Σάββατο 30 Απριλίου 2011

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΥΝ. ΠΕ

1η ΜΑΪΟΥ
ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ, ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τον Ελληνικό λαό στην πιο κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας, αντιμέτωπο με σοβαρά προβλήματα. Ένα χρόνο μετά την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ, οι πολίτες βιώνουν τα αποτελέσματα της πιο σκληρής αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής. Οι πολιτικές που έως τώρα έχουν υποβληθεί από τον κερδοσκοπικό μηχανισμό της Τρόϊκας και υλοποιούνται από την Κυβέρνηση, έχουν δημιουργήσει στρατιές ανέργων κατατρώγοντας τις σάρκες της ελληνικής κοινωνίας, πολλαπλασιάζουν τα λουκέτα, φτωχοποιώντας όλο και περισσότερο τα λαϊκά στρώματα που πληρώνουν για μια κρίση που δεν ευθύνονται. Ιστορικές κατακτήσεις και δικαιώματα εργαζομένων στοχοποιούνται και θυσιάζονται στο βωμό των ελλειμμάτων και του χρέους. Την ίδια ώρα που τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν από την τεράστια εισφοροδιαφυγή, που τα καρτέλ συνεχίζουν ανενόχλητα τη δράση τους, που η φοροδιαφυγή οργιάζει και τα δημόσια έσοδα καταρρέουν, όσοι προκάλεσαν την κρίση παραμένουν στο απυρόβλητο, μεταθέτοντας τις ευθύνες σε άλλους.
Η Κυβέρνηση λειτουργώντας ως πειθήνιο όργανο των ξένων και ντόπιων ισχυρών οικονομικών παραγόντων, των αγορών και του αεριτζίδικου χρηματοπιστωτικού συστήματος, ζητά με το νέο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας νέες θυσίες λαμβάνοντας μέτρα σκληρής λιτότητας, επιβάλλοντας νέους φόρους, καταργώντας φοροαπαλλαγές, αυξάνοντας την έμμεση φορολογία και το ΦΠΑ, περικόπτοντας μισθούς και συντάξεις. Υποκύπτοντας στις απαιτήσεις των τραπεζιτών και των κερδοσκόπων, ετοιμάζεται να προχωρήσει στο ξεπούλημα δημόσιου πλούτου και στρατηγικής σημασίας δημοσίων επιχειρήσεων, στην ηλεκτρική ενέργεια, στις μεταφορές, στην ύδρευση, στο πιστωτικό σύστημα, στις τηλεπικοινωνίες, δηλαδή εργαλείων που η χρήση τους διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη και συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη. Ταυτόχρονα ολόκληρο το πολιτικό σύστημα αδυνατώντας να δώσει λύσεις στα σημερινά αδιέξοδα που με τα λάθη και τις παραλείψεις προκάλεσε, προσπαθεί να κατασκευάσει ενόχους ή να βρει συνενόχους σε όλο τον ελληνικό λαό. Η ενορχηστρωμένη και άθλια τακτική απαξίωσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων, της συκοφάντησης των εκπροσώπων των εργαζομένων, η προσπάθεια εντυπώσεων με γενικεύσεις «όλοι το ίδιο είστε», εντάσσεται στο ίδιο σχέδιο καθυπόταξης των εργαζομένων και περιορισμού των αντιδράσεων, προκειμένου να μην υπάρξουν ευρύτερες συσπειρώσεις και να περάσουν έτσι ανώδυνα τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους. Η συνεχιζόμενη εφαρμογή αυτών των νεοφιλελεύθερων συνταγών που παρουσιάζονται ως δήθεν «δημοσιονομική εξυγίανση» και «διαρθρωτική μεταρρύθμιση», διαμέσου των οποίων θα ενισχυθεί, υποτίθεται, η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη, δεν είναι παρά μια πολιτική αναδιανομής και συγκέντρωσης πλούτου στα χέρια των ολίγων.

Το μέγεθος της επίθεσης επιβάλει σε ΟΛΟΥΣ να αντιδράσουμε μαζικά και δυναμικά, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ενάντια στο Νεοφιλελευθερισμό (ο οποίος δημιούργησε την κρίση) και τώρα ζητά και τα ρέστα, επιχειρώντας να καταργήσει όσα με αγώνες και θυσίες κατακτήσαμε τα τελευταία 100 χρόνια, όλα όσα συμβολίζει η Εργατική Πρωτομαγιά. Η εμπειρία έχει δείξει πως αν υπάρχει ένας μονόδρομος, σίγουρα δεν είναι αυτός του μνημονίου, αλλά αυτός της μαζικής συμμετοχής, της συναδελφικής και κοινωνικής αλληλεγγύης, της αγωνιστικότητας και της εντατικοποίησης της διεκδίκησης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για την διατήρηση των κοινωνικών κατακτήσεων για την παιδεία, την πρόνοια, το κοινωνικό κράτος. Με τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που δεν συναλλάσσονται με τους εργοδότες, που βάζουν στην άκρη πρακτικές προνομίων, παροχών και καριερισμού.

Αντιστεκόμαστε, στις επιλογές που επενδύουν στην ανασφάλεια και το φόβο, που επιχειρούν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μια χώρα χαμηλού εργατικού κόστους, που ενισχύουν την εργοδοτική αυθαιρεσία και τις απολύσεις, που στοχεύουν στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που δημιουργούν εργαζομένους πολλών υποχρεώσεων και μηδενικών δικαιωμάτων.

Αντιστεκόμαστε, στα μέτρα λιτότητας και τα δεσμά που επιβάλλουν οι αγορές, οι τοκογλύφοι δανειστές, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Δ.Ν.Τ. και όλοι αυτοί που ασκούν εκβιαστική και κερδοσκοπική πολιτική σε βάρος της χώρας, εν' ονόματι του χρέους και των όρων του μνημονίου.

Διεκδικούμε με την ενεργό συμμετοχή μας από την κυβέρνηση, να προχωρήσει στην λήψη των αναγκαίων μέτρων και πρωτοβουλιών που θα στοχεύουν στην προστασία και την ενίσχυση της απασχόλησης και των εισοδημάτων, των κοινωνικών παροχών και της κοινωνικής συνοχής.

Τιμούμε τους χιλιάδες νεκρούς της εργατικής τάξης συνεχίζοντας με αποφασιστικότητα και συνέπεια, έχοντας τους ίδιους στόχους, απέναντι σ’ αυτούς που υπονομεύουν την πρόοδο και την ευημερία του Ελληνικού λαού.

Η 1η του Μάη συμβολίζει τους αγώνες, τις διεκδικήσεις και τις θυσίες των ανθρώπων του μόχθου, για ένα καλύτερο αύριο και μας δείχνει το δρόμο. Το δρόμο της ευθύνης. Συλλογικής και ατομικής.

Για το Δ.Σ
Ο Πρόεδρος: Ιωάννης Βούκιας 

Ο Γεν. Γραμματέας Στέφανος Στεφάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: