Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Η Αίγυπτος ανοίγει τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας «ανησυχία» στο Ισραήλ

Την «μεγάλη ανησυχία» του Ισραήλ προκάλεσε η απόφαση της Αιγύπτου να ξανανοίξει σε μόνιμη βάση τα σύνορά της με τη Λωρίδα της Γάζας. Λίγες ημέρες μετά τη «συμφωνία συμφιλίωσης» μεταξύ Χαμάς και Φατάχ στο Κάιρο, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Ναμπίλ αλ Άραμπι, δήλωσε ότι η χώρα του «θα λάβει σημαντικά μέτρα για να βοηθήσει στη χαλάρωση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας τις επόμενες ημέρες».«Ανησυχούμε πολύ για την κατάσταση στο βόρειο Σινά όπου η Χαμάς κατάφερε να οργανώσει μια επικίνδυνη στρατιωτική μηχανή, παρά τις προσπάθειες της Αιγύπτου να την εμποδίσει», δήλωσε αξιωματούχος του Ισραήλ.H ίδια πηγή τόνισε πως το Ισραήλ «προβληματίζεται και από τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, από τις φωνές που ζητούν την ακύρωση της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ, από την προσέγγιση του Καΐρου με το Ιράν και από την ανανέωση των σχέσεων της Αιγύπτου με τη Χαμάς». «Οι εξελίξεις αυτές θα μπορούσαν δυνητικά να έχουν στρατηγικές επιπλοκές για την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ», πρόσθεσε.
Η Φατάχ και η Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, χαιρέτισαν την απόφαση της Αιγύπτου. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και ο εξόριστος ηγέτης της οργάνωσης Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ, θα υπογράψουν την Τετάρτη στο Κάιρο τη συμφωνία συμφιλίωσης στην οποία κατέληξαν Φάταχ και Χαμάς στις αρχές της εβδομάδας, μετά από διαβουλεύσεις με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου.

Το κείμενο θα κληθούν να υπογράψουν, εκτός από τη Φατάχ και τη Χαμάς, και άλλες παρατάξεις όπως η η Ισλαμική Τζιχάντ, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, το Δημοκρατικό Μέτωπο Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης κ.α.
Το Ισραήλ επικρίνει έντονα τη συμφωνία. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατήγγειλε την προσέγγιση με τη Χαμάς και κάλεσε τον Αμπάς «να επιλέξει μεταξύ της ειρήνης με το Ισραήλ και της ειρήνης με τη Χαμάς». «Η Χαμάς προσπαθεί να καταστρέψει το κράτος του Ισραήλ και το δηλώνει ανοιχτά», υποστήριξε.
Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή απάντησε ότι η συμφιλίωση είναι «εσωτερική υπόθεση» και ότι επαφίεται στον Νετανιάχου «να επιλέξει μεταξύ της ειρήνης και του εποικισμού» των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, κάλεσε σήμερα τις ηγεσίες όλων των χωρών να μην αναγνωρίσουν την παλαιστινιακή κυβέρνηση που θα προκύψει μετά την υπογραφή της συμφωνίας.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: