Τρίτη 26 Απριλίου 2011

300 Aριστεροί Ισραληινοί ζητούν την ίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους


Περίπου 300 αριστεροί Ισραηλινοί, εκ των οποίων 17 τιμημένοι με το Βραβείο του Ισραήλ, που θεωρείται η υψηλότερη διάκριση στον τομέα των Τεχνών, των Επιστημών και των Γραμμάτων, απηύθυναν σήμερα έκκληση για την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 – στα σύνορα πριν από τον πόλεμο των Έξι Ημερών -, ανέφεραν ξένα ΜΜΕ.
Η έκκλησή τους, που επαναλαμβάνει τις διατυπώσεις της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ, υπεγράφη συμβολικά σήμερα το απόγευμα στο Τελ Αβίβ μπροστά από το ίδιο κτήριο όπου ανακηρύχτηκε η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ στις 14 Μαΐου του 1948.
Εκατοντάδες ακροδεξιοί που τάσσονται κατά της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους φώναζαν συνθήματα όπως “προδότες” , “πουλημένους” κ.ά. κατά των 300 που υπέγραψαν την έκκληση έξω από το κτήριο.
Μεταξύ αυτών που υπέγραψαν είναι πανεπιστημιακοί καθηγητές , ιστορικοί, ο πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών, η ιδρύτρια του κόμματος Μερέτζ, πολλοί ποιητές, ζωγράφοι, γλύπτες καθώς και ηθοποιοί.

Οι υπογράφοντες αναφέρουν ότι η Χάρτα Ανεξαρτησίας του Ισραήλ του 1948 ουσιαστικά αντέγραψε το στυλ και την έμπνευση της λεγόμενης “απόφαση διανομής του ΟΗΕ της 29ης Νοεμβρίου του 1947 που καλεί για τη δημιουργία ενός εβραϊκού δημοκρατικού κράτους και ενός αραβικού δημοκρατικού κράτους”.
“Ο τερματισμός της ισραηλινής κατοχής είναι μια θεμελιώδης προϋπόθεση για την απελευθέρωση των δύο λαών” τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστίνιων” προστίθεται στην έκκληση.
ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: