Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Ν. Φωτόπουλος: «Ζούσα και ζω για την επανάσταση»

«Έχω στοχοποιηθεί γιατί έχω χαλάσει πολλές βρομοδουλειές των κολλητών τους. Ντροπή να πανηγυρίζει ο Βενιζέλος για το κατάντημα του 8%. Εκείνο που προέχει είναι να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ πλειοψηφικό ρεύμα», δήλωνει στην «Εφ.Συν» ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ . 
Τον συναντήσαμε στα κεντρικά κτίρια της ΔΕΗ επί της οδού Χαλκοκονδύλη. Δύο μεγάλες φωτογραφίες του Αρη Βελουχιώτη και ένα ξύλινο πορτρέτο του Τσε Γκεβάρα είναι το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς φτάνοντας στο γραφείο του. «Νεανικός έρωτας ή διαχρονικός;» ρωτάμε. «Διαχρονικός. Από αυτούς παίρνω δύναμη», απαντά ο 52χρονος Νίκος Φωτόπουλος, πρώην πρόεδρος του ισχυρότερου σωματείου της χώρας, της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, και σήμερα εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της επιχείρησης.

«Εχω κάνει και τσοπάνης», μας λέει γελώντας, «γιατί είχαμε και πρόβατα». Φανατικός Ολυμπιακός, στον ελεύθερο χρόνο του κάνει ορειβασία, ψαροντούφεκο, καταβάσεις ποταμών και αλεξίπτωτο πλαγιάς. «Το τελευταίο είναι λιγότερο επικίνδυνο από το να είσαι πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ», μας λέει.
Μπήκε στη ΔΕΗ με διαγωνισμό το 1988, στους οκτώ πρώτους ανάμεσα σε χιλιάδες διαγωνιζόμενους για 350 θέσεις, και μετά από 26 χρόνια δουλειάς παίρνει 1.500 ευρώ. Μετά την απολογία του τον Μάρτιο του 2013 στον ανακριτή, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 60.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, καθώς κατηγορείται για κακουργηματική απιστία σε βάρος της ΔΕΗ λόγω εικονικών τιμολογίων της ΓΕΝΟΠ.
Τη γυναίκα του Ρένα τη γνώρισε στις γραμμές του αγώνα, ενώ ο γιος και η κόρη του είναι σήμερα φοιτητές σε πανεπιστήμια της Αθήνας. Οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν συχνά για λαϊκισμό και θεατρινισμό, ωστόσο ουδείς διαφωνεί πως είναι μαχητικός έως –και μερικές φορές– παράτολμος.
«Είμαι μαρξιστής, είμαι αριστερός. Μετά από 34 χρόνια στο ΠΑΣΟΚ, τους τα βρόντηξα στη μούρη και σηκώθηκα και έφυγα γιατί εγώ, όπως και εκατοντάδες χιλιάδες σύντροφοι, δεν μπορούσα να ανεχτώ το κόμμα μου να αφαιρεί τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος και να γυρίζει τον λαό μας σε άλλες εποχές».

Ολόκληρη η συνέντευξη στον Χάρη Ιωάννου

• Κύριε Φωτόπουλε, τελικά είστε ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ;

Είμαι μαρξιστής, είμαι αριστερός. Μετά από 34 χρόνια στο ΠΑΣΟΚ, τους τα βρόντηξα στη μούρη και σηκώθηκα και έφυγα γιατί εγώ, όπως και εκατοντάδες χιλιάδες σύντροφοι, δεν μπορούσα να ανεχτώ το κόμμα μου να αφαιρεί τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος και να γυρίζει τον λαό μας σε άλλες εποχές.

• Και τροτσκιστής…

Ναι, είμαι μαρξιστής–τροτσκιστής. Ζούσα για την επανάσταση χρόνια ολόκληρα και ακόμη ζω γι’ αυτήν. Τον αγώνα για την ανατροπή αυτού του συστήματος, ώστε να πάρει ο λαός τις τύχες του στα χέρια του.

• Σύμφωνα με την κρατούσα άποψη, εσείς είστε το παλιό κακό ΠΑΣΟΚ και ο Ευάγγ. Βενιζέλος το νέο και καλό.

Ο κ. Βενιζέλος ήρθε στο ΠΑΣΟΚ πολύ αργότερα από τότε που μπήκα εγώ. Εάν ο λαός είχε την άποψη ότι ο κ. Βενιζέλος είναι το καλό και το σύγχρονο, τότε το ΠΑΣΟΚ δεν θα είχε φτάσει στο κατάντημα που είναι σήμερα. Και είναι ντροπή να πανηγυρίζουν για την τεράστια αποτυχία και σφαλιάρα του 8% όταν μόλις πριν από 4 χρόνια το ΠΑΣΟΚ είχε 43%.

• Αλήθεια, στις ευρωεκλογές τι ψηφίσατε;

Και τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 και στις ευρωεκλογές φέτος ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ συνειδητά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική ελπίδα που έχει ο ελληνικός λαός, ο κόσμος της εργασίας, οι απόμαχοι της δουλειάς, η νέα γενιά, για να αλλάξουμε τη ζωή μας και να ξανακερδίσουμε τα όνειρά μας.

• Αν σας ζητούσαν από τον ΣΥΡΙΖΑ να κατεβείτε υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές;

Εκείνο που προέχει δεν είναι το αν θα είναι ο Φωτόπουλος υποψήφιος ή όχι. Εκείνο που προέχει είναι να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ πλειοψηφικό ρεύμα για να μπορέσουμε να διώξουμε αυτή την απαράδεκτη κυβέρνηση των εντολοδόχων, των υπατακτικών της κ. Μέρκελ. Σε αυτή την κατεύθυνση εργάζομαι συνειδητά. Δεν έχω γίνει μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν με απασχολεί να βρω μια νέα κομματική ταυτότητα.

• Σας ενοχλεί ή σας κολακεύει όταν κάποιοι μιλάνε για «Φωτόπουλους»;

Με ενοχλεί όταν κάποιοι, μιλώντας για μένα μέσα από στημένα δημοσιεύματα των χρυσοπληρωμένων παπαγάλων, με αδικούν. Εχω στοχοποιηθεί, δεν είναι τυχαία η αναφορά του κ. Σαμαρά στο όνομά μου κατ’ επανάληψη. Ο πραγματικός λόγος έχει να κάνει με το ότι ως πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ επί 7 χρόνια και ως μέλος του Δ.Σ. στη ΔΕΗ έχω χαλάσει πολλές βρομοδουλειές των κολλητών τους, αυτών για τους οποίους δουλεύουν.

Γιατί δεν πρέπει να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ;

Εάν και εφόσον υλοποιηθεί, στους ήδη εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας που ζουν στο σκοτάδι, θα προστεθούν και άλλες εκατοντάδες χιλιάδες. Σε όλες τις χώρες, όταν το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας πέρασε από τα χέρια του Δημοσίου στα χέρια των ιδιωτών, είχαμε διπλασιασμό και τριπλασιασμό της τιμής της κιλοβατώρας. Η εξήγηση είναι απλούστατη. Ο ιδιώτης έχει σαν θεό το κέρδος και αυτό το κέρδος θα βγει από τις τσέπες των καταναλωτών.

• Δεν υπάρχουν και τώρα ιδιωτικά συμφέροντα που νέμονται τη ΔΕΗ, εκτός από αυτά που θέλουν να μπουν στη ΔΕΗ;

Χαίρομαι για την ερώτηση. Αγωνιζόμαστε για να παραμείνει η ΔΕΗ δημόσια, αλλά σήμερα είναι μόνο κατ’ όνομα δημόσια. Στην πραγματικότητα, με ευθύνη της πολιτείας και της ΡΑΕ, η ΔΕΗ έχει μετατραπεί σε υπηρέτρια των ιδιωτών.

• Η ιστορία με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ τελείωσε ή τώρα αρχίζει;

Τώρα αρχίζει. Πληροφορώ την κυβέρνηση της μειοψηφίας ότι μέχρι να φτάσει στο ξεπούλημα της ΔΕΗ, θα χρειαστεί να περάσει πολλούς κάβους ακόμα. Σε έναν από τους επόμενους θα ναυαγήσει και θα φροντίσουμε εμείς γι’ αυτό.

• Σκίσατε το χαρτί της επίταξης και το καταθέσατε στο μνημείο του ΕΛΑΣ στο Κερατσίνι. Πολλοί σας κατηγόρησαν για λαϊκισμό και υποστηρίζουν ότι το σκίσατε αφού το είχατε παραλάβει.

Την ίδια αξία έχει «παίρνω το χαρτί» και την ίδια αξία έχει «το παίρνω και το σκίζω μπροστά στα μούτρα σας»; Είναι για να γελάει κανείς με αυτούς που προσπαθούν να απομειώσουν την αξία μιας συνειδητής κίνησης πολιτικής ανυπακοής σε δικτατορικές αποφάσεις. Δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος για να βγει η απεργία παράνομη και καταχρηστική, πολύ περισσότερο δεν είχαν κανένα απολύτως άλλοθι για να πάνε σε επιστράτευση. Επίσης τους ενημερώνω ότι δεν βρίσκομαι σε ειδική άδεια, όπως λένε, επειδή είμαι μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ. Επομένως, αν έχουν τα κότσια και το κουράγιο να με απολύσουν, εδώ είμαι.

• Μιλάτε για υποτακτικούς της Μέρκελ, κάνετε αναφορές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πιστεύετε ειλικρινά ότι είμαστε υπό ξένη κατοχή;

Το πιστεύω και το λέω συνειδητά. Είμαστε υπό κατοχή στην κυριολεξία. Οι «σύμμαχοί» μας είναι στυγνοί τοκογλύφοι που πραγματικά πίνουν το αίμα του ελληνικού λαού. Τρόικα, Σαμαράς, Βενιζέλος ευθύνονται για το 1,7 εκατ. ανέργους, ευθύνονται για το γεγονός ότι 300.000 συμπολίτες μας ζουν στο σκοτάδι, ότι εκατομμύρια συνανθρώπων μας βρίσκονται στην απόγνωση, είναι αυτοί οι ηθικοί αυτουργοί για τις 5.000 αυτοκτονίες–δολοφονίες.

• Με τις υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη, πιστεύετε ότι κάποιοι από τη ΓΕΝΟΠ έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι;

Δεν μπορώ να πω τέτοιο πράγμα. Οι κατηγορίες που μας έχουν απευθύνει, και σε εμάς και στις διοικήσεις, σε καμία περίπτωση δεν αφορούν κατάχρηση χρήματος. Η βασικότερη είναι ότι πήραμε δάνειο. Δάνειο σημαίνει σ’ τα επιστρέφω και με τόκο, όπως άλλωστε γίνεται. Οσοι προσπαθούν να μας κλείσουν το στόμα με τέτοιου είδους κατηγορίες, δεν θα τα καταφέρουν.

Εφημερίδα των συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: