Κυριακή, 11 Μαΐου 2014

Τσίπρας: Συγγνώμη κ. Μέρκελ, οι αγαπημένοι σας αποχωρούν

Τη διαγραφή μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους, όπως έγινε με τη Γερμανία το 1953, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο συνέδριο του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς «Die Linke».
Όπως τόνισε «παρά την τρομακτική λιτότητα το χρέος δεν είναι βιώσιμο, γιατί ποτέ δεν ήταν στόχος να γίνει βιώσιμο». «Στόχος ήταν η ίδια η λιτότητα, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε και πρόσθεσε ότι, για να γίνει βιώσιμο χρειάζεται «διαγραφή μεγάλου μέρους της ονομαστικής αξίας του, όπως έγινε για τη Γερμανία το 1953 - σε μια κορυφαία στιγμή αλληλεγγύης για την Ευρώπη».
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως αν το χρέος δεν καταστεί βιώσιμο, θα είναι πραγματικό βάρος και απειλή, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρωζώνη. «Όσοι νομίζουν ότι η υπερχρέωση της Ελλάδας και η εκκρεμότητα της βιωσιμότητας τους χρέους της είναι διαπραγματευτικό όπλο τους, ας γνωρίζουν από τώρα ότι δεν κρατούν εξάσφαιρο, αλλά μπούμερανγκ», ανέφερε.

Για τις ευρωεκλογές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως τα βλέμματα όλων είναι και πάλι στραμμένα στην Ελλάδα «αλλά αυτή τη φορά προσβλέπουν σε μας με αισιοδοξία». «Από την Ελλάδα ξεκίνησε ο φαύλος και μαύρος κύκλος της λιτότητας και της κοινωνικής απελπισίας. Από την Ελλάδα θα ξεκινήσει τώρα ο νέος κύκλος της αλλαγής», τόνισε.
Σε αυτή την προσπάθεια, συνέχισε, ο ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπει ιδιαίτερα στο γερμανικό λαό και το αδελφό κόμμα «Die Linke», το οποίο και ευχαρίστησε «για την ειλικρινή στήριξή του στην ευρωπαϊκή εκκρεμότητα - ηθική και πολιτική - των πολεμικών επανορθώσεων και ειδικότερα του αναγκαστικού κατοχικού δανείου». «Δεν πρόκειται για διμερή ελληνογερμανική διαφορά, είναι ευρωπαϊκή εκκρεμότητα που πρέπει να πάρει τέλος. Και η επίλυσή της θα είναι ηθική δικαίωση για όλους τους λαούς της Ευρώπης», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως πρόκειται για τιμή τόσο για τον ίδιο όσο και «για τον ελληνικό λαό που υποφέρει από τη λιτότητα, αλλά και για όλους τους λαούς του Νότου, όπως και όλης της Ευρώπης, που είναι ενάντια στη λιτότητα». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε όλους τους πολίτες που είναι κριτικοί στην Ευρώπη με προοδευτικό προβληματισμό να πάνε πρώτοι στην κάλπη και να αποδοκιμάσουν πρώτοι εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που συνέβαλαν στη σημερινή νεοφιλελεύθερη και αντιδημοκρατική Ευρώπη του φόβου και των μνημονίων.
Η Ευρωπαϊκή Αριστερά «θα μπει σφήνα στην νεοφιλελεύθερη συναίνεση των τριών, θα αναδειχτεί τρίτη πολιτική δύναμη και θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις». «Κάθε ψήφος στους Γιούνκερ, Σουλτς και Φερχόφσταντ είναι ένα πρόθυμο “ναι”, ενώ κάθε ψήφος που χάνεται με την αποχή, για οποιοδήποτε σεβαστό λόγο, είναι κι αυτή ένα αναπάντεχο “ναι” στη λιτότητα». «Το μόνο αντίβαρο στον εφιάλτη της ακροδεξιάς και της επανεμφάνισης του φαντάσματος του φασισμού στην Ευρώπη, είμαστε εμείς, είναι η Ευρωπαϊκή Αριστερά», πρόσθεσε. Καταλήγοντας δήλωσε βέβαιος για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές που «θα σημάνει το τέλος της κυβέρνησης Σαμαρά και την αρχή του τέλους της λιτότητας σε όλη την Ευρώπη».
«Η αγαπημένη κυβέρνηση της Μέρκελ, η κυβέρνηση Σαμαρά, σε λίγες μέρες θα έχει χάσει τη δεδηλωμένη στο λαό. Και λυπάμαι που θα το πω εδώ στο Βερολίνο και θα το ακούσει η καγκελάριος και θα στενοχωρηθεί. Δε θα αργήσει πολύ η ώρα που απέναντί της θα έχει μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Μια κυβέρνηση που σας υπόσχομαι θα διαπραγματευτεί μαζί της και για δικό σας λογαριασμό. Γιατί οι δικές μας διαφορές με την κυρία Μέρκελ δεν έχουν εθνικό, αλλά ταξικό, πολιτικό και κοινωνικό πρόσημο. Και ο τερματισμός της στρατηγικής της λιτότητας στον Νότο θα είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα για τους εργαζόμενους στο Βορρά». τόνισε.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: