Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές στη Δαμασκό, τανκς στη Ντεράα

Έκτακτη συνεδρίαση με θέμα τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Συρία αποφάσισε το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (UNHRC) για την Παρασκευή, την ώρα που ο ΟΗΕ ζητά ανεξάρτητη έρευνα για τις πρόσφατες δολοφονίες διαδηλωτών στη Συρία. Παράλληλα, οι κυβερνήσεις της ΕΕ αναμένεται την Παρασκευή να ζητήσουν την επιβολή κυρώσεων στη Συρία. Στο μεταξύ, εντολή στα στρατεύματα να πάρουν θέσεις σε προάστιο της Δαμασκού έδωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, καθώς και στην πολύπαθη Ντεράα όπου χθεσινή επιχείρηση τεθωρακισμένων και αρμάτων μάχης προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον ακόμα 35 αντικαθεστωτικών διαδηλωτών με αποτέλεσμα τη διεθνή κατακραυγή. Η διπλωματική πίεση στη Δαμασκό εντείνεται. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την Τετάρτη πως δέχθηκε αίτημα που υπέβαλαν οι ΗΠΑ για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο υποστήριξαν 16 μέλη του οργάνου (ανάμεσά τους και η Βρετανία και η Γαλλία). Καμία αραβική χώρα από τα 47 μέλη του οργάνου δεν υποστήριξε το αίτημα για συνεδρίαση, που απαιτεί συμμετοχή τουλάχιστον του ενός τρίτου των μελών του.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ, την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της συνόδου των εκπροσώπων των 27 χωρών μελών, αναμένεται να θέσουν αίτημα για επιβολή κυρώσεων, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. Άλλωστε,η γερμανική κυβέρνηση έχει ζητήσει την επιβολή κυρώσεων στη Συρία από την ΕΕ. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε την Τετάρτη πως το Βερολίνο είναι θετικό στην υιοθέτηση -σε ευρωπαϊκό επίπεδο- κυρώσεων στη Δαμασκό. «Θα εξεταστεί η πιθανότητα επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ σε βάρος της κυβέρνησης της Συρίας, και εμείς θα στηρίξουμε ένθερμα τέτοιου είδους μέτρα» δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος. Υπέρ των κυρώσεων στη Συρία και το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ τάχθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Στίβεν Βανάκερε σημειώνοντας ότι τα πράγματα έχουν φτάσει σε ένα «σημείο χωρίς επιστροφή».
Παράλληλα, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι η κίνησή της να καλέσει την πρέσβειρα της Συρίας στη Γαλλία Λάμια Σακούρ στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών για να της επισημανθεί η καταδίκη από το Παρίσι «της κλιμάκωσης της καταπίεσης» στη χώρα εντάσσεται «στο πλαίσιο ενός συντονισμένου διαβήματος μαζί με τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία». Από την πλευρά της η Αυστρία ετοιμάζει την απομάκρυνση των πολιτών της που το επιθυμούν από τη Συρία λόγω της βίας στη χώρα αυτή. Σημειώνεται πως περίπου 200 Αυστριακοί ζουν στη Συρία, ορισμένοι από τους οποίους έχουν διπλή υπηκοότητα.
Νωρίτερα, ο πρέσβης της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε πως η χώρα του είναι σε θέση να διεξάγει από μόνη της και χωρίς εξωτερική βοήθεια απόλυτα ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα στο θέμα των θανάτων αντικυβερνητικών διαδηλωτών. «Η Συρία έχει κυβέρνηση και έχει και οργανωμένη πολιτεία» επεσήμανε στους δημοσιογράφους ο Μπασάρ Τζααφαρί, αντιπρόσωπος της χώρας στον ΟΗΕ, σχετικά με την κλήση από τον Μπαν Κι-Μουν για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας. «Μπορούμε να φέρουμε εις πέρας μόνοι μας, οποιαδήποτε έρευνα με απόλυτη διαφάνεια. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε», πρόσθεσε.
«Λυπούμαστε για ότι συνέβη, αλλά και εσείς δεν θα πρέπει να αγνοείτε το γεγονός ότι, αυτή η αναταραχή και οι βίαιες διαμαρτυρίες, σε κάποιες από τις πτυχές τους, εμπεριέχουν κρυφές ατζέντες», τόνισε προσθέτοντας ότι υπάρχουν ξένες κυβερνήσεις που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη Συρία. Όταν όμως του ζητήθηκε να κατονομάσει τις κυβερνήσεις που θεωρεί η Δαμασκός ότι κρύβονται πίσω από την αναταραχή στη χώρα , ο Τζαάφαρί τόνισε ότι είναι «πολύ νωρίς», για να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία.
Σημειώνεται πάντως ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έχει καταφέρει να καταλήξει σε ανακοίνωση καταδίκης της κυβέρνησης της Συρίας για την αιματηρή καταστολή της Δευτέρας στην πόλη Ντεράα, από την οποία ξεκίνησε στις 18 Μαρτίου η εξέγερση κατά του καθεστώτος Άσαντ.
Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της νύχτας λευκά λεωφορεία μετέφεραν στρατιώτες στο νότιο προάστιο της πρωτεύουσας Δαμασκού, τη Ντουμά, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Η Ντουμά είναι το προάστιο από το οποίο προσπάθησαν αρκετές φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι δημοκρατικοί διαδηλωτές να πραγματοποιήσουν πορεία προς το κέντρο της Δαμασκού, αλλά ανεκόπησαν από τις σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας του καθεστώτος.
Σύμφωνα με ανώνυμη μαρτυρία πρώην στρατιωτικού, περίπου 2.000 άντρες των δυνάμεων ασφαλείας πήραν θέσεις στο προάστιο Ντουμά, κατά τη διάρκεια της νύχτας, στήνοντας σημεία ελέγχου και σημεία εξακρίβωσης της ταυτότητας κατοίκων της περιοχής, στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν και να συλλάβουν υποστηρικτές των δημοκρατικών διαδηλωτών. Όπως δήλωσε, είδε οχήματα εξοπλισμένα με πολυβόλα στους δρόμους της Ντεραά και άντρες της μυστικής υπηρεσίας με πολιτικά ρούχα, που όμως έφεραν πολεμικά πυροβόλα όπλα, που πιστεύει ότι ανήκουν στη Ρεπουμπλικανική Φρουρά, την πιο πιστή μονάδα στο καθεστώς του Άσαντ.
Στο μεταξύ, η Ντεράα, γύρω από την οποία έχουν παραταχθεί και σήμερα στρατιωτικές δυνάμεις, παραμένει για δεύτερη ημέρα χωρίς τηλεπικοινωνίες και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ όπως επισημαίνει η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα της χώρας, Σαβάσια, εξαντλούνται τα αποθέματα σε παιδικό γάλα και σε αίμα στα νοσοκομεία της πόλης όπου νοσηλεύονται περισσότεροι από 70 τραυματισμένοι από την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης τη Δευτέρα.
tvxs 

Δεν υπάρχουν σχόλια: