Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Διεθνής κατακραυγή για το λουτρό αίματος στη Συρία- video

Πολεμικό συνεχίζει να είναι το κλίμα στη Συρία. Τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 70 τραυματίστηκαν στη διάρκεια της αιματηρής επέμβασης των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Ντεραά, με σκοπό να καταστείλουν δια της βίας την εξέγερση των αντιφρονούντων κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, που απαιτούν την εκδημοκρατικοποίηση της χώρας.
Το λουτρό αίματος που προκλήθηκε όταν ο στρατός άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών στην πόλη- θέρετρο συγκρούσεων εδώ και έξι εβδομάδες, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων εναντίον της Δαμασκού στη διεθνή κοινότητα.
Οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τη Δευτέρα, σκέφτονται να προχωρήσουν στη λήψη ειδικών κυρώσεων κατά του καθεστώτος που θα περιλαμβάνουν και πάγωμα προσωπικών καταθέσεων. Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές στο Λονδίνο, αναφέρουν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πιέζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να υιοθετήσει καταδικαστικό ψήφισμα για τα γεγονότα βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων στη Συρία.

Στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και Πορτογαλία, κυκλοφόρησαν σχέδιο ψηφίσματος που καταδικάζει τις δολοφονίες διαδηλωτών, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν την πρόταση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπα Κι-μουν, για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τις δολοφονίες.

Στη Συρία ακτιβιστής που συμμετείχε στις διαδηλώσεις στην πόλη Ντεραά, δήλωσε στο Γερμανικό πρακτορείο ότι «τα σώματα των νεκρών και των τραυματισμένων κείτονταν στη μέση των δρόμων της πόλης Ντεραά, ειδικά κοντά στην περιοχή του τεμένους αλ Ομάρι, από όπου ξεκίνησε η εξέγερση στη Συρία στις 15 Μαρτίου».

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας της αιματηρής επέμβασης των δυνάμεων ασφαλείας, πολλοί πέθαναν αιμορραγώντας αβοήθητοι στους δρόμους, καθώς δεν ήταν δυνατό να τους παρασχεθεί βοήθεια η να διακομισθούν σε νοσοκομεία επειδή συνεχίζονταν τα πυρά από το στρατό. Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε στο Γερμανικό πρακτορείο, ο ακτιβιστής για την εκδημοκρατικοποίηση της Συρίας, άρματα μάχης εισέβαλαν στην πόλη βάλλοντας κατά διαδηλωτών αλλά και κατοικιών, ενώ υπήρχαν και ελεύθεροι σκοπευτές στις στέγες που πυροβολούσαν από ψηλά εναντίον του πλήθους.

Σύμφωνα τέλος, με άλλες μαρτυρίες κατοίκων της πόλης και οδηγών ταξί, το λουτρό αίματος το προκάλεσαν οι δυνάμεις που διοικούνται από τον Μαχέρ αλ Άσαντ, αδελφό του προέδρου Άσαντ, που πυροβολούσαν εν ψυχρώ εναντίον οποιουδήποτε κινιόταν.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι διέταξε να εγκαταλείψουν τη Δαμασκό μερικά από τα στελέχη του διπλωματικού προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα της Συρίας, καθώς και οι οικογένειές τους.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε σε αυτό το μέτρο εξαιτίας της «αστάθειας και της ρευστότητας», που χαρακτηρίζει την πολιτική κατάσταση στη Συρία.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κάλεσαν τα καθεστώτα της Λιβύης και της Συρίας να σταματήσουν τη βία εις βάρος των πολιτών τους
epikaira

Δεν υπάρχουν σχόλια: