Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΙΤΣΑ ΣΤΟ Ρ/Σ «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ»

Κ. Αρβανίτης.
- Είναι η πρώτη ψηφοφορία σήμερα, έχει το ενδιαφέρον της, παίζει η ΝΔ παίζουν και τα προσκείμενα φύλλα ποια θα είναι η ψαλίδα, αν θα πάρει 161, αν θα πάρει 167. Έχει μια αξία πάντως η πρώτη ψηφοφορία. Θα δείξει ή δεν θα δείξει δυναμική;

Θα δείξει. Σημασία έχει κάθε φορά να συζητάμε το ουσιαστικό αποτέλεσμα μιας ψηφοφορίας και όλης της διαδικασίας και το ουσιαστικό αποτέλεσμα είναι αν θα έχουμε νέο μνημόνιο ή θα αποφασίσει ο ιδιοκτήτης και της πολιτικής και της κοινωνίας, δηλαδή ο λαός. Αυτό είναι το κεντρικό διακύβευμα που προσπαθεί να κρύψει επιμελέστατα ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος. Και είναι ικανοί και επικίνδυνοι να φτάσουν στα άκρα για να παραμείνουν στην εξουσία. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση όπου ο κ. Σαμαράς έχοντας μοναδικό σκοπό και στόχο να κρατηθεί στην εξουσία κάνει έναν πρωτοφανή εκβιασμό και ένα εκπληκτικό πολιτικάντικο κόλπο.

Ενώ έχει συμφωνήσει με την τρόικα σε ένα πλαίσιο μνημονιακού καθεστώτος και νέα μέτρα πάνω στα παλιά μέτρα δεν τολμούσε να τα φέρει στη Βουλή, να τα ακούσει ο λαός , να δεχτεί την κριτική από την αντιπολίτευση και να μπει κάθε βουλευτής, δικός του να ρωτήσει τη συνείδηση του, την περιφέρεια του θα έλεγα και αφού δεν μπορεί να το κάνει αυτό πάει να τα περάσει μέσω της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Γιατί δεν έχει άλλη λογική το να λέει «θα χαθεί η χώρα» και αφού σκέφτεται ότι θα χαθεί η χώρα φέρνει πιο κοντά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το κάνει για να κινδυνολογήσει κιόλας απέναντι στον ελληνικό λαό και πανικόβλητος ο ίδιος γίνεται επικίνδυνος και για την οικονομία ακόμα της χώρας. Ακούμε και τον κ. Στουρνάρα, ακούμε και τους βουλευτές του να κινδυνολογούν ασύστολα.

- Καλά αυτό με τον κ. Στουρνάρα δεν έχει ξαναγίνει πουθενά σε πολιτισμένη χώρα.

Και λέγεται μια κουβέντα, «μα γιατί δεν έχει δικαίωμα να ενημερώσει δήθεν τον ελληνικό λαό για την κατάσταση της οικονομίας;». Η απάντηση ξέρετε ποία είναι; Όχι δεν έχει δικαίωμα. Για τον απλούστατο λόγο ότι ο θεσμικός του ρόλος είναι να προφυλάσσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και να ενημερώνει την πολιτική ηγεσία δηλαδή την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση που αυτοί έχουνε δικαίωμα και βέβαια και καθήκον, με διαφανή και ειλικρινή τρόπο να ενημερώνουν την κοινωνία. Δεν έχει εκλεγεί ο κ. Στουρνάρας, έχει επιλεγεί.

- Κ. Βίτσα οι δικές μου πληροφορίες έλεγαν ότι στα γραφεία της ΝΔ ουσιαστικά γινόντουσαν κουβέντες για την 3η ψηφοφορία. Παίζανε πρόσωπα δηλαδή. Το γνωρίζετε αυτό; Σας προβληματίζει αυτό; Υπάρχει ένα ενδεχόμενο ; και πρέπει να σας πω ότι κατά την γνώμη μου υπάρχουν 2 εκδοχές. Η μία είναι να σκάσει μία πρόταση από τους λεγόμενους ανεξάρτητους ή από τους λεγόμενους κεντροαριστερούς προσπαθώντας με τον α ή β τρόπο να ρίξουν στη γωνία τον ΣΥΡΙΖΑ στην προκειμένη περίπτωση και να απελευθερώσουν τις όποιες δυνάμεις θα μπορούσαν να ψηφίσουν τέτοια διαδικασία.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένας οργασμός σεναρίων κατά τον τρόπο που τα σκέφτονται οι ίδιοι. Αλλά αυτά τα σενάρια θα πέσουνε στο κενό και με βάση την πολιτική πίεση αλλά και με βάση την κοινωνική οργή και αγανάκτηση να σταματήσει αυτή η ιστορία. Γιατί έχουμε και μια άλλη μεγάλη βοή η οποία έρχεται από την κοινωνία. Ξέρετε σκέφτομαι στον ΣΥΡΙΖΑ να οργανώσουμε μία ομάδα η οποία θα δέχεται και θα συζητάει με τον κόσμο ακριβώς γιατί η πίκρα και η απόγνωση έχει φτάσει στο όριο και δεν φτάνει το τηλεφωνικό μας κέντρο να απαντάει, να δέχεται κλήσεις για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Φαντάζομαι το σκέφτεστε και εσείς στο ΚΟΚΚΙΝΟ, να βγάζετε όλο αυτό τον πόνο της κοινωνίας. Άνθρωποι που έρχονται τα Χριστούγεννα και δεν έχουν όχι απλώς τα στοιχειώδη, δεν έχουν τίποτα. Και εδώ έρχεται ένα ερώτημα. Οι βουλευτές της συγκυβέρνησης έχουνε μια μικρή δικαιολογία να ψελλίσουν κρυπτόμενοι στους ψηφοφόρους τους για αυτή την κατάσταση. Οι άλλοι όμως που δεν ψήφισαν τον προϋπολογισμό αν παρελπίδα βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τι θα κάνουν; Όταν θα έλθουν τα μέτρα θα τα ψηφίσουν; ‘η θα ψάχνουν δικαιολογίες ότι ήταν δήθεν αφελείς που τους κορόιδευε ο κ. Σαμαράς; Εδώ υπάρχει ένα σοβαρό θέμα. Ή θα πουν ως δικαιολογία ότι κεντρικό ζήτημα για μας η σωτηρία της χώρας είναι να παρατείνουμε εμείς την κοινοβουλευτική μας θητεία; Αυτά είναι τα σοβαρά ζητήματα που έχουν και έντονο πολιτικό χαρακτήρα, αν θέλετε και τι είδους εκπροσώπηση, αντιπροσώπευση υπάρχει απ’ τη Βουλή μέσω των εκλογών.

- Έχουν τα ΜΜΕ και η άλλη πλευρά σε επίπεδο εντιμότητας, χειρισμού των θεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ τις εφημερίδες ΑΥΓΗ, ΕΠΟΧΗ, ΔΡΟΜΟΣ σε επίπεδο ηλεκτρονικών μέσων το ραδιόφωνο ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ, ιστοσελίδες TO KOKKINO GR, το LEFT GR και την Εφημερίδα των Συντακτών. Αυτά που μπορείς να παίξεις πιο έντιμα μπάλα. Η μάχη είναι πάρα πολύ σκληρή εδώ στην προκειμένη περίπτωση και υπάρχει ένα ζήτημα αν θα περάσει μέσα από τα Μέσα αυτή η πολιτική του φόβου. Διότι φόβο πουλάνε αυτή τη στιγμή και πολύ έντονα.

Η κοινωνία πρέπει πρώτα και κύρια να φοβηθεί την συμφωνία που βγαίνει μέσα από το mail του κ. Χαρδούβελη που δεν είναι απλό mail, είναι πρόταση για συμφωνία και την ενημέρωση που έγινε στην Κομισιόν στο τι δέχεται η ίδια ελληνική κυβέρνηση και ποιά είναι αυτά τα μέτρα. Δηλαδή όταν θα έχουμε περικοπές στις συντάξεις, θα ξεχάσουμε τις επικουρικές συντάξεις, όταν θα έχουμε καταστροφική πολιτική στον τουρισμό με την αύξηση του ΦΠΑ σε πολλά επίπεδα. Ξέρετε τι θα γίνει αν αυξηθεί ο ΦΠΑ. Δεν είναι μόνο η δυσκολία σε σχέση με την ακρίβεια είναι και η μαύρη και εργασία που έχει να πέσει. Αυξήσεις στο ΦΠΑ, στα φάρμακα, και στις κλινικές εξετάσεις, αυτά έχουν υπογράψει, αυτά δέχονται. Μειώσεις την Τ.Α. Υπάρχει το εξής: το χειρότερο πράγμα είναι να φοβηθείς τον φόβο. Λέμε λοιπόν ότι εμείς προτείνουμε ένα δρόμο ελπίδας και δεσμευτήκαμε σε αυτόν. Είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, αυτό είναι το κεντρικό ζήτημα για μας. Με όλα τα μέσα, ξέροντας πως έχουμε σύμμαχο την πραγματικότητα, την αγανάκτηση αλλά και την ελπίδα του ελληνικού λαού θα πορευτούμε. Και φαίνεται απ’ όλες τις δραστηριότητες που κάνουμε είτε πρόκειται για τις συνδιασκέψεις που ολοκληρώνεται η πρώτη τους φάση το επόμενο Σαββατοκύριακο με τον Πρόεδρο μας τον Αλέξη Τσίπρα να πηγαίνει στην Κοζάνη και στην Αλεξανδρούπολη αλλά και από όλες τις άλλες εκδηλώσεις. Πριν 3 ημέρες ήμουν στα Φάρσαλα. Γίνονται πρωτοφανή πράγματα, δηλαδή το πώς έρχεται ο κόσμος να συζητήσει, να ρουφήξει την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ να πει αν θέλετε τις κριτικές του παρατηρήσεις, να κάνει ερωτήσεις να μπει ακόμα πιο βαθιά, νομίζω ότι πλέον έχουμε ένα πολύ μεγάλο συμμετοχικό ακροατήριο που μας δίνει και εμάς δύναμη και ελπίδα.

- Όπως μετέδωσε χθες το ΚΟΚΚΙΝΟ και νομίζω έβγαλε είδηση τη δήλωση Μοσκοβισί που είπε ναι έχουμε τις προτιμήσεις μας. Ο κ. Τσίπρας είχε επαφές. Μίλησε με τον κ. Σούλτς, μίλησε με τον κ. Προβόπουλο. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχει να μας πείτε, καταρχήν γιατί με τον Προβόπουλο και αν υπάρχει κάτι που αξίζει τον κόπο να δημοσιευτεί.

Το βασικό πάνω και σε αυτή τη συνάντηση είναι να μάθουμε τη διαδικασία και να δείξουμε αν θέλετε ποιος θα ήταν ο θεσμικός τρόπος με τον οποίο δεν θα υπάρχει παρέμβαση από τεχνοκράτες αλλά με πολιτικό λόγο παράγοντες στην πολιτική ζωή του τόπου. Δηλαδή κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνει ο κ. Στουρνάρας. Και βεβαίως αυτό βγήκε. Το δεύτερο αφορά το εξής: θα επιτρέψουμε εμείς στη χώρα μας, σε μια λυτρωτική διαδικασία που είναι οι εκλογές να υπάρχουν παρεμβάσεις και δεν θα λέμε τίποτα; Αλλοίμονο. Με μία έννοια θα προασπίσουμε με αυτό τον τρόπο και το δημοκρατικό δικαίωμα της ίδιας της κοινωνίας. Δηλαδή θα επιτρέψουμε ο καθένας να λέει «θέλω να βλέπω οικεία πρόσωπα»; Δεν πειράζει. Ας γνωρίσεις και κάποια καινούργια πρόσωπα στη ζωή σου. Το θέμα είναι τι πολιτική ακολουθείται. Και το λέω αυτό για τον κ. Γιουνκέρ και για τους άλλους οι οποίοι έρχονται εδώ και βεβαίως γίνεται μια μεγάλη μάχη από την πλευρά Σαμαρά και Βενιζέλου να περικόπτουν ή να εμποδίζουν τις διεθνείς επαφές του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά η προσπάθεια που κάνουν θα πέφτει στο κενό συνέχεια. Και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη έχουν καταλάβει ότι θα έχουν έναν συνομιλητή ή έναν διαπραγματευτή ο οποίος το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να περιφρουρεί και να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της κοινωνίας θεωρώντας ότι υπερασπίζεται με αυτό τον τρόπο και τα δικαιώματα ολόκληρης της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: