Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Στην ΚΟΜΙΣΙΟΝ το θέμα της ΔΕΗ

Τις τρεις ερωτήσεις που κατέθεσε στην Κομισιόν για την ομηρία περίπου δύο εκατομμυρίων καταναλωτών και την πιθανή απόλυση περισσότερων από 3.000 εργαζομένων της νέας “μικρής ΔΕΗ”, καθώς και την πώληση των δικτύων της ΔΕΗ σε hedge funds, παρουσίασε σήμερα σε συνάντηση στα γραφεία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ  με το προεδρείο της ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ, Κρίτων Αρσένης.
Τις
Ο Κρίτων Αρσένης έθεσε στην Κομισιόν ζήτημα παράνομης κρατικής ενίσχυσης και παραβίασης της οδηγίας 2009/72 εξαιτίας της υποχρεωτικής μεταφοράς του 30% των καταναλωτών της ΔΕΗ στην νέα “μικρή ΔΕΗ” και της απαγόρευσης αλλαγής εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι με το νομοσχέδιο για το σπάσιμο της ΔΕΗ ουσιαστικά απαγορεύεται στους πελάτες της λεγόμενης "μικρής ΔΕΗ" να αλλάξουν πάροχο σε αντίθεση με ό,τι προβλέπεται από το άρθρο 3 παρ. 5 της οδηγίας 2009/72, σύμφωνα με το οποίο οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν δικαίωμα να αλλάζουν εφόσον το επιθυμούν εταιρεία μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Επιπλέον, ο Κρίτων Αρσένης έθεσε ζήτημα παραβίασης της οδηγίας 2001/23που προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων σε περίπτωση πώλησης μίας επιχείρησης ή τμήματός της. Υπενθυμίζεται ότι με το νομοσχέδιο για τη "μικρή ΔΕΗ" καταργούνται όλες οι εργασιακές συμβάσεις των εργαζομένων που μεταφέρονται στη νέα εταιρεία και ο νέος ιδιώτης ιδιοκτήτης θα είναι ελεύθερος ακόμη και να τους απολύσει.
Τέλος, κάλεσε την Κομισιόν να πάρει θέση στο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας καθώς κατά παρέκκλιση των τεχνικών κριτηρίων που τίθενται για την προεπιλογή των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό, δίνεται η δυνατότητα εξαγοράς του δικτύου των πυλώνων της ΔΕΗ ακόμη και από επενδυτή που δεν διαθέτει καμία εμπειρία στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όπως hedge funds ή off shore εταιρείες.

Μετά τη συνάντηση με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε : “Η κυβέρνηση θέτει σε ομηρία περίπου δύο εκατομμύρια καταναλωτές προς όφελος του νέου ιδιώτη ιδιοκτήτη της “μικρής ΔΕΗ”. Παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και υποχρεώνει δύο εκατομμύρια καταναλωτές, που θα επιλεγούν τυχαία, να πληρώνουν τις αυξήσεις στο ρεύμα χωρίς να έχουν δυνατότητα να αλλάξουν εταιρεία. Κανείς δεν ξέρει ποιοι από τους σημερινούς καταναλωτές θα κληρωθούν για τον νέο ιδιώτη ιδιοκτήτη της “μικρής ΔΕΗ”.
Με την κατάργηση όλων των εργασιακών συμβάσεων των εργαζόμενων της ΔΕΗ που μεταφέρονται στη νέα εταιρεία, παραβιάζει επίσης την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ο νέος ιδιώτης ιδιοκτήτης θα έχει στη διάθεσή του περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους της σημερινής επιχείρησης και θα είναι ελεύθερος να τροποποιήσει πλήρως τις συμβάσεις τους, ακόμη και να τους απολύσει. Τέλος, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πουλήσει το δίκτυο των πυλώνων που μεταφέρουν την ηλεκτρική ενέργεια σε κάθε σημείο της χώρας, σε εταιρείες που δεν έχουν καμία απολύτως εμπειρία στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειαςκατά παρέκκλιση των τεχνικών κριτηρίων.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του δικτύου των πυλώνων, παραβιάζει σειρά διατάξεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και η Κομισιόν πρέπει να βάλει φρένο σε μία εξόφθαλμη παρανομία.
Πρέπει όλοι μας μαζί με τα κινήματα καταναλωτών και τους εργαζόμενους να αγωνιστούμε για να προστατεύσουμε το δημόσιο χαρακτήρα του δικτύου πυλώνων της χώρας, ο οποίος εγγυάται την απρόσκοπτη παροχή ρεύματος στα νοικοκυριά, την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και τη συνέχιση του επενδυτικού προγράμματος.
Να αγωνιστούμε για να ακυρώσουμε την ομηρία των καταναλωτών, την καταπάτηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.”

Δεν υπάρχουν σχόλια: