Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014

Σοκ Νέες περικοπές στους μισθούς ζητά η τρόικα και απολύσεις μετά το μνημονίο.

Όχι οριζόντιες περικοπές, αλλά θέμα εξορθολογισμού των πρόσθετων αμοιβών δεδομενο που θα φέρει νέα άφεση.
Παράλληλα ζητούν απολύσεις στο δημόσιο και για το 2015 που θα εχει λήξει το μνημόνιο
Ειδικότερα, οι επικεφαλής της τρόικας απέστειλαν το μεσημέρι στην ελληνική πλευρά ένα επικαιροποιημένο κείμενο με τις θέσεις τους το οποίο συζητείται στο υπουργείο Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών, με τη συμμετοχή, κατά διαστήματα, των υπουργών Εργασίας, Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Σε αυτό δεν υπάρχει υποχώρηση, αλλά διάθεση να κλείσουμε», ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας.
Από τις έως τώρα διαπραγματεύσεις, προκύπτουν τα εξής:

- Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παραμένει ανοικτό το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο για το 2015 και ενώ θα έχει λήξει το μνημόνιο.
-Ντες μισθολογικές περικοπές,  με πρόσχημα τον εξορθολογισμού των πρόσθετων αμοιβών.
-Ακόμη, ανοικτά παραμένουν τα ζητήματα του γάλακτος, των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, τα φαρμακεία, αλλά και παρεμβάσεις στις μεταφορές (π.χ. ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία). Συμφωνία υπήρξε σήμερα στο θέμα των εμπορικών μισθώσεων, με την τρόικα να δέχεται ότι ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή.
 - Στο υπουργείο Οικονομικών, το μόνο που ζητούν είναι να τους επιτραπεί, η διανομή του κοινωνικού μερίσματος (σχετίζεται άμεσα με το κλείσιμο του 2013 και την πορεία του 2014). Για να γίνει αυτό η τρόικα ζητά να κατατεθεί χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλών φορέων του Δημοσίου στη ΔΕΗ, οι φόροι υπέρ τρίτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: