Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Δημοσκόπηση Pulse: Άνετη πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά +3%

Με διαφορά 3% προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ στο 24% έναντι 21% της ΝΔ σε πανελλαδική δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρία Pulse για το www.bankingnews.gr με άκρως ενδιαφέροντα εξαγόμενα συμπεράσματα για την πορεία της οικονομίας, την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας, την Χρυσή Αυγή και τις τράπεζες.
Στην πρόθεση ψήφου εθνικών βουλευτικών εκλογών την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Χρυσή Αυγή με 9% έπονται στην 4η θέση ΠΑΣΟΚ – Ελιά με 7% και το Ποτάμι με 7%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,5%, ΛΑΟΣ 2% και Δημοκρατική Αριστερά 1,5%.
Στην πρόθεση ψήφου εθνικών εκλογών με αναγωγή ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 26% και ακολουθούν ΝΔ με 23% και η Χρυσή Αυγή 9,5% που καταλαμβάνει σταθερά την τρίτη θέση στις προτιμήσεις των πολιτών.  Από την διαχρονική εξέλιξη της πρόθεσης ψήφου το τελευταίο διάστημα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ βρίσκονται στα υψηλά πολλών μηνών. Η Χρυσή Αυγή εμφανίζει κάμψη, ενώ άνοδο καταγράφει το ΠΑΣΟΚ. 
Άκρως ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία με βάση την πρόθεση ψήφου ανά ηλικιακές ομάδες. Από 18 έως 59 ετών προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ η ΝΔ προηγείται σε ηλικίες από 60 και άνω. Είναι ενδεικτικό ότι το ΠΑΣΟΚ σημειώνει το υψηλότερο ποσοστό σε ηλικίες από 60 και άνω. Η Χρυσή Αυγή είναι τρίτο κόμμα στις ηλικιακές ομάδες από 18 έως 59 ετών με έμφαση κυρίως τις ηλικίες 18 έως 44 ετών. 
Στο ερώτημα καταλληλότητας πρωθυπουργού προηγείται ως συνήθως ο κανένας με 38% με αυξητικές τάσεις.

Στοιχεία έρευνας Pulse
Επωνυμία Εταιρείας: Pulse RC – Σ. Δημητρίου & Σία Ε.Ε.
Εντολέας: BankingNews.gr
Τύπος έρευνας: Τηλεφωνική (enhanced C.A.T.I.), με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.
Μέθοδος δειγματοληψίας: Στρωματοποιημένη, τυχαία (list-assisted Random Digit Dialing).
Σταθμίσεις: Ως προς φύλο, ηλικία και εκλογική συμπεριφορά.
Χρονικό Διάστημα: 15 - 16 Ιουλίου 2014
Μέγεθος δείγματος: 1.253 ενήλικοι με δικαίωμα ψήφου στη χώρα.
Γεωγραφική κάλυψη: Πανελλαδική, με αντιπροσωπευτικό δείγμα ανά περιφέρεια/περιοχή.
Στατιστικό Σφάλμα: Το δειγματοληπτικό σφάλμα, με διάστημα βεβαιότητας 95%, κυμαίνεται εντός του διαστήματος +/- 2,8%.
Η PULSE RC είναι μέλος της ESOMAR, του Σ.Ε.Δ.Ε.Α., του συστήματος «Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων» και του μητρώου εταιρειών δημοσκοπήσεων του Ε.Σ.Ρ. και τηρεί του κώδικες δεοντολογίας τους.

Βάσεις: Ψηφοφόροι ΝΔ:298, Ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ: 288, Ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ: 144, Ψηφοφόροι υπολ. κομμάτων: 363 (και 41 άτομα δεν απάντησαν τι είχαν ψηφίσει και 119 ψήφισαν λευκό/άκυρο ή δεν ψήφισαν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου επειδή απείχαν ή δεν είχαν δικαίωμα ψήφου).

Δεν υπάρχουν σχόλια: