΝΔ 16,1%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 11%, το ΚΚΕ με 3,4%, το ΠΑΣΟΚ με 3,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,4%, το ΛΑΟΣ με 1,5%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,1% και η ΔΗΜΑΡ με 1,2%, «άλλο κόμμα» δηλώνει πως θα ψηφίσει το 4,8%, ενώ το «άκυρο – λευκό» ανέρχεται στο 4,7%. Το 18,2% δηλώνει πως δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιο κόμμα θα ψηφίσει και το 10,8% απαντάει πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές.
Αντίστοιχα για τις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου αγγίζει το 25,1%, η ΝΔ το 20,1%, η Χρυσή Αυγή το 10,1%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες το 3,5%, το ΚΚΕ το 3,8% και το ΠΑΣΟΚ το 3,5%. Κάτω από το όριο του 3% βρίσκονται η ΔΗΜΑΡ (1,9%), οι Οικολόγοι Πράσινοι (1,1%) και το ΛΑΟΣ (1,3%). Το 13% αναφέρει πως ακόμη δεν έχει αποφασίσει ποιο κόμμα θα ψηφίσει και το 7,2% απαντάει πως δεν θα προσέλθει στις κάλπες. Σημειώνεται πως οι απαντήσεις «δεν έχω αποφασίσει» και «δεν θα ψηφίσω», αλλά και το «λευκό – άκυρο» αποτελούν αυθόρμητες απαντήσεις τόσο στην περίπτωση των ευρωεκλογών, όσο και των εθνικών εκλογών.

Ενδεικτική της ρευστότητας που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό είναι η συσπείρωση που καταγράφεται στα κόμματα. Στο ΣΥΡΙΖΑ η συσπείρωση εκτιμάται στο 60% έχοντας χάσει ένα 4% που φαίνεται να έχει μετακινηθεί προς τη ΝΔ. Αντίθετα στο κυβερνών κόμμα καταγράφεται συσπείρωση 56%. Οι μεγαλύτερες απώλειες εμφανίζονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ (8%) και προς τη Χρυσή Αυγή (6%). Σε κατάσταση αποσύνθεσης το ΠΑΣΟΚ με συσπείρωση μόλις 26%, Το μεγαλύτερο ποσοστό μετακινείται προς τον ΣΥΡΙΖΑ (21%) και προς τη ΝΔ (12%).




Σημαντικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται και στην παράσταση νίκης, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει το 51%, έναντι 30%, Επίσης το 50% δηλώνει πως η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία, αντίθετα με το 46% που υποστηρίζει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται από τους συμμετέχοντες ο Αντώνης Σαμαράς (37%) έναντι του Αλέξη Τσίπρα (30%).



Σχετικά με τα κριτήρια για την ψήφο στις ευρωεκλογές το 33% αναφέρει πως πρόκειται για «ψήφο διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση», ενώ το αμέσως επόμενο μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται στην ψήφο λόγω των προσώπων του ευρωψηφοδελτίου (17%). Ακολουθούν τα κομματικά κριτήρια (14) και η διαμαρτυρία στην ΕΕ (13%). Μόλις το 7% δηλώνει πως θα ψηφίσει με κριτήριο τη στήριξη στην κυβέρνηση.


Τέλος το 63% τονίζει πως η προτεραιότητα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι να απεγκλωβίσει τη χώρα από το μνημόνιο με κάθε τρόπο, ενώ το 27% απαντάει πως προτεραιότητα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση της παρουσίας της χώρας στο ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: