Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

«Οι εκκλήσεις των Ελλήνων χάνονται στην αγορά και στα... σφηνάκια»

Αδιανόητο χαρακτηρίζει ο διεθνής Τύπος το ενδεχόμενο επιστροφής της Ελλάδας προσεχώς στις κεφαλαιαγορές, με αφορμή την πρόσφατη απόδοση ρεκόρ των ελληνικών ομολόγων. Κάνοντας λόγο για ένα «βαρέλι χωρίς πάτο», επισημαίνει πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι πλέον αναπόφευκτη. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν πάντως να αντιτίθενται στο ενδεχόμενο, με τον επίτροπο Όλι Ρεν να τονίζει πως η αναδιάρθρωση θα ήταν «σαν ένα σφηνάκι το πρωινό μετά από ένα μεθύσι». «Οι εκκλήσεις των Ελλήνων χάνονται στην αγορά» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος των Financial Times Deutschland, που επισημαίνουν πως «ακόμα κι αν οι πολιτικοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες εξασκούνται σε συνθήματα περί αντοχής των Ελλήνων, οι περισσότεροι επενδυτές δεν τρέφουν πλέον ελπίδες για την Αθήνα. Η απόδοση, που απαιτούν οι επενδυτές προκειμένου να αγοράσουν διετή ελληνικά ομόλογα, ανήλθε χθες σε επίπεδα άνω του 25%. Μ’ αυτά τα τρομακτικά επιτόκια η αρχικά προγραμματισμένη για τις αρχές του 2012 επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές καθίσταται αδιανόητη προσεχώς». Ο αναλυτής της Societe Generale Kit Juckes δηλώνει κατηγορηματικά πως «δεν υπάρχει πλέον ζήτηση ελληνικών κρατικών τίτλων».

Ούτε πάλι βοήθησε η διάψευση των εικασιών περί επικείμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τόσο από τον Επίτροπο Όλι Ρεν όσο και από το μέλος του Συμβουλίου της ΕΚΤ Αθ. Ορφανίδη. Η αγορά περιμένει με σιγουριά την αναδιάρθρωση, με όποια συγκεκριμένη μορφή ήθελε λάβει, επισημαίνει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με την Die Welt, οι μετέχοντες στις αγορές εκτιμούν ότι οι υπερχρεωμένες χώρες θα προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση για να μπορέσουν και πάλι να σταθούν στα πόδια τους οικονομικά. «Το ερώτημα που απομένει είναι πότε θα γίνει η αναδιάρθρωση», δηλώνει ο David Owen, ειδικός σε θέματα ομολόγων της επενδυτικής τράπεζας Jefferies».
«Οι αγορές αφήνουν την Αθήνα να πέσει», γράφει η Der Tagesspiegel, που χαρακτηρίζει την Ελλάδα «βαρέλι δίχως πάτο». «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσπαθεί να μην ενισχύει τις εικασίες για αναδιάρθρωση. Εκπρόσωπος του Υπουργού Οικονομικών Schäuble δήλωσε ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Αθήνας θα τεθεί και πάλι ως θέμα τον Ιούνιο. Τίποτα δε φαίνεται να βοηθάει: η Ελλάδα είναι προφανώς ένα βαρέλι δίχως πάτο. Παρά τις προσπάθειες λιτότητας η Αθήνα δεν είναι σε θέση να ελέγξει το έλλειμμά της. Οι αποδόσεις ρεκόρ των ομολόγων της στις χρηματαγορές αποδεικνύουν και τη βαθιά δυσπιστία των επενδυτών στην προσπάθεια της ελληνικής εξυγίανσης».
Για τη La Stampa, ο Γ. Παπανδρέου κινδυνεύει να αναγκαστεί να επαναλάβει το «δυστυχώς, επτωχεύσαμεν» του Τρικούπη. Σύμφωνα με την εφημερίδα, «μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι συμφέρουσα καθώς θα επιφέρει άμεσες αλλά και αλυσιδωτές συνέπειες στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, οι οποίες θα είναι καταστρεπτικές για όλους πλην των κερδοσκόπων».
Αναπόφευκτη είναι για την Ελλάδα η αναδιάρθρωση του χρέους της, εκτιμούν οι Financial Times, που σημειώνουν πως οι επενδυτές δεν έχουν πεισθεί ακόμα για την αξιοπιστία της χώρας ή για τη βιωσιμότητα του χρέους της και αυτό είναι κάτι που πρέπει να θορυβήσει τους τελευταίους δανειστές της Ελλάδας, δηλαδή την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, εκτιμά η εφημερίδα.
Η Ελλάδα μέχρι το 2013, οπότε και λήγει ο δανεισμός από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, θα εμφανίζει χρέος που θα αγγίζει το 170% του ΑΕΠ. Το ποσοστό αυτό συνεχίζει να αυξάνεται κυρίως γιατί μειώνεται το ΑΕΠ, γεγονός που οφείλεται στη συρρίκνωση της οικονομίας που με τη σειρά της αυξάνει το κόστος δανεισμού της χώρας. Sύμφωνα με την Deutsche Bank μάλιστα, το ετήσιο κόστος δανεισμού για την Ελλάδα, ακόμα και αν διατηρηθούν τα επιτόκια με τα οποία της χορηγείται το δάνειο της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, θα μπορούσε να φθάσει το 9% του ΑΕΠ τη στιγμή που ο μέσος όρος για την ευρωζώνη είναι περίπου στο 3,4%.
Το ελληνικό χρέος κοστίζει το διπλάσιο, συμπεραίνουν οι FT, που επισημαίνουν ότι περίπου το 20% όσων βρίσκονται στη βαθμίδα Β1, στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή και η Ελλάδα μετά και την αξιολόγηση της Moody’s, καταλήγουν στην χρεοκοπία.
Αυτό που θα πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι να παραδεχθεί ότι η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας είναι καθ’ οδόν αντί να προσπαθεί να κάνει τα πάντα προκειμένου να αποτρέψει τον πανικό που έχει δημιουργηθεί μετά και την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 από την Eurostat, υπογραμμίζει η Wall Street Journal Europe. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ελληνικές αρχές όχι μόνο αρνούνται την πραγματικότητα αλλά προσπαθούν να την καταστείλουν κιόλας.
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών ότι πρόκειται να κινηθεί ποινικά κατά της Citigroup για το email που κυκλοφόρησε σχετικά με την πιθανότητα αναδιάρθρωσης μέσα στο Σαββατοκύριακο του Πάσχα. «Η κατάσταση θα ήταν κωμική αν όχι ενδεικτική του πόσο άσχημα η ελληνική κυβέρνηση έχει καταφέρει να εξαπατήσει τον εαυτό της», σχολιάζει η WSJ. «Για οποιονδήποτε δεν έχει απόλυτα πιστέψει την επίσημη γραμμή των Βρυξελλών, η αναγκαιότητα μίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι προφανής τουλάχιστον τις τελευταίες βδομάδες», επισημαίνει και συμπληρώνει: «το να μετατρέπεις τους χρηματιστές (traders) σε εγκληματίες δεν πρόκειται να φέρει περισσότερες πιθανότητες στην ελληνική κυβέρνηση να πληρώσει το χρέος της».

Βραχυπρόθεσμη λύση η αναδιάρθρωση κατά τον Όλι Ρεν

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν επιμένει, ωστόσο, να τάσσεται κατά του ενδεχόμενου αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας πως όσον αφορά στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, η αναδιάρθρωση θα ήταν «σαν ένα σφηνάκι το πρωινό μετά από ένα μεθύσι», δηλαδή θα βοηθούσε για λίγο, μακροπρόθεσμα όμως δε θα προσέφερε λύση στα προβλήματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: