Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Εικαζόμενη δημοκρατία

Έρημη και απρόσωπη η Βουλή, πορεύεται τον θεσμικό κατήφορο του μνημονιακού ολοκληρωτισμού. Δεν είναι μόνο ότι η χώρα κυβερνάται με αλλεπάλληλες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, ούτε ότι η δανειακή σύμβαση δεν έχει περάσει από τη Βουλή.
Δεν είναι μόνο ότι ο πρωθυπουργός αποφεύγει να πάει στο Κοινοβούλιο, δίνοντας το μήνυμα της θεσμικής υποβάθμισής του. Κι αυτό παρ' ότι κυβερνά κυβέρνηση συνεργασίας, που θεωρητικά θα καθιστούσε περισσότερο αναγκαία την αναζήτηση κοινοβουλευτικών συνθέσεων.
Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες πρωτόγνωρων σκηνών που συγκροτούν ένα συνεχές εκτροπών. Ψηφίζονται (ν)τροπολογίες που λίγες ημέρες μετά καταργούνται.
Επίσης, ψηφίζονται άρθρα νομοσχεδίου, παρ' ότι τα καταψηφίζει η πλειοψηφία των βουλευτών.

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση πέρασε φωτογραφική διάταξη με την οποία καταργείται η ποινική ευθύνη δημάρχων, εάν είχαν χρησιμοποιήσει συμβάσεις μίσθωσης έργου για άλλο έργο από το εγκεκριμένο.
Η (ν)τροπολογία αφορούσε τον Ψωμιάδη και η κυβέρνηση, μπροστά στην κατακραυγή, αναγκάστηκε να την αποσύρει μετά την ψήφισή της! Δεν είχε κάνει λάθος, διότι η αντιπολίτευση είχε επισημάνει πως πρόκειται για (ν)τροπολογία με αποτέλεσμα να εξαγριωθεί ο αρμόδιος υπουργός.
Το χούι, όμως, φεύγει τελευταίο!
Προχθές, το άρθρο 30 του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο καθόριζε τις έδρες των περιφερειακών αστυνομικών διοικήσεων, ψηφίστηκε, παρ' ότι το υποστήριξαν μόνον οι βουλευτές της Ν.Δ. (και μάλιστα όχι όλοι) και παρά τη δεδηλωμένη αντίθεση του ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο προεδρεύων Χρ. Μαρκογιαννάκης υποστήριξε ότι οι 125 βουλευτές της Ν.Δ. είναι περισσότεροι από τους 127 βουλευτές των άλλων κομμάτων! Επινόησε μάλιστα και τη θεωρία της "εικαζόμενης πλειοψηφίας" της Ν.Δ., καθώς μέσα στην αίθουσα δεν ήσαν περισσότεροι από 20 βουλευτές όλων των πτερύγων. 
Χθες ο υπουργός κ. Δένδιας αναγκάστηκε να δηλώσει ότι η ρύθμιση δεν πέρασε, δικαιολογούμενος ότι υπήρξε "λάθος διάγνωση αποτελέσματος". Τα βίντεο των ψηφοφοριών, όμως, βοούν και αποδεικνύουν τη μεθόδευση Μαρκογιαννάκη, ο οποίος, ψηφοθηρών αδίστακτα (ελέω Χανίων...) άλλαξε την... αριθμητική! Πρόκειται για... εικαζόμενη αριθμητική ή, ακόμη χειρότερα..., εικαζόμενη δημοκρατία.
Παρά τη φαιδρότητα των κυβερνητικών παραγόντων, το θέμα έχει μεγάλη πολιτική σημασία. Δείχνει ότι ο θίασος της Ν.Δ. είναι αδίστακτος, αρκεί να διασφαλίσει τη νομή της εξουσίας. Μήπως είναι έτοιμος και για όλα; Μήπως δεν διανοοείται πως θα χάσει την εξουσία; Σ' αυτή την περίπτωση ο κοινοβουλευτικός τραγέλαφος μπορεί να αποδειχθεί τραγωδία για τη Δημοκρατία...

Πηγή: Η Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: