Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Guardian: Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σκοτώσει τη λιτότητα στην Ευρώπη

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις πιθανές πρόωρες εκλογές τη νέα χρονιά, θετικές αναταράξεις μπορεί να γίνουν αισθητές σε όλη την Ευρώπη», αναφέρει σε άρθρο του στη βρετανική Guardian ο αρθρογράφος Όουεν Τζόουνς, με το χαρακτηριστικό τίτλο «Η ελληνική ριζοσπαστική αριστερά μπορεί να σκοτώσει τη λιτότητα στην ΕΕ».
«Μετά από χρόνια κοινωνικής καταστροφής, ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει στους Έλληνες αυτό το πολύτιμο πράγμα: ελπίδα», αναφέρει ο Τζόουνς, περιγράφοντας τις συνέπειες της λιτότητας στη χώρα μας, τόσο τις οικονομικές, όσο και τις κοινωνικές,
Ποιο είναι το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ; Η αντίσταση του κατεστημένου σε Ελλάδα και Ευρώπη. «Η Ελλάδα κυβερνήθηκε από μία ακροδεξιά χούντα, το καθεστώς των συνταγματαρχών, από το 1967 ως το 1974, και υπάρχει ξεκάθαρα ένα αντιαριστερό αίσθημα βαθιά ριζωμένο στο κράτος. Στην αστυνομία έχουν παρεισφρήσει χρυσαυγίτικα στοιχεία, με κατηγορίες για βασανισμούς αντιφασιστών διαδηλωτών. Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος προειδοποίησε για «βλάβη που δε θα μπορεί να αποκατασταθεί» στην οικονομία, αν αλλάξει πορεία η χώρα. Δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποια μορφή πραξικοπήματος, έστω και πιο διακριτική από αυτό που έκαναν οι συνταγματάρχες το 1967», υποστηρίζει.
Κατόπιν επιτίθεται κατά του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που «ήδη έχει καταστήσει ξεκάθαρο ότι οι Έλληνες δεν πρέπει να ψηφίσουν με λάθος τρόπο», και τονίζει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί αλληλεγγύη, εκτιμώντας πως μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ενισχύσει και κόμματα όπως το Podemos στην Ισπανία και το Die Linke στη Γερμανία.
«Το 2015 μπορεί επιτέλους να είναι η χρονιά που η λιτότητα θα φτάσει στο τέλος της σε όλη την ήπειρο. Ή θα μπορούσε να είναι η χρονιά που μία δημοκρατική πρόκληση στην οικονομική παράνοια θα στραγγαλιστεί μέχρι θανάτου. Είναι ένα παιχνίδι με μεγάλο τίμημα, στο οποίο μπορεί να κριθεί το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων», καταλήγει το άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: