Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Τοπικά προγράμματα απασχόλησης. Εμπόριο ελπίδας σε σουρεάλ σκηνικό

Της Ρένας Διακίδη
Σωθήκαμε!!! Η ανεργία στο Νότιο Αιγαίο μπορεί να φτάνει στο 20, 2% και να προσεγγίζει σε απόλυτους αριθμούς τους 40.000 ανέργους, ωστόσο, τώρα υπάρχει λύση στο πρόβλημα!!! Και αυτή είναι τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης, που εν χορδαίς και οργάνοις ανακοίνωσε η Υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη στη Ρόδο, συνεχίζοντας το οδοιπορικό της ανά την Ελλάδα για να μοιράσει καθρεφτάκια στους ιθαγενείς – κατά δήλωση του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Σάββα Χατζησάββα – σε μια ανεπιτυχή  επίδειξη δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας.
Στη χώρα του παραλόγου, όπου ζούμε τον απόλυτο σουρεαλισμό, η Υπουργός Εργασίας που συνέδεσε το όνομά της με την επαναφορά του εργασιακού Μεσαίωνα, που επί υπουργίας της καταλύθηκαν εργασιακές κατακτήσεις και δικαιώματα δεκαετιών, έρχεται με την εξαγγελία αστείων προγραμμάτων να δώσει φρούδες ελπίδες σε ανέργους, ότι θα βρουν μια θέση στον ήλιο.
Είναι μια από τις υπουργούς, συνομιλητές των εκπροσώπων της τρόικας, που έχουν αναλάβει στην πράξη την εφαρμογή του καταστροφικού για την οικονομία της χώρας Μνημονίου, θεσπίζοντας και εφαρμόζοντας πολιτικές που βυθίζουν την οικονομία στην ύφεση, δημιουργούν ορδές ανέργων, καταστρέφουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αποσαρθρώνουν εν βάθρων όχι μόνο την οικονομία αλλά την ελληνική κοινωνία σε όλες τις εκφάνσεις της. Ει μη τι άλλο, πρόκειται περί απύθμενου θράσους να υπόσχεσαι αστείες «λύσεις» εσύ ο ίδιος που δημιουργείς και καθημερινά διογκώνεις το πρόβλημα.

Το περιβόητο πρωτόκολλο που υπέγραψε η υπουργός και ο ευθυγραμμισμένος πλήρως με την κυβερνητική πολιτική Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, αν αναλυθεί σε αριθμούς, επιβεβαιώνει το μέγεθος του εμπαιγμού και των επικοινωνιακών τεχνασμάτων που μετέρχεται η κυβέρνηση και οι εκφραστές της.
 Το ύψος του προγράμματος ανέρχεται μόλις σε 5,2 εκατομμύρια ευρώ για πεντάμηνες συμβάσεις εργασίας , με λίγο λιγότερα από 500 ευρώ μηνιαίως. Ένας πρόχειρος υπολογισμός εύκολα καταλήγει ότι σε 48 νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με 40.000 ανέργους, θα απασχοληθούν μόνο 2000 άνθρωποι, για πέντε μήνες, με αποδοχές κάτω των 500 ευρώ μηνιαίως, χωρίς ασφάλιση!!! Αυτά ανακοινώθηκαν, ενώπιον κομματικών χειροκροτητών χωρίς κανένας να αισθάνεται ίχνος ντροπής για το εμπόριο ελπίδας απελπισμένων άνεργων ανθρώπων.
Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που πριν ένα χρόνο καταργούσαν τα stage και κατηγορούσαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι, μέσω αυτών των προγραμμάτων,  δημιουργούσαν εργαζόμενους – ομήρους, με την ελπίδα της μονιμότητας. Μόνο που οι συμβάσεις stage ήταν πολύμηνες, ενίοτε έφταναν και ξεπερνούσαν τα δυόμισι χρόνια. Σήμερα, αυτοί που κατάργησαν τα stage και οδήγησαν στην ανεργία χιλιάδες ανθρώπους, εισάγουν τα δήθεν Τοπικά Σύμφωνα στην αγορά εργασίας νομιμοποιώντας – με κυβερνητική σφραγίδα – το μοντέλο του φτηνού, ευέλικτου, αναλώσιμου, ανασφάλιστου εργαζόμενου.

Αν αυτό δεν αποτελεί τη μεγίστη υποκρισία, το μέγιστο λαϊκισμό, τί άλλο μπορεί να είναι;

Σε τοπικό επίπεδο επικρατούν ανάλογες συνθήκες απροκάλυπτου εμπαιγμού και υποκρισίας.
Πριν λίγους μήνες, ο Δήμος Ρόδου και η τότε Νομαρχία, έπαιξαν ένα παιχνίδι σκόπιμης «θολούρας» κρυπτόμενοι πίσω από αμφιλεγόμενες, αντικρουόμενες και κατά παραγγελία νομικές γνωμοδοτήσεις, για να νομιμοποιήσουν την ανέγερση και λειτουργία του πολυκαταστήματος Καρφούρ στη Ρόδο, παρά τις εκκλήσεις των παραγωγικών φορέων της περιοχής που διέβλεπαν ότι στη δυσμενή οικονομική συγκυρία, η τοπική οικονομία, βασιζόμενη στη μικρομεσαία επιχείρηση, θα δεχόταν τη χαριστική βολή.
Κανένας δεν πτοήθηκε. Καθημερινά βάζουν λουκέτο δεκάδες επιχειρήσεις και άνθρωποι έρχονται να προστεθούν στη μακρά λίστα των ανέργων. Παράλληλα αυξάνεται και η πελατεία του λεγόμενου Κοινωνικού Παντοπωλείου, μια δομή στην οποία ο Γιάννης Μαχαιρίδης έχει επενδύσει και συνεχίζει να επενδύει πολιτικά (άλλωστε οι κοινωνικές δομές και η κοινωνική πολιτική ήταν ανέκαθεν προνομιακά πεδία ψηφοθηρίας καλυπτόμενης δήθεν πίσω από φιλάνθρωπα αισθήματα). Έτσι, είδαμε προ ημερών το επίσης σουρεαλιστικό, ο Γιάννης Μαχαιρίδης να ευχαριστεί δημοσίων την Καρφούρ, για τη δωρεά της σε τρόφιμα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο!!!

Πρώτα δημιουργούν το πρόβλημα με τις πολιτικές και τις αποφάσεις τους και μετά μοιράζουν ελεημοσύνη με τη συνοδεία των τηλεοπτικών συνεργείων!!!

Επιτέλους, λίγη τσίπα…..
grafida.net 

Δεν υπάρχουν σχόλια: