Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

«Ο Αραχθος δεν πωλείται»

ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ 
Ομοφωνία καταγράφεται στην Ηπειρο ενάντια στην πώληση των δύο υδροηλεκτρικών φραγμάτων Πουρνάρι Ι και ΙΙ, που περιλαμβάνονται στη «μικρή ΔΕΗ». Κι αυτό, γιατί έχει γίνει κατανοητό ότι πρόκειται για κάτι περισσότερο από θέμα διαχείρισης ενεργειακών πόρων, όπως επιχειρείται να παρουσιαστεί.
Τα φράγματα στον Αραχθο έχουν κεντρικό ρόλο στην άρδευση και την ύδρευση, ειδικά της Αρτας, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τις εγκαταστάσεις, και η έλευση ενός ιδιώτη θα βάλει για πρώτη φορά στο τραπέζι των στρατηγικών αναπτυξιακών διακυβευμάτων για την περιοχή έναν νέο παράγοντα.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου επαναβεβαίωσε με νέα συνεδρίασή του την απόφασή του να μη μεταβιβαστούν στη «μικρή ΔΕΗ» τα υδροηλεκτρικά φράγματα Πουρναρί Ι και ΙΙ.


Οπως σημείωσε και ο εισηγητής, αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Αρτας, Βασίλης Ψαθάς: «Για την Περιφέρεια Ηπείρου η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των ΥΗΣ Πουρνάρι Ι και ΙΙ αποτελεί θέμα που αφορά ζωτικά ζητήματα για την Αρτα και την ευρύτερη περιοχή», ενώ αναφέρθηκε στον ρόλο και τη σημασία που έχουν για την περιοχή της Αρτας τα δύο φράγματα για αντιπλημμυρική θωράκιση, άρδευση και ύδρευση.

Στην Αρτα, οι κινητοποιήσεις είναι πιο έντονες, όπως είναι φυσικό. Χτες το πρωί έγινε πορεία και συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης, με τη συμμετοχή περίπου 300 Αρτινών, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, σε υλοποίηση και της ομόφωνης απόφασης που είχε λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ όλες οι υπηρεσίες του Δήμου έκλεισαν από τις 10 το πρωί ώς και τη λήξη του ωραρίου. Κεντρικό σύνθημα «Ο Αραχθος δεν πωλείται».

Η συντονιστική επιτροπή που έχει δημιουργηθεί από φορείς της πόλης αναμένεται να οργανώσει τις επόμενες κινήσεις, με το βλέμμα και στις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις γύρω από το δημοψήφισμα και μέσα σε ένα πλαίσιο πολλαπλών μετώπων, αφού -ας μην ξεχνάμε- ανοιχτά παραμένουν θέματα, όπως η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, που απασχολούν επίσης έντονα τις τοπικές κοινωνίες.

Φιλήμων Καραμήτσος
efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: