Σε λιγότερο από 20 ημέρες θα έχουμε το αποτέλεσμα της πιο σημαντικής -έως τώρα- μεταπολιτευτικής πολιτικής μάχης. Ο λαός μας θα κρίνει αν θα συνεχιστεί η πολιτική της πιο ακραίας λιτότητας που καταστρέφει την κοινωνία, ξεπουλά την δημόσια περιουσία, αφαιρεί δημοκρατία και κυριαρχία, προσθέτει αυταρχισμό ή θα μπει ένα τέρμα και θ' ανοίξει ο δρόμος της ελπίδας. Θ' ανοίξει ο δρόμος της δημοκρατίας, της προστασίας των πιο αδυνάτων, της ανάπτυξης με βάση την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών. Αυτή είναι η μάχη για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Είναι σύγκρουση δύο ξεκάθαρα αντίθετων πολιτικών, είναι σύγκρουση δύο ξεκάθαρα αντίθετων αντιλήψεων, είναι σύγκρουση δύο κόσμων. Από την αρχή λέγαμε πως η κρίση και η μέθοδος και η πρακτική εξόδου απ' αυτή θα δημιουργήσει μια νέα κατάσταση, έναν νέο κόσμο. Θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι. Κι εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε διαλέξει. Είμαστε με τον κόσμο της εργασίας, με την εξυπηρέτηση των αναγκών και των συμφερόντων του, με τις προσδοκίες και τα όνειρά του. Έτσι προχωρήσαμε και προχωράμε. Με την αντίσταση, με αλληλεγγύη, με συγκεκριμένο πρόγραμμα προστασίας, ανάπτυξης, δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Μ' αυτή τη λογική βρεθήκαμε, ένα με τον λαό, στις πλατείες και στους δρόμους, στα αμφιθέατρα, στις λαϊκές συνελεύσεις, στις συριζαϊκές διαδικασίες.

Η θέληση ανατροπής δεν είναι δικό μας δημιούργημα, είναι κοινωνική απαίτηση που προσπαθούμε να εκφράσουμε. Με επιτυχίες, με νίκες, με λάθη και αδυναμίες. Και θα το κάνουμε ξεκινώντας από τις 25 Μαΐου. Ο λαός μας γνωρίζει καλά πως διαθέτει ακόμη ένα υπερόπλο, την ψήφο του. Το σύνθημα «Στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουν» θα γίνει αντικειμενική πραγματικότητα.

Όλο αυτό τον καιρό έχουμε σκληρό αντίπαλο. Πληγωμένο θηρίο που δείχνει τα δόντια του. Τα διλήμματα είναι πεντακάθαρα σε Ευρώπη και Ελλάδα. Ή με την πολιτική Μέρκελ, ή με την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ, ή με τα συμφέροντα των τραπεζιτών, των οικονομικών μεγιστάνων, των «φίλων» και «ημέτερων», ή με τα κοινωνικά συμφέροντα και ανάγκες, ή με τη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, ή με την κυβέρνηση της Αριστεράς, την κυβέρνηση της κοινωνικής σωτηρίας και ελπίδας.

Ο αντίπαλος μετέρχεται όλα τα μέσα. Επικοινωνιακό ψεύδος, διαστρέβλωση, δημιουργία αναχωμάτων, αξιοποίηση «αριστερών» δεκανικιών. Επιχειρεί τη σιωπή μας μέσω επικοινωνιακού και οικονομικού στραγγαλισμού. Δεν τους φτάνουν οι μεγαλοεκδότες και μεγαλοκαναλάρχες. Παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Αγνοώντας την πραγματικότητα, φτιάχνουν μια δική τους πλαστή εικόνα και μέσα σ' αυτή ζουν. Δίνουν τετραπλάσιο χρόνο «προπαγάνδας» στην Ελιά - ΠΑΣΟΚ, δίνουν τετραπλάσια χρηματοδότηση σε κόμμα που ο ίδιος ο πρόεδρος του απειλεί (;) πως στις 26 Μαΐου μπορεί και να μην υφίσταται! Αποφασίζουν μεγαλύτερη εκλογική χρηματοδότηση στο ΛΑΟΣ απ' ό,τι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Νομίζουν ότι μπορούν να μας ανακόψουν, να μετριάσουν την κοινωνική αγανάκτηση, να φρενάρουν την ελπίδα. Φρούδες οι ελπίδες τους.

Πάλι οι οργανώσεις και τα μέλη μας, ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κόσμος της Αριστεράς, η κοινωνία η ίδια θα τους απαντήσει. Και η απάντηση θα κάνει πάταγο. Με τη δράση μας σπίτι το σπίτι, στους χώρους εργασίας, άνθρωπο τον άνθρωπο, θα ξεπεράσουμε όσα επικοινωνιακά εμπόδια υπάρχουν. Από το υστέρημά μας, τη νοικοκυρεμένη διαχείριση, το πείσμα μας θα ξεπεράσουμε το οικονομικό εμπάργκο. Όλο το κόμμα, όλα τα μέλη μας θα δώσουν πολιτικό νόημα στην οικονομική εξόρμηση που έχει ήδη αρχίσει. Εμείς δεν έχουμε πίσω μας μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, οικονομικούς και επικοινωνιακούς χορηγούς. Έχουμε την κοινωνία, την αποφασιστικότητά μας και τη σιγουριά ότι όχι μόνο θα τους νικήσουμε, αλλά και ότι μπορούμε, με δημοκρατία και κοινωνική συμμετοχή, να προχωράμε ρωτώντας και να κυβερνήσουμε υπακούοντας στη λαϊκή εντολή.
* Ο Δημήτρης Βίτσας είναι γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Λογαριασμός οικονομικής Εξόρμησης:
Εθνική Τράπεζα: 159/480501-15 (Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς)
ΑΥΓΗ