Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Στάση πληρωµών...το 30% των επιχειρήσεων δεν πληρώνουν στην ώρα τους

ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΙΣΘΟΥΣ
Στάση πληρωµών µε το πρόσχηµα της οικονοµικής κρίσης αλλά και ραγδαία εξάπλωση των ευέλικτων µορφών απασχόλησης (εις βάρος της πλήρους απασχόλησης) µε έκρηξη των ατοµικών συµβάσεων εργασίας καταγράφεται από το ΣΕΠΕ (Σώµα Επιθεωρητών Εργασίας). Η κατάσταση είναι εφιαλτική καθώς οι απολύσεις και η µη καταβολή δεδουλευµένων βρίσκονται στην ηµερήσια διάταξη, ενώ η ευελιξία, µε αιχµή τη µετατροπή των συµβάσεων πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής εργασία, έχει διπλασιαστεί.
Τα συµπεράσµατα των ελέγχων στην αγορά εργασίας είναι εντυπωσιακά: 
1) Το 30% από το σύνολο των επιχειρήσεων το τελευταίο διάστηµα δεν έχει καταβάλει στους εργαζοµένους από 1 έως 4 µισθούς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από τις µισές καταγγελίες εργαζοµένων στο ΣΕΠΕ για παραβίαση της εργατικής νοµοθεσίας το 2010 αφορούσαν µη καταβολή δεδουλευµένων και το 25% καταγγελίες συµβάσεων (απολύσεις).
2) Καταγράφεται µείωση 20% των αποδοχών στον ιδιωτικό τοµέα λόγω της µετατροπής των συµβάσεων πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτες µορφές απασχόλησης το πρώτο δίµηνο του 2011. Οι ατοµικές συµβάσεις εργασίας καθώς και η εκ περιτροπής εργασία παίρνουν τη θέση της πλήρους απασχόλησης.
3) Περίπου 60% των διαφωνιών που φθάνουν στο ΣΕΠΕ µεταξύ µισθωτών και ιδιοκτητών εταιρειών κάθε µεγέθους, αφορά τη µη καταβολή δεδουλευµένων. Σύµφωνα µε τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, καταγράφεται ραγδαία εξάπλωση των ευέλικτων µορφών απασχόλησης κατά τη διάρκεια του πρώτου διµήνου του τρέχοντος έτους. Φέτος ο αριθµός των επιχειρήσεων που υπέγραψαν συµβάσεις οποιασδήποτε µορφής µειώθηκε 10,32%. Η υπογραφή νέων συµβάσεων πλήρους απασχόλησης µειώθηκε 45,08% σε σχέση µε το 2010, ενώ 11,65% είναι µειωµένο το ποσοστό των συµβάσεων µερικής απασχόλησης. Αναλυτικά, φέτος υπογράφτηκαν 43.900 συµβάσεις πλήρους απασχόλησης και 24.611 µερικής απασχόλησης, ενώ πέρυσι 79.932 πλήρους και 27.857 µερικής απασχόλησης. Στον αντίποδα, αύξηση 21,82% παρουσιάζουν οι νέες συµβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης. Φέτος υπογράφτηκαν 8.263 συµβάσεις, ενώ πέρσι 6.783.

Δεν υπάρχουν σχόλια: