Σάββατο 30 Απριλίου 2011

ΗΣΑΠ: Ελαστικοποίηση μέσω «οικειοθελών αποχωρήσεων» για τους εργαζόμενους καθαρισμού

Στην υπογραφή "οικειοθελών αποχωρήσεων" και κατόπιν συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε εταιρεία ενοικίασης εργαζομένων υποχρέωσε η ΟΙΚΟΜΕΤ ΑΕ τους εργαζόμενους καθαρισμού στον ΗΣΑΠ, σύμφωνα με καταγγελίες του Ανεξάρτητου Σωματείου Εργαζομένων Καθαρισμού. Με το πρώτο έγγραφο οι εργαζόμενοι καλούνταν να παραιτηθούν από κάθε αξίωση εναντίον της ΟΙΚΟΜΕΤ, δηλαδή τη νόμιμη αποζημίωσή τους αλλά και οφειλόμενους μισθούς και επιδόματα."Η εταιρεία ΟΙΚΟΜΕΤ ΑΕ που είναι ο ανάδοχος του έργου καθαρισμού των δικτύων και των εγκαταστάσεων του ΗΣΑΠ αρνήθηκε να παραμείνει στο έργο αυτό και το εκχώρησε στην εταιρεία ΑΒΑΚΣ που αναλαμβάνει επίσης έργα καθαρισμού" αναφέρει στο tvxs, ο Γιώργος Γαβρίλης, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΓΣΕΕ.
"Εμείς σαν σωματείο μήνες πριν είχαμε κάνει συζητήσεις με διοίκηση του ΗΣΑΠ για τι θα γίνει με τους εργαζόμενους. Είχαμε θέσει ως ζήτημα, σε περίπτωση αλλαγής της εργολαβίας, να μη χάνουν οι εργαζόμενοι τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα που έχουν αποκτήσει, δηλαδή να μπορούν να συνεχίσουν να δουλεύουν κάτω από τις ίδιες συνθήκες" τονίζει στο tvxs, η πρόεδρος του Ανεξάρτητου Σωματείου Εργαζομένων Καθαρισμού, Μάγια Ντίτσεβα.

Παρά τις δεσμεύσεις ότι το δυναμικό της εταιρείας ΟΙΚΟΜΕΤ θα μεταφερθεί στη νέα εταιρεία ΑΒΑΚΣ, την μεγάλη Πέμπτη οι εργαζόμενοι ειδοποιήθηκαν να προσέλθουν την επόμενη ημέρα, στα γραφεία της εταιρείας προκειμένου να υπογράψουν καινούργιες συμβάσεις.

"Μας φώναξαν να υπογράψουμε καινούργιες συμβάσεις, οι οποίες αποδεικνύεται ότι είναι ορισμένου χρόνου. Δεν έγινε καμιά συζήτηση για τις παλιές συμβάσεις που είχαμε. Οι υπογραφές των εργαζομένων μπήκαν με πιεστικό τρόπο. Ανάγκασαν τους εργαζόμενους να υπογράψουν οικειοθελή παραίτηση από την προηγούμενη εταιρεία" επισημαίνει η κ. Ντίτσεβα, τονίζοντας ότι η ΟΙΚΟΜΕΤ χρωστά στους εργαζόμενους τους μισθούς Μαρτίου, Απριλίου καθώς και επιδόματα. "Πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν εκεί επτά ή οκτώ χρόνια και δικαιούμαστε αποζημίωση" προσθέτει.
"Την Παρασκευή αργά το μεσημέρι, κι όχι τυχαία, μεθοδεύτηκε ότι το προσωπικό που απασχολείται στην ΟΙΚΟΜΕΤ περνάει σε εταιρεία ενοικίασης υπογράφοντας μαζί της συμβάσεις ορισμένου χρόνου ενός μήνα. Κατόπιν η εταιρεία ενοικίασης θα διαθέσει το προσωπικό στην εταιρεία ΑΒΑΚΣ που θα εκτελεί από δω και πέρα το έργο καθαρισμού των δικτύων και των σταθμών του ΗΣΑΠ" εξηγεί ο Γιώργος Γαβρίλης.
"Η μεθόδευση αυτή είχε και το στοιχείο του αιφνιδιασμού" επισημαίνει ο κ. Γαβρίλης. "Οδήγησαν τους εργαζόμενους εκβιαστικά στο γραφείο τους υποχρέωσαν να υπογράψουν τάχα οικειοθελής παραιτήσεις με παραπειστικό τρόπο χωρίς να τους ενημερώνουν τι υπογράφουν. Από αυτή την εξέλιξη υπάρχουν ουσιαστικές βλαπτικές μεταβολές εις βάρος των εργαζομένων της ΟΙΚΟΜΕΤ. Οι εργαζόμενοι από συμβάσεις αορίστου χρόνου που είχαν μέχρι σήμερα στην ΟΙΚΟΜΕΤ μετατρέπονται σε ορισμένου χρόνου και μάλιστα ενός μήνα" τονίζει.
"Άρα έχουμε την εκχώρηση ενός έργου από έναν εργολάβο στον επόμενο και παρά τις δεσμεύσεις το προσωπικό δεν μεταφέρεται απευθείας στη νέα εταιρεία αλλά μεσολαβεί μια εταιρεία ενοικίασης με συμβάσεις ενός μήνα" επισημαίνει. Όσον αφορά το αν είναι δυνατόν μια εταιρεία – ανάδοχος να εκχωρεί το έργο σε μια δεύτερη, η οποία τελικώς παίρνει το έργο χωρίς διαγωνισμό, ο κ. Γαβρίλης αναφέρει: "Ο ισχυρισμός του ΗΣΑΠ είναι ότι από τη διακήρυξή του και από τη σύμβαση που έχει υπογράψει με την ΟΙΚΟΜΕΤ υπάρχει η δυνατότητα, εφόσον η εταιρεία θελήσει να εγκαταλείψει το έργο, να το εκχωρήσει σε άλλον εργολάβο με τους ίδιους όρους που ο πρώτος εργολάβος είχε αναλάβει το έργο".
Την Τετάρτη 27 Απριλίου, ο κ. Γαβρίλης εκπροσώπησε τη ΓΣΕΕ σε μια πρώτη συνάντηση που έγινε για το ζήτημα, μεταξύ του σωματείου των εργαζομένων στους ηλεκτρικούς σιδηροδρόμους, των σωματείων των εργαζομένων στον καθαρισμό και της διοίκησης του ΗΣΑΠ. "Έχουμε ζητήσει τριημερή συνάντηση με τον ΗΣΑΠ και τα υπουργεία υποδομών και εργασίας εντός των ημερών. Εφόσον δεν προκύψει λύση από αυτές τις συναντήσεις προτιθέμεθα να προβούμε σε κινητοποιήσεις και δράσεις στο χώρο των εγκαταστάσεων απέναντι και στις τρεις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, δηλαδή του ΗΣΑΠ και των δυο εταιρειών καθαρισμού, προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στην επιχείρηση αυτή" υποστηρίζει ο κ. Γαβρίλης
"Πρόκειται μια επιχείρηση που φέρνει βαρύ ιστορικό γιατί και στο παρελθόν με ανάλογες ενέργειες προσπάθησε να στερήσει δικαιώματα και απαιτήσεις, όπως η καταβολή δεδουλευμένων, επιδομάτων αδείας και εορτών" καταλήγει.
Από την πλευρά του, το Ανεξάρτητο Σωματείο Εργαζομένων Καθαρισμού, σε ανακοίνωσή του αναφέρει: "Θεωρούμε ότι ο ΗΣΑΠ έχει βαρύτατες ευθύνες για την αδιαφανή διαδικασία που ακολουθήθηκε και συνεχίζει την κάκιστη παράδοση που έχει ο ΗΣΑΠ στο ζήτημα αυτό, όχι μόνο στον καθαρισμό με την ΟΙΚΟΜΕΤ, αλλά ακόμη και στη φύλαξη, όπου ο εργολάβος «έσπασε» το έργο σε τρεις υπεργολαβίες, όπου οι δύο υπεργολάβοι πτώχευσαν μετά πολύμηνη καθυστέρηση των αποδοχών των εργαζόμενων".
"Τέλος θεωρούμε την όλη μεθόδευση σκανδαλώδη και πολιτικά ελεγκτέα, λόγος για τον οποίο θα απευθυνθούμε στους αρμόδιους Υπουργούς Απασχόλησης και Μεταφορών για να έχουμε μια πρώτη άμεση αντίληψη για το πώς αντιλαμβάνονται τις αναθέσεις έργων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, από πλευράς διαφάνειας, νομιμότητας και διαφύλαξης των εργασιακών δικαιωμάτων όσων εργαζόμενων απασχολούνται στις εργασίες αυτές. Σημειωτέον ότι οι διαγωνισμοί αυτοί είναι διαγωνισμοί αξιολόγησης και συνεπώς δε μπορεί να αξιολογηθούν τα προσόντα κάποιου διαγωνιζόμενου, εφόσον δεν διαθέτει ο ίδιος προσωπικό αλλά θα το νοικιάζει από κάποια άλλη εταιρεία, η οποία δεν εμφανίζεται και δεν συμμετέχει στο διαγωνισμό, που ας μην το ξεχνάμε ότι «μοιράζει» δημόσιο χρήμα" τονίζει το Σωματείο.
"Το σωματείο μας είναι αποφασισμένο να παλέψει μέχρι τέλους για να
διεκδικήσει την καταβολή των καθυστερούμενων δεδουλευμένων, να διαφυλάξει τις θέσεις εργασίας μας, τη δυνατότητα να συνδικαλιζόμαστε δίχως να μας εκπαραθυρώνουν και δίχως να «ξεφορτώνουν» τους εργαζόμενους με προϋπηρεσία, οικογενειακά βάρη κλπ στο βωμό της όποιας «ευελιξίας»"
καταλήγει η ανακοίνωση.
.tvxs 

Δεν υπάρχουν σχόλια: