Σάββατο 17 Μαΐου 2014

New deal για την οικονομία και τη Δημοκρατία

“ To editorial του Δημήτρη Μπεκιάρη στο neaellada.gr ”
Του Δημήτρη Μπεκιάρη
Το έλλειμμα Δημοκρατίας στην Ευρώπη για το οποίο μίλησε στο ευρωπαϊκό debate ο Αλέξης Τσίπρας, είναι το άμεσο αποτέλεσμα των πολιτικών ακραίας λιτότητας. Εκδηλώνεται κυρίως με τις ωμές παρεμβάσεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας, της ευρωπαϊκής γραφειοκρατικής ελίτ και των δανειστών με βάση τα συμφέροντά τους στη λειτουργία των κρατών και των οικονομιών και εκφράζεται με το σχηματισμό και τη λειτουργία υποτελών κυβερνήσεων. Τα όσα εξάλλου αποκάλυψαν τις προηγούμενες ημέρες οι Financial Times για το παρασκήνιο της συνόδου των Καννών το 2011 αποκαλύπτουν την στρατηγική των ανώτατων άτυπων διευθυντηρίων των Βρυξελλών, που θέλουν απολύτως ελεγχόμενες κυβερνήσεις στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, κυβερνήσεις οι οποίες αναλαμβάνουν την αποστολή να συνεχίσουν ανενδοίαστα τις αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας, τις πολιτικές των μνημονίων και της κοινωνικής καταστροφής.

Πριν από το ευρωπαϊκό debate, από τη Μόσχα όπου βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή ηγεσία που θέλει κυβερνήσεις υποτελείς «Εμείς πιστεύουμε ότι οι λαοί είναι αυτοί που πρέπει να έχουν τον τελευταίο λόγο». Σε συνέχεια της παραπάνω τοποθέτησης από τις Βρυξέλλες το βράδυ της Πέμπτης, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Είτε η Ευρώπη θα συνεχίσει με περισσότερη δημοκρατία, είτε το όραμα της ενωμένης δημοκρατικής Ευρώπης θα καταρρεύσει».

To new deal που παρουσίασε κατα τη διάρκεια του debate στους Ευρωπαίους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλέξης Τσίπρας συνδέει την ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους με τον τερματισμό της ακραίας λιτότητας και την αντιμετώπιση του δημοκρατικού ελλείμματος. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται εξάλλου η πρόταση αναφορικά με την διάσκεψη για το χρέος στο πρότυπο της Διάσκεψης του 1953 για τα χρέη της Γερμανίας. Η ακραία λιτότητα είναι που ενισχύει τον ευρωσκεπτικισμό και είναι εκείνη που θέτει προ των ευθυνών της την ευρωπαϊκή ηγεσία για την άνοδο του ναζισμού και για τους ψυχροπολεμικού χαρακτήρα πειραματισμούς. Η επιβολή της μνημονιακής στρατηγικής σε χώρες όπως η Ελλάδα, που αποτέλεσε το πειραματόζωο των καταστροφικών μέτρων λιτότητας, είναι εκείνη που τορπιλίζει τη Δημοκρατία.

Η νέα ευρωπαϊκή συμφωνία, το new deal, που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες είναι ο εναλλακτικός δρόμος για την ανάπτυξη με αλληλεγγύη, κοινωνική συνοχή και δημοκρατία.

Η Ευρώπη όπου οι λαοί ορίζουν τις τύχες τους, είναι η απαλλαγμένη από τη σκληρή λιτότητα Ευρώπη, η Ευρώπη που προστατεύει το ίδιο το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η Ευρώπη της Δημοκρατίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης . Σε αυτή την Ευρώπη οι αποφάσεις είναι υπόθεση των λαών και όχι συμφωνιών πίσω από κλειστές πόρτες. Μόνο έτσι μπορεί η Ευρώπη να επιστρέψει στις ιδρυτικές αξίες της. Το μήνυμα που πρωτίστως έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Πέμπτης είναι το μήνυμα της λαϊκής κυριαρχίας και της Δημοκρατίας. Το μήνυμα που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά για τις ευρωεκλογές της 25ης του Μάη είναι ότι «Το μέλλον περνάει στα χέρια μας».

ΠΗΓΗ: neaellada.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: