Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Έτσι εξηγούνται …όλα!

Από: Βασίλης Ραούλης
Ορισμένοι άνθρωποι έχουν γενετικές προδιαγραφές να υπακούνε στις συμβουλές και εντολές των άλλων και να είναι πιο επιρρεπείς στην καθοδήγηση από τρίτους, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι για πρώτη φορά εντόπισαν μια παραλλαγή γονιδίου, η οποία προδιαθέτει μερικά άτομα να λένε συνέχεια «ναι», να μην φέρουν αντιρρήσεις στους άλλους, και γενικά να μην πιστεύουν στον ίδιο τους τον εαυτό και στην ατομική εμπειρία τους.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Μπράουν του Ρόουντ Αϊλαντ, υπό τον καθηγητή γνωσιακών και ψυχολογικών επιστημών Μάικλ Φρανκ αναφέρουν ότι η λήψη μιας απόφασης συχνά εμπλέκει δύο διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου, ένα πιο επιφανειακό και εξελικτικά πρόσφατο (ο προμετωπιαίος φλοιός), που εξαρτάται από τις συμβουλές των άλλων, και ένα πιο βαθύ και εξελικτικά αρχαιότερο (το ραβδωτό σώμα), που βασίζεται στην επεξεργασία της προσωπικής εμπειρίας. Ο εγκέφαλος «ζυγίζει» αυτές τις δύο αντικρουόμενες επιρροές και τελικά καταλήγει σε μια απόφαση για δράση.
Οι Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μερικοί άνθρωποι έχουν μια γονιδιακή παραλλαγή (την DARPP-32), που τους κάνει πιο επιρρεπείς να ακούνε τις συμβουλές και προτροπές των άλλων, δηλαδή συστηματικά «ευνοούν» το πιο πρόσφατο εγκεφαλικό «κύκλωμα» λήψης αποφάσεων σε σχέση με το ανταγωνιστικό του. Έτσι, σύμφωνα με τη μελέτη, «ο εγκέφαλος είναι πιθανότερο να επηρεαστεί από αυτό που του λένε παρά από ό,τι του λέει η δική του εμπειρία».

Οι ερευνητές έκαναν πειράματα με 70 εθελοντές, που κλήθηκαν να δώσουν δείγματα σάλιου (για να γίνει γενετική ανάλυση) και στη συνέχεια να λάβουν ορισμένες αποφάσεις στην οθόνη ενός υπολογιστή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δέχονταν συμβουλές από τρίτους, για το ποια απόφαση έπρεπε να πάρουν, και μερικές φορές αυτή η συμβουλή ήταν λανθασμένη.
Όπως αποδείχτηκε, τα άτομα με το DARPP-2 επηρεάζονταν περισσότερο από τις συμβουλές των άλλων, ακόμα και από τις λανθασμένες. Όπως δήλωσε ο Φρανκ, το να ακολουθεί κανείς τις συμβουλές και γνώμες των γύρω του, προσφέρει ορισμένα πλεονεκτήματα, γιατί αποφεύγει να δοκιμάζει ο ίδιος πράγματα και έτσι να ρισκάρει διάφορους κινδύνους από προσωπική εμπειρία. «Οι συμβουλές είναι συχνά σωστές και βολικές», συμπεραίνουν οι ερευνητές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλιο:Έτσι εξηγούνται πολλά από τα περίεργα της σημερινής πολιτικής μας σκηνής! Βάλτε ότι θέλετε στο μυαλό σας…

Δεν υπάρχουν σχόλια: