Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Φιάσκο Στουρνάρα στο Eurogroup

“ Ο Αντώνης Σαμαράς, είχε ποντάρει πολλά στο άνοιγμα της συζήτησης για το ελληνικό χρέος στην παρούσα φάση, θέλοντας προφανώς να το αξιοποιήσει ως «όπλο» για την προεκλογική του εκστρατεία κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε αυτό διαψεύστηκε, καθώς ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής του δεν τα κατάφερε και πάλι. Οι δανειστές ζήτησαν τη συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών και παρέπεμψαν το θέμα του χρέους για το φθινόπωρο ”
Ως άλλη μια τεράστια «φούσκα» - φίασκο, εξελίχθηκε, όπως άλλωστε αναμενόταν, το άνοιγμα της συζήτησης, εκ μέρους της κυβέρνησης Σαμαρά, για το ελληνικό χρέος, το οποίο ο Γιάννης Στουρνάρας θα το έθετε στους ομολόγους του στο χθεσινό Eurogroup. 
Η κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία επικαλείται πάντα κάποιες προφορικές δηλώσεις – συγχαρητήρια των εταίρων – δανειστών για το πόσο καλά εφαρμόζει τα Μνημόνια, ισοπεδώνοντας τη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας, κώφευε τόσον καιρό, κατά τον οποίο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωναν κατηγορηματικά ότι η συζήτηση για το ελληνικό χρέος θα γίνει μετά το καλοκαίρι...
Αυτά δεν τα έλεγε το «μίζερο», κατά Σίμο Κεδίκογλου και λοιπών κυβερνητικών, κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και πληθώρα Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι είναι και εκείνοι πιστοί στη γραμμή Βερολίνου.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, είχε ποντάρει πολλά στο άνοιγμα της συζήτησης για το ελληνικό χρέος στην παρούσα φάση, θέλοντας προφανώς να το αξιοποιήσει ως «όπλο» για την προεκλογική του εκστρατεία κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε αυτό διαψεύστηκε, καθώς ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής του δεν τα κατάφερε και πάλι. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας, ενημέρωσε ότι η συζήτηση για το ελληνικό χρέος θα ανοίξει από τον προσεχή Οκτώβριο και αυτό θα γίνει σε συνάρτηση με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests (τεστ αντοχής) των ευρωπαϊκών τραπεζών, τα οποία θα πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζα.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και το γεγονός ότι ο Γιάννης Στουρνάρας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το θέμα των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία βρίσκονται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, «περίσσεψαν» από τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και οι εταίροι, όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, κάνουν λόγο για δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει με «ευελιξία» αυτά τα χρήματα είτε για την απομείωση του χρέους είτε για την τόνωση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, η οποία έχει πάψει να υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό.

Κοντολογίς, ο Γιάννης Στουρνάρας, όχι μόνο δεν πήρε κάτι καλό για την κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και να πρωταγωνιστήσει σε μια συζήτηση, η οποία αφορά στην βιωσιμότητα της ίδια της ελληνικής κοινωνίας και της χώρας. Τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη και τα «θετικά» λόγια των εταίρων – δανειστών για την υλοποίηση των «πολιτικών» του Μνημονίου, μόνο ως δυσφήμιση θα μπορούσε να εκληφθεί και όχι ως λόγος πανηγυρισμού. Άλλωστε ο ίδιος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε στο χθεσινό Eurogroup ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να κάνει ούτε βήμα πίσω στην υλοποίηση του προγράμματος καταστροφής των Μνημονίων. Αυτή είναι η ανάπτυξη που ονειρεύονται οι εταίροι και υλοποιεί η παρούσα κυβέρνηση Σαμαρά. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ανάπτυξη στην καταστροφή…
periodista

Δεν υπάρχουν σχόλια: