Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Πυρκαγιά σε πλοίο με 422 επιβάτες και 56μελές πλήρωμα ανοιχτά της Κέρκυρας - Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης

Μεγάλη επιχείρηση για την ασφαλή αποβίβαση των 478 επιβαινόντων (επιβάτες και πλήρωμα) του πλοίου «Νorman Αtlantic», στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε ένα από τα γκαράζ του, 45 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα, βρίσκεται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα, από την ελληνική και ιταλική ακτοφυλακή.
Πολιορκητικό κλοιό γύρω από το φλεγόμενο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο, προσπαθούν να κάνουν επτά πλοία που βρίσκονται στο σημείο, για να αντιμετωπίσουν τις κακές καιρικές συνθήκες στη θαλάσσια περιοχή, προκειμένου να γίνει η ασφαλής αποβίβαση όλων των επιβατών. Έως τώρα, από το πλοίο έχουν αποβιβαστεί 150 επιβάτες, από τους οποίους 42 επιβιβάστηκαν στο φορτηγό πλοίο «spirit of Piraeus», ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε σωστική λέμβο.

Ειδικότερα, η ιταλική ακτοφυλακή έχει αναλάβει, από τις 10 το πρωί σήμερα ώρα Ελλάδος, την όλη επιχείρηση διάσωσης των 478 επιβαινόντων (επιβάτες και πλήρωμα) του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Norman Atlantic», στο οποίο τα ξημερώματα εκδηλώθηκε πυρκαγιά υπό αδιευκρίνιστη αιτία σε ένα από το γκαράζ του, ενώ έπλεε 22 ναυτικά μίλια απο τις ακτές της Ιταλίας και 44 βορειοδυτικά της Κέρκυρας.

Όπως έκανε γνωστό, με δηλώσεις του πριν από λίγη ώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, Νίκος Λαγκαδιανός, «το φλεγόμενο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νorman Αtlantic», βρίσκεται εντός θαλάσσιας περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης της ιταλικής ακτοφυλακής και ως εκ τούτου η διαχείριση του περιστατικού έχει περάσει πλέον στο αρμόδιο κέντρο έρευνας και διάσωσης της Ρώμης, ενώ από το ενιαίο κέντρο συντονισμού έρευνας και διάσωσης τα δεσμευμένα πλοία παραμένουν για παροχή συνδρομής σε συνεργασία με την ιταλική ακτοφυλακή»,

Όπως τόνισε ο κ.Λαγκαδιανός στην περιοχή «υπάρχουν 8 παραπλέοντα πλοία, ενώ έχουν ξεκινήσει δύο ρυμουλκά από την Πύλο και την Κέρκυρα, δύο πυροσβεστικά πλοιάρια από την Ηγουμενίτσα και την Κέρκυρα και ένα ρυμουλκό από την Ιταλία. Στην περιοχή βρίσκεται επίσης ένα αεροσκάφος c-130 ενώ πέντε ελικόπτερα βρίσκονται σε ετοιμότητα στην Κέρκυρα και στο Ακτιο προκειμένου να συνδράμουν αν απαιτηθεί».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του λιμενικού ένα ελικόπτερο super puma έχει απογειωθεί και προσπαθεί να προσεγγίσει το κινδυνεύον πλοίο, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, ενώ από τους 478 (επιβάτες και πλήρωμα), 150 άτομα έχουν ήδη μετεπιβαστεί ήδη σε σωσίβια λέμβο του κινδυνεύοντος πλοίου και 42 εξ αυτών έχουν μετεπιβιβαστεί με ασφάλεια στο πλοίο «spirit of Piraeus» που είναι δίπλα του.

Όπως ανέφερε, επίσης, στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες αφού πνέουν άνεμοι εντάσεως και 9 μποφόρ σε συνδυασμό με χαλάζι και βροχή, ενώ το επιβατηγό cruise europa έχει καθελκύσει επιτυχώς σωσίβιο λέμβο προκειμένου να υπάρξει προσπάθεια μετεπιβίβασης επιβατών από το φλεγόμενο πλοίο.

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα, οι επιβάτες και πλήρωμα είναι διαφόρων εθνοτήτων εκ των οποίων 234 είναι οι Έλληνες.



Η φωτογραφία αυτή είναι από το paramythia-online.gr.και είναι τραβηγμένη από το εσωτερικό του πλοίου της γραμμής Ανκόνα-Ηγουμενίτσα που έχει σταματήσει κοντά στο Norman Atlantic.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ενώ το πλοίο βρισκόταν έξω από τους Οθωνούς, στις 04:00 τα ξημερώματα της Κυριακής,  δυο φορτηγά έπιασαν φωτιά στο πάρκινγκ του καραβιού, η οποία γρήγορα επεκτάθηκε σε όλο το πλοίο! Την ώρα εκείνη στο πάρκινγκ του πλοίου βρίσκονταν 222 αυτοκίνητα. Το καράβι κάνει το δρομολόγιο Πάτρα-Ανκόνα και είναι ενοικιασμένο από την ΑΝΕΚ.

Σύμφωνα με στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε ένα απο τα γκαράζ του πλοίου για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και γρήγορα εξαπλώθηκε.

Αν και η επιχείρηση εγκατάλειψης του φλεγόμενου πλοίου γίνεται με δυσκολία λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, όπως αναφέρει η ναυλώτρια εταιρεία, και ήδη πολλοί από τους επιβάτες επιβιβάστηκαν με ασφάλεια στις ναυαγοσωστικές λέμβους του, που ρίχτηκαν με τη βοήθεια του πληρώματος στη θάλασσα, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει και επιβίβαση επιβατών στο παραπλέον πλοίο «Spirit of Piraeus».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχει δοθεί προτεραιότητα στις γυναίκες και στα παιδιά ενώ όλοι οι επιβάτες έχουν συγκεντρωθεί στη γέφυρα του πλοίου.

Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι από τους 466 επιβάτες έχασαν την ψυχραιμία τους με αποτέλεσμα τρομοκρατημένοι να αρχίσουν να πηδούν στη θάλασσα για να σωθούν και περισυνελέγησαν από ιταλικό καΐκι.

Ανακοίνωση του Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας:

«Η οργάνωση της επιχείρησης έχει περάσει στη Ρώμη. Τα δεσμευμένα παραπλέοντα πλοία, παραμένουν για να συνδράμουν.

Έχουν ξεκινήσει δύο ρυμουλκά, δύο πυροσβεστικά κι ένα ρυμουλκό από την Ιταλία. Ένα αεροσκάφος C130 ένα ελικόπτερο Super Puma, για να συνδράμει όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Σημειώνεται ότι 150 άτομα έχουν ήδη μετεπιβιβαστεί σε άλλα πλοία. Από τους επιβαίνοντες, οι 234 είναι Έλληνες και 34 οι Έλληνες που ανήκουν στο πλήρωμα.
Στην περιοχή είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες».

Για το συμβάν ενημερώθηκε και ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων, ότι έχει δεσμευτεί το πλοίο ΕΥΗΝΟΣ, για την επιβίβαση των επιβατών.

Ήδη στο σημείο βρίσκεται ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού που απογειώθηκε από τη βάση του Μαραθώνα ενώ έσπευσαν και δύο ελικόπτερα της ιταλικής ακτοφυλακής. Επίσης, τέσσερα σκάφη του λιμενικού σώματος, ένα αεροσκάφος c-130, δύο φορτηγά πλοία και το κρουαζιερόπλοιο «cruise europα» που συνδράμει στην επιχείρηση.

Το πλοίο Νorman Αtlantic που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα από την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας, ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ και σε αυτό επιβαίνουν συνολικά 411 επιβάτες, 222 οχήματα και 55 άτομα πλήρωμα.

Ένας από τους επιβάτες του πλοίου, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, είπε πως το προσωπικό του πλοίου δεν ήταν έτοιμο για μία ανάλογη κατάσταση και δεν γνώριζε πώς να κατεβάσει τις βάρκες. Οι πρώτες μόνο βάρκες έχουν κατέβει και κάποιοι επιβάτες έχουν επιβιβαστεί σε αυτές.

Συγκλονιστική ήταν και η μαρτυρία γυναίκας που μετέφερε τις δραματικές στιγμές που ζουν οι δικοί της άνθρωποι που βρίσκονται στο πλοίο. «Προσευχηθείτε για εμάς, καιγόμαστε», της είπαν όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ.

Από την άλλη πλευρά, οι επιβάτες καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει καμία συνέννοηση με το προσωπικό του πλοίου, καθώς τα περισσότερα μέλη του πληρώματος είναι Ιταλοί, κάτι που καθιστά την επικοινωνία αρκετά δύσκολη.

ΠΗΓΗ: topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: