Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

TEE Δυτικής Μακεδονίας: Παρέμβαση για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τους νέους ΑΗΣ

Το ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την καθυστέρηση υλοποίησης των νέων ΑΗΣ.
Στηρίζει το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ Α.Ε. και την προοπτική της στη Δυτική Μακεδονία

Αναφορικά με τη διακηρυγμένη πλέον κυβερνητική θέση για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ Α.Ε., αλλά και τις σχετικές δηλώσεις που βλέπουν την περίοδο αυτή το φως της δημοσιότητας περί εκχώρησης του 40% της λιγνιτικής παραγωγής, καθώς και υδροηλεκτρικής ισχύος σε ιδιώτες, το ΤΕΕ / Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας έχει ήδη καταθέσει στην Κυβέρνηση και στους τοπικούς φορείς [Αύγουστος & Νοέμβριος 2010] τις απόψεις και τις θέσεις του, αναφέροντας εμφατικά ότι : «…το ΤΕΕ / Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας διαχρονικά και έμπρακτα, στηρίζει το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ Α.Ε. και τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στα ενεργειακά δρώμενα της χώρας, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που επιβάλλουν οι διεθνείς περιβαλλοντικές Οδηγίες και Κανονισμοί, που δεσμεύουν και την Ελλάδα. Ωστόσο, θεωρούμε ότι τα εναλλακτικά σενάρια απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να συνοδεύονται απαραίτητα από την αναγκαία τεκμηρίωση, σχετικά με τις οικονομικές, κοινωνικές και αναπτυξιακές επιπτώσεις στην περιοχή εφαρμογής τους, δηλαδή στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας…».
Επιπλέον, το Τμήμα μας έχει αποστείλει και δημοσιεύσει εγκαίρως τις «Θέσεις του ΤΕΕ / Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας για τα σενάρια απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την επίπτωση αυτών στη Δυτική Μακεδονία», εκτιμώντας ότι η τεκμηρίωση θα πρέπει να είναι το βασικό ζητούμενο, σε όσους λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις και χαράζουν στρατηγικές για το μέλλον ενός τόπου.
Το ΤΕΕ / Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας επισημαίνει ότι προκαλεί αυξημένη ανησυχία στην τοπική κοινωνία η συνεχιζόμενη καθυστέρηση υλοποίησης των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης και της ΔΕΗ Α.Ε., ιδιαίτερα μετά και την 7η παράταση υποβολής Προσφορών (σε φάση διαγωνιστικής διαδικασίας) της μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαϊδας V, τη διατήρηση της εκκρεμότητας που αφορά την επανέναρξη λειτουργίας των Ορυχείων της Βεύης, σε συνδυασμό και με τον μη ορισμό ημερομηνίας διακήρυξης για τη μονάδα ΑΗΣ Μελίτης 2.
Τέλος, αλλά δίχως σε καμία περίπτωση να είναι τελευταίο, προκαλεί εντύπωση η αναιτιολόγητη καθ’ όλα, αναστολή διάθεσης του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης, όταν υπάρχουν έργα ενταγμένα και σε εξέλιξη, αγνοώντας τις παρούσες συνθήκες της πλήρους οικονομικής δυσπραγίας που διέρχεται και η περιοχή μας.
Είναι σαφές, ότι διατυπώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στις διαφαινόμενες πρόδρομες διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ Α.Ε., καθώς και στην ίδια την ουσία του εγχειρήματος που τείνει να προσλάβει αντικοινωνικά – αντιαναπτυξιακά χαρακτηριστικά, στο μεγαλύτερο Ενεργειακό Κέντρο της χώρας.

Για τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.
Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Μαυροματίδης

Σημειώνεται το παρόν είναι ομόφωνη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ Τμ. Δυτικής Μακεδονίας της 19.04.2011 και έχει αποσταλεί στους αρμόδιους φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: