
Μετά 69 χρόνια, η
μοναδική ανφάς χαμένη φωτογραφία με το κομμένο κεφάλι του Αρη Βελουχιώτη
από τον φανοστάτη της πλατείας στα Τρίκαλα
«Γύρω από τα κρεμασμένα κεφάλια οι παρακρατικοί βάραγαν νταούλια και κέρναγαν από νταμιζάνες κρασί. Aς μην επιχαίρουν οι εχθροί του. Κανείς δεν δικαιούται να υπερηφανευτεί ότι έπιασε ζωντανό, ότι νίκησε ή ότι σκότωσε τον αρχηγό του ΕΛΑΣ. O Άρης αποχώρησε μόνος του. H αυτοκτονία είναι μια πράξη οριστική και τελεσίδικη, που ουδείς δικαιούται να κρίνει, να εξάρει ή να καταδικάσει. Είναι απολύτως προσωπική και μυστηριώδης. Και επειδή ποτέ δεν στερείται νοήματος, ήταν το ύστατο διάβημα του αυτόχειρα προς τους Έλληνες.Tα τρία χρόνια ελευθερίας στα βουνά δεν ήταν όνειρο, αλλά μια υποθήκη για το μέλλον».Ετσι περιγράφει ο Διονύσης Χαριτόπουλος την γνωστή σκηνή στην πλατεία των Τρικάλων (από ένα πολύ καλό αφιέρωμα, εδώ), και σήμερα, που προσγειώθηκε στο γραφείο μας αυτή η χαμένη φωτογραφία, η πρώτη μας σκέψη, ασφαλώς, ήταν πως θα έπρεπε να μοιραστούμε αυτό το μοναδικό ντοκουμέντο ιστορικής/ταξικής μνήμης.

Το κομμένο κεφάλι του Αρη Βελουχιώτη. Στη φωτογραφία, φαίνεται και το οριζόντιο δοκάρι του φανοστάτη
Μοναδική επεξεργασία, να την περιστρέψουμε κατά 27 περίπου μοίρες, ώστε να ευθυγραμμιστούν οριζόντια τα μάτια· ανφάς, που λένε.
Τον λόγο έχουν οι ειδικοί. Μια παρατήρηση μόνο:Υπάρχει μια συζήτηση σχετικά με τον τρόπο που έδωσε τέλος στη ζωή του ο Αρης: Αν αυτοπυροβολήθηκε με το πιστόλι του ή αν ο θάνατος επήλθε από την χειροβομβίδα, όταν, όπως λέγεται, τον αγκάλιασε ο Τζαβέλας. Αν ισχύει το δεύτερο, φαίνεται ότι δεν τον βρήκε η χειροβομβίδα -τουλάχιστον στο πρόσωπο.
Για την αντιγραφή, Θανάσης Μιχαλάκης. Το βρήκαμε εδώ, όπου υπάρχει και πλούσιο υλικό και διάλογος (σοβαρός) για τον Αρη.
Σημειώνεται, πάντως, ότι έχει αναπτυχθεί διάλογος και για το ποια ακριβώς ήταν η πλατεία. Αν, δηλαδή, επρόκειτο για την κεντρική πλατεία (σημερινή Ηρώων Πολυτεχνείου) ή τη Ρήγα Φεραίου. Ενας Αργοθεάτης, ο κ. Μενέλαος Παπαδημητρίου ισχυρίζεται ότι ο εν λόγω φανοστάτης είναι αυτός που τώρα βρίσκεται στο Φρούριο (κοντά στα σκαλάκια της ανατολικής πλευράς) και είχε μεταφερθεί σε αυτό το σημείο κάποια στιγμή αργότερα. Δεν αποκλείεται, βέβαια, να πρόκειται για απλώς έναν όμοιο φανοστάτη. Ομως, μία φωτογραφία που έχει δημοσιεύσει ο ίδιος στο facebook, δείχνει στο πίσω μέρος του φανοστάτη, το ξενοδοχείο Πανελλήνιο. Περισσόερα εδώ
ΠΗΓΗ: trikkipress.gr
Τιμή και δόξα και στο λαό, που τόνε γέννησε».
Κ. Βάρναλης
1 σχόλιο:
Nταούλια δεν βάραγαν μόνο οι παρακρατικοί αλλά και οι σύντροφοί του όταν δημοσίευσαν την προηγούμενη στον Ριζοσπάστη "Ούτε νερό ούτε ψωμί στον Μιζέρια"
Δημοσίευση σχολίου