Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ, μέσω του ασφαλιστικού τους φορέα να διεκδικήσουν τον έλεγχο της επιχείρησης
Ενστάσεις για τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ όσο «τρέχει» η διαδικασία για τη διάθεση του 40% της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής της σε τρίτους κατόπιν επιταγής της Ε.Ε. εξέφρασε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι και τα δύο μαζί δεν γίνονται. Από την άλλη πλευρά, η ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τη ΔΕΗ από το δημόσιο με «όχημα» την περιουσία των ασφαλισμένων που είναι ενσωματωμένη στα πάγια της επιχείρησης και προανήγγειλε ομαδικές αγωγές κατά του δημοσίου.Διαβεβαιώσεις
Η υπουργός, στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FΜ, έδωσε νέες διαβεβαιώσεις για το δημόσιο έλεγχο στη ΔΕΗ, τονίζοντας ότι «είναι σαφής η θέση της κυβέρνησης και ότι πρέπει να υπάρχει δημόσιος έλεγχος στη ΔΕΗ, που αποτελεί και θα αποτελέσει και στο μέλλον αναπτυξιακό εργαλείο».
Ομως, στο θέμα της διάθεσης του νέου πακέτου μετοχών, η κ. Μπιρμπίλη, επανέλαβε τους προβληματισμούς που είχε εκφράσει στο υπουργικό συμβούλιο, τονίζοντας ότι με όποιο τρόπο και αν δοθεί σε τρίτους το 40% της λιγντικής ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ είναι πράξη που σημαίνει «περαιτέρω μείωση της κερδοφορίας της επιχείρησης και περαιτέρω απαξίωση της μετοχής της».
Επίσης δήλωσε ότι με την Ε.Ε. έχει συμφωνηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η διάθεση του 40% της λιγντικής παραγωγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί αν η υποχρέωση για το άνοιγμα της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής αλλά και της υδροηλεκτρικής, που έχει συμπεριληφθεί και στο Μνημόνιο, προκύπτει από το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ ή από τη δεσπόζουσα θέση που έχει στην αγορά.
Η κ. Μπιρμπίλη είπε επίσης ότι ο χρόνος που θα γίνει η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ θα επιλεγεί σε συνάρτηση με την αξία της και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι κάτι που συμμεριζόμαστε όλοι στην κυβέρνηση και αποτελεί αντικείμενο για συζήτηση μεταξύ μας». Προηγουμένως είχε υπογραμμίσει ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι ο μέτοχος της ΔΕΗ και ότι το υπουργείο του οποίου η ίδια ηγείται έχει την ευθύνη της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού.
Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, ο οποίος έχει προαναγγείλει 48ωρες κυλιόμενες απεργίες «που θα ξεκινήσουν πολύ πριν κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απελεύθερωση της αγοράς», αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ, μέσω του ασφαλιστικού τους φορέα να διεκδικήσουν τον έλεγχο της επιχείρησης, αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην πώληση του νέου πακέτου μετοχών. «Οι εργαζόμενοι έχουν ενσωματωμένα στα πάγια της επιχείρησης πάνω από 12 δισ. ευρώ από τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και θα επιδιώξουν με κάθε μέσο να ξεκαθαριστούν οι λογαριασμοί», δήλωσε επισείοντας και την απειλή ομαδικών προσφυγών στη δικαιοσύνη κατά του δημοσίου από εργαζόμενους και συνταξιούχους. Ο κ. Φωτόπουλος επικαλέστηκε στοιχεία από αναλογιστική μελέτη των εταιρειών Prudential και Wyatt.
Εκτίμηση
Η πρώτη μελέτη του 1995 που είχε γίνει δεκτή από τη ΔΕΗ και το υπουργείο Ανάπτυξης υπολόγιζε τα ενσωματωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων σε 3,9 δισ., τα οποία στην τελευταία επικαιροποίηση του 2007 είχαν εκτιμηθεί σε 11,9 δισ. ευρώ.
Σήμερα πάντως η συνολική κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ είναι κάτω του 50% του ποσού αυτού. Τέλος, ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων στη ΔΕΗ - Δυτικής Μακεδονίας «Σπάρτακος», Γιώργος Αδαμίδης, πρότεινε χθες το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών και τον έλεγχο του πόθεν έσχες όλων των συνδικαλιστικών στελεχών της ΔΕΗ και ζήτησε να υπάρξει παρέμβαση της δικαιοσύνης όχι μόνον για το πόρισμα αλλά και για τα διαφυγόντα κέρδη από την κακή λειτουργία της επιχείρησης. Επίσης υποστήριξε ότι θα συμφωνούσε με περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεσμευόταν πως δεν θα αυξηθεί η τιμή του ρεύματος.
imerisia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου