Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Η φτώχεια δεν θέλει καλοπέραση

Με αφορμή την Έκθεση της ΤτΕ …
Από Βασίλης Ραούλης 
Μπορεί οι περισσότεροι να ασχολήθηκαν με την Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, μόνο σε ότι αφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους, έγκυροι γαρ οικονομολόγοι όλοι, αλλά τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία είναι αυτά που αφορούν στην υποτίμηση των μισθών και τη διαμόρφωση πρωτοφανών επιπέδων φτώχειας στη χώρα.
Τα στοιχεία που επικαλείται η έκθεση είναι συγκλονιστικά.
Και δείχνουν την εικόνα μιας χώρας κοινωνικά διαλυμένης, με την ανεργία να ξεπερνά το 20%, ενώ η πιο σκληρή από τις διαπιστώσεις είναι το ότι ο κίνδυνος της φτώχειας μετατοπίζεται από τους ηλικιωμένους στα νεότερα ζευγάρια και στους εργαζομένους!
Αυτή είναι η εικόνα μιας κοινωνικής «ερήμου», όπου στη φτώχεια οδηγούνται ολόκληρα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, ενώ όσοι ακόμα αμείβονται για την εργασία τους βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται με γρήγορους ρυθμούς και ταυτόχρονα και το βιοτικό τους επίπεδο.
Στα επίπεδα του 2003 «υποτιμήθηκαν» οι μισθοί ελέω κρίσης .
Πέρυσι η μείωση των αποδοχών σε πραγματικές τιμές (μαζί με τον πληθωρισμό) έφτασε το 13,5% για τους δημοσίους υπαλλήλους, το 11,3% για τους συνταξιούχους και ξεπέρασε ακόμη και το 14% στον ιδιωτικό τομέα.
Μάλιστα εντός του τρέχοντος έτους αναμένεται ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης, αφενός γιατί οι μέσες αμοιβές θα μειωθούν περαιτέρω κατά 5% με 5,7% και αφετέρου επειδή αναμένεται έξαρση της ανεργίας.
Και βέβαια στην Έκθεση δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι νέες περικοπές στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και στις πρόσθετες αμοιβές των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ, που προαναγγέλθηκαν μέσω του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνηση.

Το μέσο ποσοστό ανεργίας για το 2011 υπολογίζεται στο 15% με 16,5% και μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους πιθανολογείται ότι θα αγγίξει το 18%, ποσοστό το οποίο μεταφράζεται σε 1.000.000 ανέργους! Αν αυτά τα στοιχεία επαληθευτούν –και φοβάμαι πως αυτό θα γίνει- καταλαβαίνει ο καθένας ότι οδηγούμαστε το 2012 και 2013 σε απίστευτες καταστάσεις!!!
Στην έκθεση της ΤτΕ γνωστοποιούνται στοιχεία από ευρωπαϊκή έρευνα (EU SLIC 2009) τα οποία δείχνουν πως η παιδική φτώχεια αυξήθηκε δραματικά την τελευταία πενταετία.
Ειδικότερα, το 2009 το 23,4% των παιδιών έως 15 ετών διαβιούσαν σε φτωχά νοικοκυριά έναντι 19,3% το 2005.
Επίσης ο κίνδυνος φτώχειας για τους εργαζομένους έφθασε στο 13,8% και ήταν ο δεύτερος υψηλότερος στην Ε.Ε. των 27, πίσω μόνο από τη Ρουμανία (17,9%).
Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά πως κατά τη διάρκεια της κρίσης έχει αυξηθεί σημαντικά ο κίνδυνος φτώχειας των χαμηλόμισθων εργαζομένων.
Οδηγούνται με γοργά βήματα στη φτώχεια μετά τη μείωση των πραγματικών αποδοχών το 2010, τις νέες περικοπές του 2011, αλλά και τη δυνατότητα να προσλαμβάνονται νέοι με αποδοχές χαμηλότερες από τις κατώτατες σύμφωνα με τον νόμο 3863 του 2010.
Ο φτωχός πληθυσμός στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 2.147.000 άτομα.
Το 60,3% του φτωχού πληθυσμού και το 21,4% του μη φτωχού έχουν οικονομική δυσκολία να αντιμετωπίσουν έκτακτες αλλά αναγκαίες δαπάνες ύψους 500 ευρώ!
Το έχω γράψει και άλλες φορές : Καλές οι συζητήσεις για τα spreads και τις αναδιαρθρώσεις, καλές οι συζητήσεις για προϋπολογισμούς, νούμερα και ποσοστά, καλή η φιλολογία για τη σωτηρία της χώρας, αλλά την κοινωνία ποιος και πως θα τη σώσει;
Ποια θα είναι η εικόνα της χώρας, της κοινωνίας, των ανθρώπων, των εργαζομένων, των οικονομικά αδυνάτων;
Όσοι δεν τα σκέφτονται ή τα ξεπερνούν εύκολα, αφήνοντας το μέλλον να δώσει απαντήσεις θα πρέπει να καταλάβουν ότι η φτώχεια δεν θέλει καλοπέραση, αλλά αντίδραση , αγώνα και επανάσταση.
Αν υπολογίζουν να συναντήσουν μόνο αδύναμους και εξαχρειωμένους ανθρώπους να είναι σίγουροι ότι μπροστά τους θα βρεθούν  κοινωνικές αναταραχές και κοινωνικές αντιδράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: