Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014

Deutsche Welle: Δεν υπάρχει θέμα Grexit

"Πρόωρες εκλογές και στο βάθος ΣΥΡΙΖΑ" τιτλοφορείται το κύριο θέμα της ελληνικής έκδοσης της Deutsche Welle. Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται εκτιμήσεις αναλυτών, οι οποίες σε αντίθεση με την κινδυνολογία που προβάλλει ο Α. Σαμαράς, αποφαίνονται ότι "είναι μη ρεαλιστικός ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ".
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει και ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Ντουίσμπουργκ – Έσσεν, Χάιντς Γιούργκεν Αξτ, ο οποίος εκτιμά ότι οι δανειστές θα επιδείξουν μεγαλύτερη συμβιβαστική διάθεση.
«Κάνοντας έναν συνυπολογισμό όλων πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποσπάσουν τη στήριξη του Α. Τσίπρα και να διαπραγματευτούν μαζί του..." εκτιμά ο Αξτ, καταλήγοντας ότι "ο κίνδυνος εξόδου δεν είναι ρεαλιστικός".

Σχολιάζοντας τη στάση του Βερολίνου και του Β. Σόιμπλε, ότι η επίσπευση της Προεδρικής εκλογής είναι «πιθανότατα μια καλή απόφαση», ο Γερμανός αναλυτής την εντάσσει στην προσπάθεια του Σόιμπλε – όπως υποστηρίζει – να μην επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση.
Κάνει, δε, λόγο για τεράστιες πιέσεις από τις αγορές, αναφέροντας ότι τα σπρεντ εκτινάχθηκαν στα ύψη ενώ το ελληνικό Χρηματιστήριο κατέρρευσε.
Από την πλευρά του, ο πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης Λάζαρος Μηλιόπουλος, εκτιμά ότι ο Α. Σαμαράς "τα παίζει όλα για όλα επιδιώκοντας την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες", τονίζοντας πως όλα συνηγορούν ότι δε θα καταφέρει να αποσπάσει την απαιτούμενη πλειοψηφία του κοινοβουλίου για την εκλογή Προέδρου.
"Μπορώ να φανταστώ ότι οι νυν διαπραγματεύσεις με την τρόικα αφορούν αποφασιστικής σημασίας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στα συμφραζόμενα αυτά ο Σαμαράς επιθυμεί μια ξεκάθαρη λαϊκή εντολή, με τον κίνδυνο βέβαια να χάσει τις εκλογές και να παραδώσει την εξουσία στον ΣΥΡΙΖΑ", λέει ο Λ. Μηλιόπουλος.
Εκτιμά, δε, ότι το Βερολίνο έχει αντιληφθεί εδώ και καιρό πως η κυβέρνηση Σαμαρά δε μπορεί πλέον να επιβιώσει και προτιμά να ξεκαθαρίσει γρήγορα το πολιτικό τοπίο.
Σύμφωνα με τον Λ. Μηλιόπουλο, η γερμανική κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί για πιθανή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: