Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Πρώτος με 27,3% έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές.

Αν αποτύχει η Ελιά, να φύγει το ΠΑΣΟΚ, λέει το 54% 
Σε βαρομετρικό χαμηλό κινείται το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνοντας 4% στην πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές και παρουσιάζοντας πολύ χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων του, μόλις στο 30%, όπως φαίνεται στην νέα δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs. Επιπρόσθετα το 54% των πολιτών θεωρεί ότι αν η Ελιά δεν πάει καλά στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Με 4,2% μονάδες διαφορά προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου.
Πρώτος με 27,3% έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές. Τον ακολουθεί η ΝΔ με ποσοστό 23,1%. Ποσοστό 9,6% συγκεντρώνει η αυθόρμητη απάντηση των ερωτηθέντων «Δεν έχω αποφασίσει ακόμη» κάτι που τη φέρνει στην... τρίτη θέση. Ποσοστό 5,5% συγκεντρώνει η Χρυσή Αυγή και ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,7%, το ΚΚΕ με 4,5%, το Ποτάμι με 4,2% και το ΠΑΣΟΚ με 4%. 
 
Εκτός Βουλής θα έμενε αν είχαμε σήμερα βουλευτικές εκλογές η ΔΗΜΑΡ με ποσοστό 2,5%. Ποσοστό 1,6% συγκεντρώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι και 0,9% το ΛΑΟΣ. Άλλο κόμμα θα ψήφιζε το 3,6% των ερωτηθέντων ενώ «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» λέει το 4,4%. «Δεν θα ψηφίσω» ήταν η αυθόρμητη απάντηση του 2,2% των ερωτηθέντων ενώ το 1,7% απάντησε επίσης αυθόρμητα ότι θα ρίξει Λευκό ή Άκυρο στην κάλπη. 
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται οριακά στην παράσταση νίκης για τις βουλευτικές εκλογές συγκεντρώνοντας ποσοστό 41% έναντι της ΝΔ που συγκεντρώνει 40%. Οι περισσότεροι πολίτες πάντως - ποσοστό 54% - θεωρούν ότι η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία ενώ το 42% πιστεύουν το αντίθετο. 
 
Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής ο ΣΥΡΙΖΑ διευρύνει τη διαφορά του από τη ΝΔ που φτάνει περίπου τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες (4,9%). Συγκεκριμένα συγκεντρώνει ποσοστό 32,4% και η ΝΔ ακολουθεί με ποσοστό 27,5%. 


 
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζει και τη μεγαλύτερη συσπείρωση με ποσοστό 71%. Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 62% χάνοντας ψήφους κυρίως προς το ΣΥΡΙΖΑ (6%). Σε βαρομετρικό χαμηλό κινείται η συσπείρωση του συγκυβερνώντος κόμματος. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 30% με το 24% να μετακινείται προς το ΣΥΡΙΖΑ. 


 
Στην πρόταση «αν η Ελιά δεν πάει καλά στις ευρωεκλογές πρέπει το ΠΑΣΟΚ να αποχωρήσει από την κυβέρνηση» το 54% των ερωτηθέντων απάντησε «Συμφωνώ/Μάλλον Συμφωνώ» ενώ το 35% απάντησε «Διαφωνώ/Μάλλον Διαφωνώ». «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» είπε το 11% των ερωτηθέντων. Σημειώνεται ότι το ποσοστό της Ελιάς στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές βρίσκεται καθηλωμένο στο 4,9%. 
 
Δείτε το πρώτο μέρος της δημοσκόπησης: Διευρύνεται στις 5 μονάδες το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ
 
Καταλληλότερος πρωθυπουργός παραμένει o Αντώνης Σαμαράς που προηγείται του Αλέξη Τσίπρα με 46% έναντι 28%. Και οι δυο βλέπουν τα ποσοστά τους βελτιωμένα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το tvxs.gr, στην οποία ο Αντώνης Σαμαράς συγκέντρωνε 40% και ο Αλέξης Τσίπρας 27%. Το 23% των ερωτηθέντων έδωσαν αυθόρμητα την απάντηση «Κανένας από τους δυο». «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» ήταν η απάντηση που έδωσε το 3%. 
 
Στα ερωτήματα της έρευνας συμπεριλήφθηκε και η αποτίμηση του ανοίγματος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Ρωσία. Συγκεκριμένα στην ερώτηση «Εσείς προσωπικά, πως κρίνετε την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα για τη χώρα» το 27% των πολιτών απαντά πως την βλέπει θετικά ενώ και ένα 11% απαντά πως τη βλέπει μάλλον θετικά. Ένα 24% δεν έχει ούτε θετική, ούτε αρνητική γνώμη ενώ ένα 16% απαντά πως δεν έχει άποψη. Ένα 10% βλέπει αρνητικά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία, ενώ μάλλον αρνητική γνώμη έχει το 8%. «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» λέει το 4%. 

ΠΗΓΗ:tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: