Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Συμφωνία Φατάχ-Χαμάς και προειδοποίηση από Ισραήλ

Σε συμφωνία για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και προκήρυξη εκλογών κατέληξαν η Φατάχ του Μαχμούντ Αμπάς και η Χαμάς, σε συνάντηση που είχαν στο Κάιρο, στην Αίγυπτο. Με την ανακοίνωση της συμφωνίας ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε πως ο Αμπάς «θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της ειρήνης με το Ισραήλ ή της ειρήνης με τη Χαμάς».«Οι συνομιλίες κατέληξαν σε πλήρη συμφωνία για όλα τα θέματα που συζητήθηκαν, όπως ο σχηματισμός προσωρινής κυβέρνησης με συγκεκριμένη αποστολή και ο καθορισμός της ημερομηνίας των εκλογών», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε αρχικά η υπηρεσία πληροφοριών της Αιγύπτου
Αντιπροσωπείες των δύο παλαιστινιακών κινημάτων της Χαμάς και της Φάταχ συναντήθηκαν στο Κάιρο, με τη διαμεσολάβηση του επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών, στρατηγού Μουράντ Μουάφι. Η Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, έστειλε αντιπροσωπεία στην οποία μετέχει ο επικεφαλής του παλαιστινιακού κινήματος Μαχμούντ Ζάχαρ και ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, αξιωματούχος της Χαμάς που βρίσκεται στη Δαμασκό. Της αντιπροσωπείας της Φάταχ ηγείται ένας από τους αξιωματούχους της, ο Άζαμ αλ Άχμαντ.
«Οι δύο πλευρές υπέγραψαν τα αρχικά στοιχεία της συμφωνίας. Όλες οι διαφορές έχουν ξεπεραστεί», δήλωσε ο Τάχερ Αλ-Νόνο, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας ότι το Κάιρο θα προσκαλέσει σύντομα και τις δύο πλευρές στην επίσημη τελετή υπογραφής της συμφωνίας. Ο Άλ-Άχμαντ επιβεβαίωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συγκροτηθεί «κυβέρνηση ανεξαρτήτων», η οποία «θα πρέπει να προετοιμάσει τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές μέσα σε ένα χρόνο».
Με τη συμφωνία φαίνεται πως έχουν επιλυθεί προβλήματα που αφορούσαν θέματα όπως τα σύνορα και η ασφάλεια. Η συμφωνία, μεταξύ άλλων, θέτει το χρονικό πλαίσιο για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και για την προκήρυξη βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.
Με την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα πρέπει να επιλέξει «μεταξύ της ειρήνης με το Ισραήλ ή της ειρήνης με την Χαμάς». «Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη και με τις δύο πλευρές γιατί η Χαμάς έχει σκοπό της την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ και αυτό το έχει πει ευθέως πολλές φορές εξαπολύοντας οβίδες κατά των πόλεών μας , κατά των πολιτών μας», δήλωσε ο Νεντανιάχου.
Από την πλευρά της, η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, μέσω ενός εκπροσώπου της, του Τάχερ αλ Νούνο, τόνισε πως «το Ισραήλ ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για την παλαιστινιακή συμφιλίωση, την οποία, άλλωστε, κατά το παρελθόν παρεμπόδισε».
Τέλος, οι ΗΠΑ, δια στόματος του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Τόμι Βίετορ, διαμηνύουν πως «κάθε μελλοντική παλαιστινιακή κυβέρνηση πρέπει να αποκηρύξει τη βία, να σεβαστεί προηγούμενες ειρηνευτικές συμφωνίες και να αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, αν πρόκειται να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο».
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: