Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Κακότεχνη παράσταση.

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΙΑΝΤΗ
Υπάρχει μια λαϊκή έκφραση καίρια και χυμώδης: «Μας δουλεύουν»! Βγαίνει αυθόρμητα από τα μύχια, μεστή και δηκτική μπροστά στον εμπαιγμό και στις επικοινωνιακές χορογραφίες λογής ιθυνόντων. Οπως τώρα, με τις οξύτατες κυβερνητικές δηλώσεις εναντίον της Τρόικας, με την οποία δήθεν συγκρούεται σ' έναν υπέρ πάντων αγώνα η κυβέρνηση, καθώς και με το φωταγωγημένο κομμάτι του success story, το περίφημο πλεόνασμα.
* Τι είναι η Τρόικα; Λειτουργεί αυτόνομα, αποφασίζει αυθαιρέτως και εντέλλεται κατά το δοκούν; Οχι βέβαια. Εκτελεστικό όργανο συγκεκριμένων εντολέων, των δανειστών, είναι τα μέλη της. Ούτε κόμμα από τα μνημονιακά συμπεφωνημένα δεν μπορούν ν' αλλάξουν. Η αύξηση των πιέσεων προς την ελληνική κυβέρνηση, η ανελαστικότης, οι υποχωρήσεις, οι εντάσεις και οι τριβές -όλα, μα όλα τέλος πάντων, υπαρκτά ή κατασκευασμένα- επισυμβαίνουν σ' ένα δεδομένο πλαίσιο, καθορισμένο εξ αρχής.

Ολα κατ' εντολήν. Και υπό έγκρισιν. Από τους δανειστές... Επομένως, όσοι καταφέρονται εναντίον της Τρόικας, θεωρώντας ότι λειτουργεί ως αυτόνομο «γωνιακό μαγαζάκι», αφήνουν βολικά και ιδιοτελώς στο απυρόβλητο τους δανειστές. Το ότι οι υπαλληλίσκοι αυτοί συμπεριφέρονται αλαζονικά και υπεροπτικά έναντι εκλεγμένης κυβερνήσεως είναι γεγονός. Ομως και αυτό είναι προϊόν της δυνατότητος που τους παρέχουν οι προ-ιστάμενοι. Οι δανειστές.

Οσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές τόσο φιλοτεχνείται εικόνα αντιπαράθεσης με την Τρόικα. Δραματοποιημένες καταγγελίες από υφυπουργό («εξυπηρετεί κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα» η Τρόικα) και πλάνα δήθεν σκληρών συγκρούσεων. Ενα βαρετό rewind που αναρριπίζει «ηρωικές» μνήμες από ανάλογες αντιμαχίες του παρελθόντος που -κατά σύμπτωσιν, φυσικά- είχαν επισυμβεί λίγο προτού εγκριθεί η δόση... Παρεμπιπτόντως: μήπως η βαρύτατη καταγγελία του υφυπουργού Μεταφορών Μιχ. Παπαδόπουλου εμπίπτει στις αρμοδιότητες του εισαγγελέα; Εν πάση περιπτώσει, αν η Τρόικα εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα λειτουργώντας αυτόνομα, γιατί δεν την καταγγέλλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός δημοσία, ονοματίζοντας τα συμφέροντα; Και αν αυθαιρετεί ο υφυπουργός, γιατί δεν τον ανακαλεί στην τάξη ο κ. Σαμαράς;

* Σχετικά με το πλεόνασμα: Αλήθεια πώς δημιουργήθηκε; Από αύξηση των εσόδων, λόγω περιστολής της φοροδιαφυγής; Οχι βέβαια. Οφείλεται αποκλειστικά στις τερατώδεις περικοπές των κρατικών δαπανών. Μιλάμε για κονδύλια που αφορούν σε κοινωνικές υπηρεσίες ζωτικών τομέων, όπως η Υγεία, η Παιδεία κ.ά. Δεν πρόκειται για τον αναγκαίο εξορθολογισμό και την πάταξη των παρεκβάσεων (ψεύτικες συντάξεις κ.τ.λ.), αλλά κατά κύριο λόγο για δαπάνες λίαν απαραίτητες... Σε ό,τι αφορά το άλλο κατόρθωμα (εξωτερικές πληρωμές) μεγάλος άθλος, αλήθεια! Δεν οφείλεται σε παραγωγική άνθιση και αύξηση των εξαγωγών -στάσιμες, μετά από κάποια αύξηση, και τώρα ελαφρώς μειωμένες-, αλλά στη δραστική μείωση των εισαγωγών. Ο κόσμος δεν αγοράζει, γιατί δεν έχει χρήματα. Αναμενόμενη, επομένως, και αναπόφευκτη η μείωση εισαγομένων προϊόντων.

Αλλά μήπως δεν συνιστούν κακότεχνη παράσταση και οι αισιόδοξες δηλώσεις για σκληρές μάχες, αντιυφεσιακού χαρακτήρα, για την αντιμετώπιση της ανεργίας; Παραμύθια της Χαλιμάς δεν αποδείχτηκαν οι δήθεν αναγεννητικές μεταρρυθμίσεις, σχετικές με το «άνοιγμα των επαγγελμάτων»; Επί μήνες, εμμονικά, η ασύστολη προπαγάνδα μιλούσε για την ευεργετική επενέργεια του «ανοίγματος» στα φορτηγά και στα ταξί. Πομφόλυγες και φιάσκο. Και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, όταν τα ταξί είναι πολύ περισσότερα από όσα χρειάζεται π.χ. η Αθήνα και όταν, με την επικρατούσα παραλυτική ύφεση, οι άδειες για φορτηγά κανέναν δεν μπορούσαν να συγκινήσουν;

Ακριβώς τα ίδια καταγράφονται και στον τομέα του Δημοσίου. Μαχαίρι με απολύσεις και διαθεσιμότητα για να «πιάσουμε το νούμερο» που είχαν θέσει αυθαίρετα -και καταστροφικά για τη λειτουργία της διοίκησης- οι δανειστές. Καμμιά καταγραφή αναγκών, καμμιά σύγκριση με τις χώρες της Ευρώπης ώστε να δούμε αν είναι υπερφορτωμένο το Δημόσιο στην Ελλάδα, όπως ισχυρίζεται η χυδαία προπαγάνδα, καμμιά λογική διευθέτηση.

Τρομώδεις αυθαιρεσίες και χυδαίες συκοφαντίες απο τη μια, δήθεν εξυγιαντικές πρωτοβουλίες και γενναίες τομές από την άλλη.

Με άλλα λόγια, «μας δουλεύουν». Χωρίς να αισχύνονται.

enet 

Δεν υπάρχουν σχόλια: