Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014

Απαγόρευση των απεργιών, θέσπιση ανταπεργιών, «πάγωμα» στις τριετίες: Οι νέες «ιδέες» της τρόικας στο τραπέζι της «διαπραγμάτευσης»

Η τρόικα ουσιαστικά απαιτεί τη νομοθετική κατάργηση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της απεργίας και του συνδικαλισμού και την νεκρανάσταση αντεργατικών νόμων (νόμος 330/1976, άρθρο 4 νόμου 1365/1983)
Την ώρα που η κυβέρνηση εκτιμά πλέον ότι «λύθηκε το θέμα των τραπεζών» εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας, νέες «ιδέες» που αποδομούν ακόμη περισσότερο το υφιστάμενο εργασιακό καθεστώς έβαλε στο τραοπέζι των υποτιθέμενων διαπραγματεύσεων η τρόικα.
Οπως είπε την Παρασκευή υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, μεταξύ άλλων υπέδειξε στην κυβέρνηση την ανάγκη να θεσμοθετήσει την απόλυτη πλειοψηφία στις απεργίες, να καθιερώσει το lock out και να παγώσει την ωρίμανση με τις τριετίες μετά το 2017.
Αν και δεν έθεσε τα ζητήματα αυτά ως απαίτηση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αλλά ως υπόδειξη, προκειμένου να συγκλίνει η Ελλάδα με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως υποστήριξε, οι ιδέες αυτές δείχνουν την κατεύθυνση στην οποία κινείται. Επιπλέον, επιμένει στο θέμα των ομαδικών απολύσεων και της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών.
Και ενώ σχεδιάζεται η πλήρης εκθεμελίωση των εργασιακών δικαιωμάτων, προσλήψεις με «ευέλικτες» συμβάσεις (μερικής και εκ περιτροπής εργασίας) και αντίστοιχα μειωμένους μισθούς προτιμούν οι επιχειρήσεις μειώνοντας, ταυτόχρονα, το προσωπικό τους είτε με «οικειοθελείς» αποχωρήσεις, είτε και με απολύσεις σύμφωνα με τα στοιχεία του ισοζυγίου της μισθωτής απασχόλησης του μηνός Φεβρουαρίου που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Δ. Στρατούλης: Θρασύτατες, πορκλητικές και ταπεινωτικές οι απαιτήσεις των τροϊκανών 

«Οι νέες αποικιοκρατικές απαιτήσεις της τρόικας για τη θέσπιση δικαιώματος των επιχειρήσεων για ανταπεργία (lock out), για ουσιαστική κατάργηση των τριετιών και για απαγορευτικές προϋποθέσεις κήρυξης απεργιών, που προστέθηκαν σε αυτές για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, είναι θρασύτατες, προκλητικές και ταπεινωτικές για το λαό και τη χώρα μας» σημειώνει ο Δ. Στρατούλης, υπεύθυνος ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως αναφέρει, «η πολιτική ευθύνη για την αποθράσυνση των τροϊκανών βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, που με την εθελόδουλη και συμβιβαστική στάση της τους έδωσε το δικαίωμα να απαιτούν τόσο βάρβαρα αντεργατικά μέτρα, που αν τολμούσαν να τα ζητήσουν στις χώρες τους, θα τους "έπαιρναν με τις πέτρες"».
left.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: