Παρασκευή, 29 Απριλίου 2011

Γκλαμουριές των ανακτόρων και των ΜΜΕ.Γάμοι και πανηγύρια στο Μπάκινχαμ ,άρτον και θεάματα στους λαούς!

Toυ Στέφανου Τζουμάκα
Να ζήσουν οι νεόνυμφοι!! Και με  καλούς απογόνους ! Για να συνεχιστεί   η παράδοση και  να πάει  ''ΣΟΙ ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ''! 
Α)ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ
Σύμβολα και οι συμβολισμοί που αποτελούν ''συνεκτικό ιστό''  που ενώνουν τους αγγλοσάξονες είναι :
- ο χρυσός και η χρυσή λίρα,
- ο Βασιλικός θεσμός, τα ανάκτορα η Βασίλισσα και ο Βασιλιάς,
  -η  ΒΡΕΤΑΝΙΑ , .Ο Άγγλος που λέει είμαι   και Βρετανός , ο Ουαλός που λέει  είμαι και Βρετανός , ο Σκοτσέζος  που λέει το ίδιο ,ο Ινδός, ο Πακιστανός, που λένε το ίδιο  στο Λονδίνο κ.ο.κ  και
-η ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ - και ιδιαίτερα η Αυστραλία , ο Καναδάς κλπ. ( Και  περιοχές όπως η Κέρκυρα , η Κύπρος , οι Σευχέλλες , η Νέα Υόρκη, , η Βοστόνη , το Γιοχάνεσμπουργκ   κ.ο.κ. από τη παλιά  αυτοκρατορία).Πολλοί Αγγλοσάξονες  θεωρούν  και σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες  πολιστική τους αποικία   και ως χώρα   μεταναστών  που τους έδωσαν γλώσσα , οικονομική , διοικητική και κοινωνική οργάνωση κ.ο.κ.)
Οι ίδιοι το ονομάζουν  ΔΙΠΛΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ .
 Σε αντίθεση με το πολιτισμό των  ''Ελληνικών Αυτοκρατοριών''  που κρατούσα αρχή αποτελούσε το : ''ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΣΟΙ ΜΕΤΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ''
 Παρεμπιπτόντως  άλλα   αποτελούν ''συνεκτικό ιστό''  και σύμβολα των  Ελλήνων:
- η κατοικία η ιδιόκτητη , το εξοχικό , το σπιτι στο χωριό , το προικώο!(Τεράστιοι εθνικοί πόροι  έχουν δαπανηθεί σε αυτό το εθνικό σπορ του έχειν και κατ έχειν ακίνητα)
- η οικογένεια,η
- η θρησκεία και ιδιάιτερα η Οθοδοξία και
- Των αρχαίων η προγονολατρεία

 Β) ΤΑ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ  ΚΑΙ ΟΨΕΙΣ ΘΕΣΜΩΝ
 Στην ιστορική και διαχρονική  εξέλιξη των συστημάτων  είναι γνωστό  ότι πάντα ορισμένοι ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΜΟΙ  των πρηγούμενων συστημάτων  διαιωνίζονταν  ως  αναχρονιστικοί  θεσμοί  και με αντίστοιχες πρακτικές και στο επόμενο σύστημα.
Ο βασιλικός θεσμός υπήρξε και στο πρώτο σύστημα της ανθρωπότητας που ήταν το δουλοκτητικό σύστημα( η Δουλεία) και στο δεύτερο σύστημα της ανθρωπότητας που ήταν η φεουδαρχία.
ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ της ανθρωπότητας που είναι ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ  ορισμένοι βασιλιάδες επέζησαν όπως ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας ,  οι του το Ηνωμένου Βασιλείου ,της Μεγάλης Βρετανίας κλπ.
Ιδιαίτερα οι αγγλοσάξονες λόγω των επαναστάσεων και στη μητρόπολη(Μάγκνα Χάρτα , δικαιώματα κλπ.,αλλά και λόγω των αντιαποικιακών πολέμων και αυτονομήσεων )αποπειράθηκαν  την κατάργηση της βασιλείας.
Στη νεότερη ιστορική περίοδο τη δεκαετία του ΄80 ο Εργατικός  πρωθυπουργός της Αυστραλίας εξελέγη με πρόγραμμα  και τη διενέργεια δημοψηφίσματος  για τη κατάργηση της βασιλείας και  τη συνταγματική θεσμοθέτηση  προέδρου -αρχηγού κράτους στην Αυστραλία .Τελικά υπαναχώρησε ύστερα από  τη πρόσκληση του  στο Λονδίνο και τις συνομιλίες με την  Ελισάβετ. Το ίδιο και στο Καναδά όπου τελικά υπαναχώρησαν και λόγω της διαμάχης για τη διάσπαση ή όχι του Καναδά ,σε αγγλόφωνο  και αλλόφωνο  με αποτέλεσμα οι καναδοί , οι Αυστραλοί κλπ δεν έχουν αρχηγό κράτους παρά το βασιλιά του ....Ηνωμένου Βασιλείου. Κάτι ανάλο με το βασίλειο του Βελγίου για να μη διασπαστεί το Βέλγιο σε Φλαμανδικό(με γλωσσικό ιδίωμα ολλανδικό) και  Βαλλόνων (γαλλόφωνοι). Τη τελευταία περίοδο ετέθη ξανά το θέμα με  Εργατικό πρωθυπουργό τον  Μπλέρ  που  θα μπορούσε να καταργήσει το θεσμό μετά το θάνατο της Νταιάνα όπου η οργή των αγγλοσαξόνων κατα των ανακτόρων ήταν πρωτοφανής. Ο Μπλέρ όμως ήταν ο σκληρός βραχίων  , ο στυλοβατης  του  ΣΤΈΜΜΑΤΟΣ.
Το Συμπέρασμα :Έχουν  -ακόμα-ΑΜΟΙΒΑΙΑ συμφέροντα , μητρόπολη και πρωην αποικίες.
 Ένα ακόμη πιό βάναυσο σύστημα  που απο τη  ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΑ ,  συνέχισε να ισχυει και στο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ  κυρίως στις Αραβικές χ'ώρες,  είναι  τα φέουδα , οι φυλές,οι φεουδάρχες .Η Σαουδική Αραβία είναι   το κατ εξοχήν Φεουδαρχικό κράτος και με Βασιλική οικογένεια που εξουσιάζει τη χώρα .Και υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, το  Ηνωμένο Βασίλειο . και τη λεγόμενη διεθνή κοινότητα κλπ για τα πετρέλαια.
ΗΜΙΦΕΟΥΔΑΡΧΙΚΑ  είναι και όλα τα καθεστώτα  που τώρα καταρρέουν (Αίγυπτος , Τυνησία , Συρία , Λιβύη, κλπ)  και αι μεγάλες κινητοποιήσεις και συρράξεις  ΔΕΝ είναι  ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ .ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ  είναι με σκοπό την επικράτηση του   ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΦΕΟΥΔΑ , ΑΛΛΑ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ.( Ολιγαρχία, μεγάλη αστική τάξη , αστική τάξη , μεσαία τάξη ,μικροαστική τάξη , εργάτες , αγρότες ,άνεργοι , νέοι , γυναίκες , μετανάστες κλπ.)Με πολιτικά κόμματα , με κοινοβούλια με  εκλογές .με κοινωνικές οργανώσεις

Γ) Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ  .ΤΙΠΟΤΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ,ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ , ΣΤΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΜΕ.
Όσο κατανοούμε  τους νόμους κίνησης και εξέλιξης του καπιταλιστικού συστήματος , έχοντας γνώση  και της πορείας των δύο προηγούμενων πολιτικο-κοινωνικο-οικονομικων συστημάτων (Δουλείας και Φεουδαρχίας) και όσο συνειδητοποιούμε   -  και όχι απλά  να θυμώνουμε ή να οργιζόμαστε ως  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ - τόσο θα μιλάμε  για ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ και ενέργειες προκειμενου να προχωρήσουν εκατομμύρια άνθρωποι -κάθε φορά- πολλοί μαζί σε αλλαγές.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:  Η νεολαία   -πολύ πρόσφατα- έδοσε το στίγμα της με τις δυναμικές κινητοποιήσεις της σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία   παίρνοντας θέση απέναντι στα νεοφιλελεύθερα μέτρα για τα πανεπιστήμια.Όπως κατά καιρούς η νεολαία στη Γαλλία.
Ωστόσο  συνολικά η νεολαία των των χωρών της Ε.Ε.- ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ αυτή τη περίοδο-   χωρίς Συντονισμό απόψεων και Δράσης , χωρίς προοδευτικές πρωτοβουλίες που να βάλουν τη νέα γενιά στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ  και όχι μόνο  το αν  κρίνει  επικρίνει  αυτό το κίτς  των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ και των ΜΜΕ.(Άλλο ο σχολιασμός και άλλο η ανάληψη πρωτοβουλιών και θέσεων  για τα γεγονότα )
Σε όλες τις έρευνες καταδεικνύεται ότι το πιό ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ  τμήμα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ , είναι οι έλληνες φοιτητές!!Υπάρχει όμως και η προοδευτική νεολαία στην Ελλάδα που δίνει μάχες και χρειάζεται  να προωθήσει πρωτοβουλίες σε Εθνικό  και Ευρωπαικο επίπεδο

Δ) ΤΕΣΣΕΡΙΣ  ΘΕΣΕΙΣ:
1.) ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ αυτα τα λίφτιγκ του καπιταλισμού και των  ΜΜΕ , που επιδιώκουν να ΣΥΓΚΑΛΥΨΟΥΝ την υποβάθμιση των σπουδών ,την υποβάθμιση των πτυχίων , την υποαπασχόληση , τη ανεργία και τη φτώχεια των Νέων στην Ευρώπη  με τη φαιά προπαγάνδα ,ιμε  γκλαμουριές  και παραμύθια .
2.) Τριάντα εκατομμύρια και πλέον , νέοι άνεργοι στην Ευρώπη . ΔΕΝ ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ με γάμους και πανηγύρια των ανακτόρων ,
3.) Οι  βασιλιάδες είναι  το ΠΑΡΕΛΘΟΝ,  ΔΕΝ είναι το παρόν  και ούτε  έχουν σχέση με το ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ και
4.) Πέρασαν οι εποχές όπου ο ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ  κυριαρχούσε με το τρίπτυχο : Τέλος της ιδεολογίας, τέλος της ιστορίας και τέλος της εργασίας.Τώρα  μετά τη κρίση που προκάλεσε το 2008 , επιδιώκει τη ρεβάνς με το σύνθημα της αρχής της ήττας του ,  το γνωστό  σλόγκαν : Δεν γίνεται αλλιώς!! Με στοιχήματα , με μαύρη προπαγάνδα, με εμπόριο φόβου και με εκφασιστικές πρακτικές , με τη χρηματοβιομηχανία σε πτώση ,  με τη κατασκευή στρατηγικών χρέους σε βάρος ΚΡΑΤΩΝ ,με την αναμέτρηση των δυνάμεων  του κεφαλαίου και της εργασίας, ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ .

1 σχόλιο:

matrix είπε...

δυστυχώς η καταστασά μας δεν μας επιτρέπει
χλευασμούς,πολιτικούς κοινωνικούς,για κανέναν,,