"Δημιουργούμε ένα μεγάλο ρεύμα, και το υπηρετούμε με τον λόγο μας, την κίνησή μας, το ψηφοδέλτιό μας, τη συμμετοχή του κόσμου"
Πώς μνημονιακές κυβερνήσεις και τρόικα κατήργησαν ουσιαστικά, βήμα βήμα, την αυτοδιοίκηση, αλλά και πώς συνήργησαν σε αυτό οι "13 μικροί πρωθυπουργοί περιγράφει στη συνέντευξη που ακολουθεί ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Υποψήφιος σε μια περιφέρεια που αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα και πριν από το Μνημόνιο, προβλήματα που κατά πολύ έχουν επιδεινωθεί πια, ο Βασίλης Χατζηλάμπρου καταθέτει τους στόχους του συνδυασμού, του οποίου ηγείται - ενός συνδυασμού που, όπως πολλοί πιστεύουν και εκτιμούν, θα στείλει μήνυμα ανατροπής το βράδυ των εκλογών.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

* Τελικά τι είναι οι περιφερειακές εκλογές για τον πολίτη: η διαδικασία μέσω της οποίας θα επιλέξει εκείνον που θα λύσει τα προβλήματα της περιφέρειάς του ή το μέσο για να πέσει η κυβέρνηση;
Το επίπεδο πολιτικής και διοικητικής λειτουργίας των περιφερειών είναι συνδεδεμένο στην καθημερινότητα του πολίτη. Άρα, έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσεις και στις εκλογές. Η κυβέρνηση και τα Μνημόνια -πέρα από τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες- επέβαλαν περικοπές και στην αυτοδιοίκηση. Δημιούργησαν ψευδή, συκοφαντική εικόνα για τη διαφθορά και την κατασπατάληση πόρων - όταν είναι γνωστό ότι η αυτοδιοίκηση έχει συμβάλει κατά 1% στο γενικό χρέος. Στη συνέχεια ήρθαν οι περικοπές.
Τον Νοέμβριο του 2011 οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι περικόπηκαν κατά 15%, μείωση που προστέθηκε στις περικοπές κατά 20% των νομαρχιών τα έτη 2009-2010. Από τον Απρίλιο του 2012 το σκέλος των λειτουργικών δαπανών μειώθηκε πάλι σε ποσοστό 16%. Οι επενδυτικοί Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι έχουν ουσιαστικά καταργηθεί. Το 2013, για παράδειγμα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έλαβε 18,5 εκατ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Για το 2014, οι πιστώσεις στον προϋπολογισμό είναι 519 εκατ. περίπου, όταν μόνο η κάλυψη της μισθοδοσίας απαιτεί 350 εκατ.
Στην πραγματικότητα κατάργησαν τη δυνατότητα των περιφερειακών συμβουλίων να έχουν δικά τους κονδύλια για τα οποία να αποφασίζουν. Κατάργησαν, δηλαδή, την αυτοδιοίκηση. Οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες κυριαρχούνται από την αντίληψη ότι αποτελούν, κυρίως, διοικητική λειτουργία και λιγότερο πολιτικό όργανο. Οι περιφερειάρχες κομπάζουν ότι είναι 13 «μικροί πρωθυπουργοί». Λειτούργησαν, όμως, σαν κλητήρες. Σήμερα, το πιο αυτοδιοικητικό πρόγραμμα είναι εκείνο που μπορεί να βοηθήσει ώστε να ανατραπούν οι θλιβεροί κλητήρες και να ανοίξει ο δρόμος προκειμένου να πέσει η καταστροφική -και για την αυτοδιοίκηση- κυβέρνηση των Μνημονίων.

* Είναι θετικό ή αρνητικό που τα κόμματα θα κάνουν... ταμείο το βράδυ των εκλογών πάνω στις 13 Περιφέρειες;
Θα υπάρξουν πολλές φαινομενικά «βάσιμες ερμηνείες» των αποτελεσμάτων, δημιουργώντας παραστάσεις που δεν θα δίνουν αισιοδοξία στον κόσμο για τη δεύτερη Κυριακή και τις ευρωεκλογές. Τη διαχείριση της εικόνας κρατούν συμφέροντα που δεν θα ήθελαν να «κοκκινίσει» ο χάρτης και να αλλάξει η κατάσταση. Από αυτή την άποψη, τα αποτελέσματα πρέπει να είναι τέτοια που να μην επιτρέπουν χειρισμούς. Αυτό σημαίνει να σαρωθούν εκλογικά. Για εμάς αυτό σημαίνει ότι δεν κάνουμε εκλογές με την κλασική έννοια. Δημιουργούμε ένα μεγάλο ρεύμα, ένα πολιτικό αίτημα ανατροπής, και το υπηρετούμε με τον λόγο μας, την κίνησή μας, την οργάνωσή μας, το ψηφοδέλτιό μας, τη συμμετοχή του κόσμου. Μόνο έτσι μπορούμε να νικήσουμε στις εκλογές και να έχουμε κάνει ένα σταθερό βήμα αλλαγής της κατάστασης συνολικότερα. Στην πορεία προς τις εκλογές να οικοδομήσουμε τη στερεή πεποίθηση για συμμετοχή και αλλαγή.

* Ποια τα προβλήματα της δυτικής Ελλάδας και σε ποιο βαθμό αυτά συναρτώνται με τα Μνημόνια;
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, από τις πιο φτωχές περιφέρειες, με υστέρηση στις υποδομές, επλήγη βάναυσα από τα σχέδια δημοσιονομικής σταθερότητας και κυρίως από την ανεργία. Η «παραγωγή» φτώχειας επιταχύνθηκε, η απόσταση μεγάλωσε. Περιφέρεια με πολύ μεγάλες δυνατότητες, με γεωργική παραγωγή, αλιεία, κτηνοτροφία, με μεταποιητική παράδοση, με φυσικό πλούτο, ξεπέρασε τον εθνικό μέσο όρο ανεργίας. Δεν αντέδρασε, δεν διεκδίκησε, περιορίστηκε σε ό,τι της έδωσαν. Κατανοούν πολύ λάθος τον ρόλο τους. Αυτό είναι, ίσως, το μεγαλύτερο από τα προβλήματα.
Να είσαι θεατής στις καταστροφικές συνέπειες που οι πολίτες υφίστανται και να κρύβεσαι πίσω από τα όρια των αρμοδιοτήτων σου. Να βρίσκεται κόσμος στους δρόμους και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση να στέλνει ψηφίσματα για να μην υπάρξει... κοινωνική έκρηξη. Κάθε αξιοποίηση την αντιλαμβάνονται ως συνέργεια σε κερδοφόρα επιχειρηματικά σχέδια και όχι ως ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών. Αυτή, άλλωστε, είναι η ουσία του νεοφιλελευθερισμού: παράδοση στα ιδιωτικά συμφέροντα, ακόμα κι αν πρόκειται για κοινωνικά αγαθά.

* Μιλάτε πολύ για αναγκαίες αλλαγές. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ποιοι οι στόχοι και το όραμά σας;
Οι περιφέρειες έχουν διπλό ρόλο: της διοίκησης αλλά και πολιτικό ρόλο. Μεγάλες αλλαγές χρειάζονται και στα δύο επίπεδα. Στο επίπεδο της διοίκησης, ο ζόφος της απόλυσης και της διαθεσιμότητας είναι παραλυτικός. Την ίδια στιγμή που οι ειδικές γνώσεις των ανθρώπων είναι εξαιρετικές. Πρέπει να απελευθερώσεις δυνάμεις, η διοίκηση να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον και όχι να σέρνεται πίσω από κατεστημένα εργοληπτικά συμφέροντα. Υπάρχουν τέτοιες δυνάμεις στη δημόσια διοίκηση. Πρέπει να αξιώσεις άλλη στάση και να διαμορφώσεις άλλο κλίμα, όπου να ενθαρρύνεται και να επιβραβεύεται η δημιουργικότητα και η ουσία.
Η προσπάθεια θέλει διάρκεια και περιμένουν από εμάς οι άνθρωποι να τους δώσουμε τις δυνατότητες. Όσον αφορά τον πολιτικό ρόλο, το πρώτο είναι να διαμορφώσουμε άλλους συσχετισμούς στο επίπεδο της περιφέρειας και να προκαλέσουμε τη συμμετοχή. Παραγωγική ανασυγκρότηση και ενίσχυση των παραγωγών δεν γίνεται χωρίς να είναι οργανωμένοι, χωρίς να βλέπουν τα διάφορα «χρηματοδοτικά εργαλεία» ή άλλες βοήθειες να υπηρετούν αυτή την προσπάθεια. Ορκιζόμαστε στο Σύνταγμα και στην υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Αυτό καθορίζει το εύρος της παρέμβασης και όχι οι διάφορες εγκύκλιοι αρμοδιοτήτων.
Ο κώδικας «αρμοδιοτήτων» δεν μπορεί να λειτουργεί ως άλλοθι όταν μιλάμε για τον πολιτικό ρόλο της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Το εύρος των παρεμβάσεών της είναι μεγάλο. Όταν έχουμε κυβερνήσεις αντιλαϊκές, υποταγμένες σε σχέδια τοκογλύφων και δανειστών, η περιφερειακή αυτοδιοίκηση θα πρέπει να μετατρέπεται σε μια «αντι-εξουσία» που θα είναι το στήριγμα του λαού της περιοχής. Θα τον υποβοηθά στον αγώνα του. Θα είναι δίπλα στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, στον εργατικό αγώνα, στην πολιτιστική δημιουργική προσπάθεια των νεολαίων. Θα οργανώνει δράσεις στο επίπεδο της κοινωνικής αλληλεγγύης, απαιτώντας να ανοίξουν τα νοσοκομεία για τους ανασφάλιστους, να έχει φάρμακα ο άρρωστος. Με τη στενή έννοια των αρμοδιοτήτων, όπως ορίζονται από τον «Καλλικράτη», ο περιφερειάρχης μπορεί να τα αποφύγει όλα αυτά. Αλλά έτσι από «μικρός πρωθυπουργός» γίνεται γραναζάκι της κεντρικής διοίκησης.
Το όραμά μας «περιορίζεται» στο να ξεπεράσουμε την καθημερινή αθλιότητα που βιώνουν οι πολίτες στο σπίτι, στην πόλη, στον πολιτισμό, στην περιφέρεια. Νομίζουμε ότι θα μας πάρει καιρό μέχρι να φανταστούμε πιο ωραίους στόχους. Αν επικεντρωθούμε σε αυτά τα καθήκοντα, μιλάμε για μια πραγματική επανάσταση.

* Γιατί ο πολίτης να ψηφίσει το δικόν σας συνδυασμό και όχι κάποιον άλλο, με αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά επίσης;
Μιλάμε για μια αναγκαία αναγεννητική προσπάθεια που περνά από την ανατροπή στις περιφερειακές εκλογές και στο άνοιγμα του δρόμου για συνολικότερες αλλαγές. Από αυτή την άποψη, δεν είμαστε ένα ακόμα αντιμνημονιακό ψηφοδέλτιο. Απαντάμε στο κύριο ερώτημα της κοινωνίας: μπορούν να αλλάξουν οι συσχετισμοί; Απαντάμε έμπρακτα: αλλάζουν. Διαμορφώνουμε όρους ενός πολιτικού κινήματος που δεν θα περιορίζεται στην εκλογική επιτυχία. Όσο πιο καθαρό είναι αυτό σε ύφος, κλίμα, περιεχόμενο, συμμετοχή, τόσο θα κατοχυρώνουμε την επιτυχία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
aygi.gr