Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

«Ναι» λένε οι κρατικές γερμανικές τράπεζες στην αναδιάρθρωση

Επιμένουν στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους παρά τις συνεχείς διαψεύσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους, με τον σύνδεσμο των γερμανικών κρατικών τραπεζών να προστίθεται τη Μ. Τρίτη στη λίστα εκείνων οι οποίοι τάσσονται υπέρ.
Ο πρόεδρος του συνδέσμου κρατικών τραπεζών Κρίστιαν Μπραντ υπογράμμισε επίσης την εκτίμησή του πως τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα άντεχαν ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους: «Ένα "κούρεμα" στα ομόλογα δεν θα ήταν το τέλος του κόσμου» δήλωσε, όπως αναφέρει το Reuters.
«Η περικοπή χρέους είναι μεν οδυνηρή και κοστίζει σε αξιοπιστία, αλλά μετά θα διαφανούν νέες προοπτικές» αναφέρει από την πλευρά του και εμπειρογνώμονας του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, λέγοντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί «να δαπανά τα μισά έσοδά της σε τόκους».
O Κλέμενς Φουστ, εμπειρογνώμονας του γερμανικού υπουργείου, εξέφρασε την άποψη ότι η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, προειδοποιώντας πως «ένα κράτος με φορολογικά έσοδα στο 20% των οικονομικών του δυνάμεων δεν μπορεί να δαπανά το μισό από αυτά σε τόκους, αυτό δεν γίνεται».
«Πρέπει να αποδεχτούμε την πραγματικότητα, εκτιμώ ότι θα γίνει περικοπή χρέους» ανέφερε σε συνέντευξή του στο Reuters ο αξιωματούχος. Σύμφωνα με τον Κλ.Φουστ, το μερίδιο των φορολογικών εσόδων που θα κληθεί να καταβάλει η Ελλάδα για να εξυπηρετήσει το χρέος της θα γίνει απαγορευτικά υψηλό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θα καταστρέψει την Ελλάδα».

Ο ίδιος εκτιμά πάντως πως  και οι κοινωνικοπολιτικές επιπτώσεις μίας τέτοιας πορείας θα ήταν σοβαρές: «Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πολιτικές αλλαγές και ότι θα έρθει κάποτε μία νέα κυβέρνηση που θα πει "δεν κάνω άλλες περικοπές"».
topontiki. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: