Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο Μητσοτάκη!

"Καταπέλτης η έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής"
Κόλαφο για τη νομιμότητα της κυβερνητικής πολιτικής αποτελεί η έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις φορέων του Δημοσίου. Η έκθεση κρίνει ως αντισυνταγματικές και παράνομες σχεδόν όλες τις κρίσιμες διατάξεις του νομοσχεδίου.
- την απόλυση των εργαζομένων στους καταργούμενους φορείς (ΤΕΟ κ.ά.) χωρίς την τήρηση της νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις (ν. 1387/83),
- την απόλυση των συμβασιούχων στους καταργούμενους οργανισμούς χωρίς αποζημίωση,
- τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων που συνεπιφέρει την κατάργηση της οργανικής τους θέσης,
- τον αναδρομικό έλεγχο όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και έργου που μετετράπησαν σε αορίστου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ σε βάθος εικοσαετίας.

"Η μεταβολή στο υπηρεσιακό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων, που έχει συνέπειες στην οργάνωση και λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, δεν συνάδει προς το συνταγματικό πλαίσιο που θεσπίζεται διά του άρθρου 103 του Συντάγματος" όταν "δεν βασίζεται σε προηγούμενο ανακαθορισμό των λειτουργιών του κράτους και διοικητική αναδιοργάνωσή του κατ' εκτίμηση των υπηρεσιακών αναγκών", υπογραμμίζει η Επιστημονική Επιτροπή.

Για την αυτοδίκαιη λύση των σχέσεων εργασίας υπαλλήλων που μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου, η έκθεση επισημαίνει, πως δεν είναι επιτρεπτή μετά την παρέλευση εύλογου διαστήματος.

Για τη διαθεσιμότητα υπενθυμίζει τις αποφάσεις του ΣτΕ ότι "δεν είναι συνταγματικά επιτρεπτό" να καθορίζονται όροι υποχρεωτικής απομακρύνσεως υπαλλήλων "με βάση κριτήρια μη συνδεόμενα με τις λειτουργικές και οργανωτικές ανάγκες της Διοικήσεως" ή με τα προσόντα των υπαλλήλων.

Για τη βαθμολόγηση των υπαλλήλων η Επιστημονική Επιτροπή τονίζει ότι έχει κριθεί ως "μη νόμιμη" η ειδική αιτιολογία όταν ένας υπάλληλος βαθμολογείται με 9 ή 10, όταν αυτή δεν βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, αλλά σε αξιολογικές κρίσεις και χαρακτηρισμούς.
Πουλακίδας Κώστας
ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: