Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Διεθνής κατακραυγή για τη βία στη Συρία

Στην καταδίκη της επαναλαμβανόμενης βίας που ασκούν οι αρχές στη Συρία προέβη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, καθώς τα θύματα στις διαδηλώσεις της Παρασκευής ξεπερνούν τα 88. Παράλληλα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, ζήτησε την πλήρη εφαρμογή της άρσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, κατηγόρησε την Δαμασκό ότι ζητά βοήθεια "από το Ιράν" για την καταστολή.Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε, συγκεκριμένα, από τις αρχές της Συρίας να σταματήσουν την αιματηρή καταστολή, χωρίς πάντως να κάνει λόγο για ενδεχόμενες συνέπειες, εάν ο Άσαντ δεν ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του. Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την Δαμασκό ότι ζήτησε τη βοήθεια του Ιράν για να καταπιέσει το λαό της χώρας. "Αντί να ακούσει τον δικό του λαό, ο πρόεδρος Άσαντ κατηγορεί ξένους, ενώ ζητά βοήθεια από το Ιράν για να καταπιέσει τους σύρους πολίτες με τις ίδιες βάρβαρες τακτικές που χρησιμοποίησαν οι ιρανοί σύμμαχοί του", δήλωσε χαρακτηριστικά. "Συνεχίζουμε να αντιτιθέμεθα στη συνεχιζόμενη αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της κυβέρνησης Άσαντ γενικότερα, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης στην τρομοκρατία και σε τρομοκρατικές οργανώσεις" πρόσθεσε. Τέλος, σημείωσε σε ανακοινωθέν του ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την δημοκρατία και τα οικουμενικά δικαιώματα "τα οποία αξίζουν να έχουν όλοι οι άνθρωποι, στη Συρία και σε όλο τον κόσμο".
Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, Φάρχαν Χακ δήλωσε ότι: "Ο γενικός γραμματέας καταδικάζει την επαναλαμβανόμενη βία κατά των ανθρώπων που διαδηλώνουν ειρηνικά στη Συρία και απευθύνει έκκληση για να σταματήσει η βία αυτή αμέσως". Η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ "πρέπει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, στα οποία περιλαμβάνεται η ελευθερία της έκφρασης και (της πραγματοποίησης) ειρηνικών συναθροίσεων, όπως και η ελευθεροτυπία", πρόσθεσε ο κ. Χακ. Στη συνέχεια, επανέλαβε το αίτημα του Μπαν Κι Μουν για τη διεξαγωγή "μιας ανεξάρτητης και επαρκούς έρευνας που θα χαρακτηρίζεται από διαφάνεια για τα αίτια των μακελειών".
Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν την καταστολή. Σε ανακοίνωσή του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ανέφερε: "Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος για τις πληροφορίες που αναφέρουν νεκρούς και τραυματίες σε όλη τη Συρία. Η κυβέρνηση της Συρίας πρέπει να ανταποκριθεί στις νόμιμες διεκδικήσεις του συριακού λαού. Οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης να αρθεί στην πραγματικότητα και όχι μόνο στα χαρτιά".
Νωρίτερα, η Γαλλία κάλεσε τη Συρία να "αποκηρύξει τη χρήση βίας εναντίον των πολιτών της", με ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών στο Παρίσι, ενώ από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιέρζι Μπούζεκ χαρακτήρισε τη χρήση φονικής βίας εναντίον διαδηλωτών στη Συρία "απαράδεκτη".
Υπενθυμίζεται ότι τα 88 θύματα των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων έχασαν τη ζωή τους σε μια περιοχή που εκτείνεται από την πόλη-λιμάνι Λαττάκεια ως τη Χομς, τη Χάμα, τη Δαμασκό και το νότιο χωριό Ιζράα.
tvxs 

Δεν υπάρχουν σχόλια: