Σε μια περίοδο με ανοιχτές πολιτικές εξελίξεις, με τις ψηφοφορίες για την Προεδρία της Δημοκρατίας και τις βουλευτικές εκλογές που έρχονται, ο Σαμαράς επιλέγει να αλλοιώσει την πολιτική ατζέντα, με την κρυφή ελπίδα να ξεχαστούν τα e-mail της ντροπής και η κατάντια των Μνημονίων και να αναστηθούν το φάντασμα της τρομοκρατίας και η θεωρία των "δύο άκρων". Δεν το κρύβουν. Την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ανέσυραν αυτή την "επιχειρηματολογία" επιτιθέμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή έφερε το θέμα του Ρωμανού. Άλλωστε το Σάββατο, στη διαδήλωση για την επέτειο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου, όπου ήταν παρούσα η απειλή ζωής του Ρωμανού, η αστυνομία διέπρεψε σε πράξεις αυταρχισμού. Προεκλογική πρόβα τζενεράλε; Έξω "χτυπάνε" οι αγορές και μέσα τα ΜΑΤ;

Η ακροδεξιά ροπή Σαμαρά ήδη προκαλεί αντιδράσεις, ακόμη και μέσα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή πρόταση οκτώ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του Γ. Πανούση της ΔΗΜ.ΑΡ. και της ανεξάρτητης Ραχήλ Μακρή, πρόταση την οποία ουσιαστικά υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ, φέρνοντας σε αμηχανία τον υπ. Δικαιοσύνης. Είναι χαρακτηριστική η ομιλία του Απ. Κακλαμάνη ότι "δεν θα πάμε με κάσες στις εκλογές", που αποκαλύπτει τις επικίνδυνες μεθοδεύσεις του Μαξίμου.

Η ακροδεξιά συνιστώσα της κυβέρνησης συμπεριφέρεται ως Πόντιος Πιλάτος. Κρύβεται πίσω από την ευθυνοφοβία δικαστικών οργάνων, που εξηγείται από την απροκάλυπτη κυβερνητική παρέμβαση σε άλλες υποθέσεις χορήγησης αδειών σε κρατουμένους, όπως εκείνη με την απόδραση του Χρ. Ξηρού. Ο Άρειος Πάγος συμπεριφέρεται τυπολατρικά και νομικιστικά. Το Μαξίμου στήνει βεντέτα με έναν 22χρονο απεργό πείνας, τον οποίο ο πρωθυπουργός στη Βουλή ταμπέλαρε ως "ληστή τράπεζας με καλάσνικοφ". Στήνει βεντέτα με ένα παιδί, το οποίο, ανεξάρτητα από τις πράξεις που το έχουν οδηγήσει στη φυλακή, μετατρέπεται σιγά - σιγά σε σημείο αναφοράς για μια ολόκληρη γενιά που καθημερινά ζει τους "πυροβολισμούς" εναντίον των δικαιωμάτων της -κοινωνικών και δημοκρατικών. Η εύφλεκτη κοινωνική ύλη υπάρχει και η κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά.

Η συμπαράσταση στον νεαρό αντιεξουσιαστή απεργό πείνας, που ζητεί να του αναγνωριστεί το δικαίωμα στη μόρφωση, διευρύνεται. Χθες, στο πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας "Τα Νέα" διατυπώνεται η άποψη: "Αρκεί μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία θα υιοθετεί ένα από τα συστήματα που ισχύουν διεθνώς σε ανάλογες περιπτώσεις. Και μπορεί να εκδοθεί άμεσα, κυρουμένη με νόμο αργότερα. Είναι τόσο απλό, αρκεί οι φορείς της εξουσίας να το θέλουν...".

Η τροπολογία που κατέθεσαν οι οκτώ βουλευτές είναι συγκεκριμένη (δημοσιεύεται ολόκληρη στη σελίδα 13) και δίνει πολιτική - νομοθετική λύση, αλλά και ανθρωπιστική διέξοδο σε ένα πρόβλημα που δεν είναι στενά προσωπικό, αλλά στην παρούσα φάση η κυβερνητική αναλγησία το αντιμετωπίζει με κυνισμό, εγκληματική αδιαφορία και ανατριχιαστική κομματική ιδιοτέλεια. Το Μαξίμου νομίζει ότι μπορεί να ψαρέψει στα βρόμικα νερά της Ακροδεξιάς. Προκαλεί όμως τις αντοχές ακόμη και του κυβερνητικού εταίρου του, του ΠΑΣΟΚ. Η υπόθεση του Ρωμανού μπορεί να αποδειχθεί καταλύτης εξελίξεων, που θα προσημάνουν το τέλος της ανάρμοστης κυβερνητικής σχέσης.

Το πολιτικό θέμα θα κριθεί και θα λυθεί στις εκλογές. Τώρα προέχει η ευρύτερη δυνατή συγκέντρωση δυνάμεων ώστε να ακυρωθεί η βεντέτα του Μαξίμου εις βάρος ενός νέου, μια βεντέτα που συμβολοποιεί τη μνημονιακή εξόντωση μιας ολόκληρης γενιάς. Να αποδιοργανωθεί ο συμβολισμός της "τάξης" που μυρίζει αίμα και, αν επιβληθεί, μπορεί να δημιουργήσει ανεξέλεγκτη έλικα πολιτικής έντασης και ανωμαλίας. Να νικηθούν η αδιαλλαξία και οι ανομολόγητες κομματικές σκοπιμότητες της καταρρέουσας κυβέρνησης Σαμαρά. Να εκφραστεί εγκαίρως η αλληλεγγύη των πολιτών, ώστε να επιζήσει ο 22χρονος, ο οποίος από σήμερα το πρωί σπρώχνεται σε απεργία δίψας...
Περιμένουμε με αγωνία τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή.

Νίκος Φίλης
avgi.gr